Ziet u geen foto's? Bekijk dan de webversie.
Kröller-Müller Museum

Kijk 5 en 6 september naar het geheim van de meester

In een tweeluik stort het team van Het geheim van de Meester zich op Van Goghs Stilleven met Akkerbloemen en Rozen uit de Kröller-Müllercollectie. Maar voordat ze hier aan kunnen beginnen moeten ze De Worstelaars reconstrueren.

eigenlijk twee schilderijen

Vincent van Gogh, Stilleven met akkerbloemen met rozen

ontdekking van De worstelaars

Stilleven met akkerbloemen en rozen is het grootste bloemstilleven dat Van Gogh ooit geschilderd heeft. Door kenners is lange tijd getwijfeld over de echtheid van dit schilderij vanwege het ongewoon grote formaat en de vreemde compositie. Röntgenopnamen zorgden voor duidelijkheid: onder het boeket verschuilt zich een ander schilderij van Van Gogh, De Worstelaars.

 

De twee worstelaars

Vincent van Gogh, De Worstelaars - onderschildering

Voorgoed verdwenen- of niet?

In januari 1886 start de dan 32-jarige Van Gogh zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij leert naaktmodellen te schilderen en schrijft zijn broer Theo dat hij “een groot ding met twee naakte torsen – twee worstelaars” heeft geschilderd. Het resultaat bevalt hem “uitmuntend”. Lang heeft hij het in Antwerpen niet uitgehouden, in maart keert hij de Academie de rug toe en vertrekt naar zijn broer in Parijs. Hier herbruikte hij het doek van De Worstelaars voor het Stilleven met akkerbloemen en rozen en zo verdwenen de worstelaars voorgoed. Of toch niet?

 

5 september: de worstelaars

Charlotte Caspers - foto: AVROTROS, fotograaf Michel Schnater

Reconstructie voor Het geheim van de Meester

Dit schilderij leek voorgoed aan het zicht van het publiek onttrokken te zijn, maar voor dit nieuwe seizoen van het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester maakt kunstschilder Charlotte Caspers een reconstructie van De Worstelaars. De aflevering van 5 september gaat over de totstandkoming van deze reconstructie. De uitzending begint om 21.15 uur op NPO2.
 

 

6 september: stilleven met akkerbloemen en rozen

Opnieuw overschilderd

Omdat het team van Het Geheim van de Meester alles doet zoals de meester het ooit deed is de onderschildering, net als het originele schilderij, overschilderd met het bloemstilleven. Zo verdwijnt het schilderij De worstelaars, waar door Charlotte met hart en ziel aan gewerkt is, ook voor altijd onder het bloemstilleven. In de aflevering van 6 september zie je dit spannende proces én natuurlijk de onthulling in het museum. Ook deze uitzending zie je vanaf 21.15 uur op NPO2. Naar de trailer voor een voorproefje >>

 

meer over het onderzoek

foto bij DESY

In 2012 is met een nieuwe onderzoekstechniek en een team van wetenschappers van TU Delft, Universiteit Antwerpen, Deutsches Elektronen- Synchrotron (DESY) in Hamburg, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum vastgesteld dat het onderliggende schilderij van de worstelaars inderdaad van Van Gogh is. Lees meer over dit werk en het onderzoek >>

 

Over Het geheim van de Meester

Het geheim van de Meester

de ultieme uitdaging

In Het geheim van de Meester gaat een team van topexperts onder leiding van Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van meesterwerken uit de schilderkunst. Door het schilderij van binnenuit in zijn geheel opnieuw op te bouwen, met lijst en al, ontrafelt het team de techniek, stijl en belevingswereld van de meester. Het team bestaat naast Jasper Krabbé uit kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, professor en materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher.

 Naar de website van Het geheim van de Meester >>

 

extra Tip: bezoek nu de arptentoonstelling!

nog te zien tot en met 17 september

Wil je de tentoonstelling Arp: The Poetry of Forms (nog een keer) zien? Kom dan snel! Je bent welkom tot en met zondag 17 september, daarna reist de tentoonstelling door naar Turner Contemporary in Margate (UK). Lees meer >>

 

Meer informatie over het museum

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur (de beeldentuin: 16.30 uur). Op maandag (feestdagen uitgezonderd) en 1 januari is het museum gesloten.

Adres

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo

Contact

0318 591 241
info@krollermuller.nl

Hoofdbegunstigers

OCWBankGiro Loterij

Volg ons

Facebook    Twitter    Instagram
Doorsturen     Uitschrijven     E-mailinstellingen wijzigen