Mensen zijn zich steeds meer bewust van wat ze eten.
Een goede ontwikkeling wat mij betreft!
De voedingsindustrie 'voert' ons namelijk aardig wat voedingsstoffen die allesbehalve gezond zijn en hoe meer je dat weet, hoe bewuster je kunt kiezen.
Vandaag wil ik 2 voedingsstoffen met je delen die in heel veel producten zitten en die je oud, dik en ongezond maken.
1. Gehydrogeneerde vetten en transvetten
Dit voedingsmiddel zit in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen, van koekjes tot borrelhapjes en van chips tot 'gezonde' snacks als mueslirepen.
Waarom worden deze vetten zoveel gebruikt? De voedingsindustrie gebruikt graag plantaardige oliën omdat deze goedkoop zijn.
Er is echter een probleem voor de industrie: In vloeibare vorm zijn deze oliën niet goed te gebruiken. Vandaar dat ze de oliën hydrogeniseren: door verhitting worden de vloeibare oliën hard gemaakt. Zo kunnen ze makkelijker gebruikt worden in producten.
Het probleem van hydrogeniseren is dat van onverzadigde vetzuren verzadigde vetzuren worden gemaakt, en nog erger, er ontstaan transvetten bij het proces.
Van transvetten is duidelijk aangetoond dat ze zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
De gezondheidsrisico's van transvetten: obesitas, kanker, dichtslibben van de aderen, diabetes, hoog cholesterol en daardoor uiteindelijk hart en vaatziektes.
De oplossing? Geen fabrieksvoedsel eten. Of kies af en toe voor duurdere producten die bereid zijn met echte boter, bijvoorbeeld in het geval van koekjes. Producten die gefrituurd zijn dienen gefrituurd te zijn in vloeibare olie en niet in hard vet.
2. Glucose(Fructose)stroop of -siroop
Nog een voedingsstof die tegenwoordig in héél véél producten zit. Wat is het hoofdbestanddeel van de door veel afvalgoeroes zo geroemde (in de fabriek gemaakte) ontbijtkoek? En wat dacht je van frisdrank, siroop, jam en koekjes? Juist, steeds vaker duikt glucosefructosestroop op op de voedingslabels. Kijk maar eens in je voorraadkast.
Maar wat is het?
Ook dit is weer een bewerkte voedingsstof die ontwikkeld is door de voedingsindustrie. Het wordt meestal gewonnen uit mais en is een zeer geconcentreerde zoete stroop.
Steeds meer onderzoek toont aan dat een hoge inname van glucosefructosestroop leidt tot obesitas, leverfalen, hartziekte en tandbederf. Ook wordt het gezien als één van de mogelijke oorzaken voor een toename in ADHD bij kinderen.
Deze schadelijke effecten komen met name door de extreem hoge concentratie fructose in glucosefructosestroop. In fruit zit ook fructose, maar in de natuur vindt je nergens dergelijk geconcentreerde verhoudingen die je aantreft in glucosefructosestroop.
Geen wonder dus dat ons lichaam er niet mee overweg kan. Met name de lever krijgt een enorme opdonder van de fructose.
Ook zorgt de fructose voor versnelde veroudering van alle cellen in je lichaam en huidklachten.
Genoeg reden dus om deze stof zoveel mogelijk uit je dieet te schrappen!
Als je iets zoets wilt eten kies dan liever voor pure chocolade of een stuk fruit. Verder kan het slim zijn om af te leren om zoete dingen te willen drinken. Hou het bij water, thee en af en toe een kop koffie.
â
Tot slot: hoe oud je er uit ziet bepaal je voor een groot deel zelf!
Onze voeding, beweging, slaap en levensstijl zijn van grote invloed op hoe we er uitzien. Kleine aanpassingen kunnen er daarom ook voor zorgen dat we afvallen en er jonger uitzien. Schrap de voedingsstoffen die ik in dit mailtje benoemd heb en je maakt direct een goede eerste stap naar een gezonder en jonger lichaam.
Wil je nog een stapje verder gaan en leren hoe je veroudering tegen gaat, meer energie kunt hebben en veel beter in je vel kunt zitten?
- Benne