De meeste vrouwen doen niets aan hun overgangsverschijnselen omdat ze denken dat het erbij hoort. Toch kunnen natuurlijke middelen en voeding het lichaam ondersteunen tijdens de overgang en klachten doen verminderen.
Voedingsadvies in de overgang
In Oosterse landen, zoals Japan, doorlopen vrouwen met meer gemak de overgang dan in het westen. De verklaring wordt gezocht in de voedingsgewoonten. Er staan in deze landen (bijna) dagelijks gefermenteerde sojaproducten op het menu, zoals natto en tempeh.
Soja blijkt stoffen te bevatten met een hormoonachtige invloed, vergelijkbaar met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Deze worden fyto-oestrogenen genoemd. Fyto-oestrogenen kunnen helpen om overgangsklachten te doen verminderen.
Maar let op: niet alle soja ien alle soja-producten zijn goed voor je!
Ik raad je niet aan om ongefermenteerde Soja te eten (zoals in soja-toetjes en soja-dranken). Gefermenteerde soja-producten daarentegen, kunnen wel een positieve invloed hebben op je gezondheid. Gefermenteerde soja-producten zijn bijvoorbeeld tempeh, miso, tamari en sojasaus.
Ook lijnzaad is een belangrijke bron van fyto-oestrogenen. Daarnaast vindt je fyto-oestrogenen ook in:
- rode klaver
- ananas
- appels
- diverse groentes (o.a. broccoli, bloemkool, wortelen, spruitjes)
- aardappelen
- kruiden (zoethout, anijs, hop) .