Wij, directie en medewerkers van Erfgoed Gelderland, wensen jullie prettige kerstdagen en een voorspoedig en vooral gezond 2022! De invloed van de coronacrisis op het erfgoedveld duurt langer dan iedereen wenst. De musea waren in 2021 gedeeltelijk gesloten, de bezoekers kwamen maar schoorvoetend terug. De archieven sloten hun studiezalen en de vele vrijwilligersorganisaties hadden te kampen met ziekte in de eigen geledingen en onzekerheid over de mogelijkheid om bij elkaar te komen. De behoefte om elkaar weer te zien en te spreken zonder de tussenkomst van een scherm was groot, dat bleek in oktober toen de wereld even open ging. Ondanks de tegenslagen merken wij dat het Gelderse erfgoedveld moed houdt, er worden plannen gemaakt en oplossingen bedacht om toch samen onze passie voor erfgoed te kunnen delen. De medewerkers van Erfgoed Gelderland zijn er om musea en erfgoedorganisaties te ondersteunen, samenwerkingen op te zetten of de digitalisering van collecties en verhalen mogelijk te maken. In 2022 verschijnt het lang verwachte boek Verhaal van Gelderland en zullen wij met uiteenlopende activiteiten zorgen dat het niet alleen op papier staat, maar ook gezien en beleefd kan worden. Ook in 2022 werken we graag samen met erfgoedorganisaties voor en met het prachtige Gelderse erfgoed. Met vriendelijke groet, Marc Wingens en Liesbeth Tonckens In de kerstvakantieweken zijn we beperkt aan het werk. Vanaf 3 januari gaan we er weer volop tegenaan.
Sens(H)oor wint RAAK Aanmoedigingsprijs
Elk jaar reikt RAAK de stimuleringsprijs uit aan museale projecten die zich richten op de inclusie van mensen met een visuele beperking. Dit jaar werd er naast deze stimuleringsprijs de RAAK Aanmoedigingsprijs uitgereikt. Het project Sens(H)oor van CODA en Erfgoed Gelderland won deze aanmoedigingsprijs. Sens(H)oor maakt het Gelders verleden tastbaar via 3D-replica's van historische collectiestukken.
500ste spelers van Schatkamers van Gelderland VR Game
Op 8 december speelde het 500ste team, Jan en Rick, de Schatkamers van Gelderland VR Game: een feestelijk moment. De VR Game reist sinds afgelopen zomer langs musea in Gelderland. Het spel werd voor de 500ste keer gespeeld op Kasteel Doorwerth. Erfgoed Gelderland was erbij om de spelers in het zonnetje te zetten. De VR game vervolgt nu zijn reis en staat momenteel in Zutphen.
Afbeelding: Prijsuitreiking van de RAAK Aanmoedigingsprijs.
Afbeelding: Het 500ste team, Jan en Rick, neemt de trofee in ontvangst.
Vrijheid in Gelderland
In 2021 en 2022 vieren we de vrijheid in provincie Gelderland. Dit doen we voor én met iedereen die de Tweede Wereldoorlog niet uit eerste hand heeft meegemaakt. En met speciale focus op jongeren. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat. Rijnbrink en Erfgoed Gelderland werken daarom samen met diverse partners aan een groot, educatief project genaamd Vrijheid. Met ondersteuning van Provincie Gelderland organiseert Rijnbrink de Vrijheidsdagen en ontwikkelt Erfgoed Gelderland de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’.
De Werkgroep Oral History Gelderland bracht onlangs een magazine uit met persoonlijke verhalen over de Koude Oorlog in Gelderland. In dit magazine vertellen getuigen over deze periode, waarin de spanningen tussen de westerse, kapitalistische landen en het communistisch Oostblok hoog opliepen.
Toegankelijkheidsregeling van Prins Bernhard Cultuurfonds
Vanuit het Themafonds Erfgoedvrijwilligers stelt het Prins Bernhard Cultuurfonds een subsidieregeling beschikbaar op het gebied van toegankelijkheid. Kleine ingrepen kunnen een organisatie of historische erfgoedlocatie al toegankelijker maken. Een aanvraag indienen kan tot 31 december.
Veldwerk Erfgoed Gezocht Elspeterheide en gemeente Arnhem
Tussen 15 en 26 november zijn vrijwilligers en studenten archeologie van de Universiteit Leiden weer twee weken enthousiast bezig geweest om potentiële grafheuvels te onderzoeken. Ondanks de oplopende besmettingen kon het veldwerk door dagelijkse zelftesten en de (soms zeer) frisse natuurlijke ventilatie veilig worden uitgevoerd. Benieuwd naar de resultaten? Lees via onderstaande button de terugblik naar de booronderzoeken. Wilt u zelf als vrijwilliger meehelpen? In januari volgt een nieuwe ronde, onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.
Afbeelding: Twee boorteams aan het werk op de Elspeterheide
Terugblik op Verhaal van Gelderland in zicht
Dit najaar namen wij het onderwerp marketing en communicatie onder de loep tijdens Verhaal van Gelderland in zicht. In drie bijeenkomsten werkten we toe naar de hamvraag: hoe vertellen we samen het Verhaal van Gelderland? In deze terugblik kunt u de video's terugkijken en een samenvatting teruglezen.