Agrarische nieuwsbriefBekijk de webversie
Waterstand van zaken januari/februari 2022
Op 31 januari raasde Corrie door ons land.  Gelukkig viel de kracht van de storm in ons werkgebied mee, maar ook februari begon extreem nat en stormachtig. Normaal valt in februari ongeveer 60 mm regen in ons werkgebied. Afgelopen week viel al ongeveer 40 mm regen in één dag. We zitten deze maand al ruim over het dubbele van normaal. Het grondwater is in een week tijd zo’n 20-40 cm gestegen.

Door alle regen en vier stormen op een rij zijn wij druk geweest met het controleren van dijken en het ruimen van omgevallen bomen en takken. Daarnaast heeft het schoonmaken van duikers onze aandacht, zodat het water door kan stromen en het land hier zo min mogelijk hinder van ondervind.
 
Watervoorraad opbouwen, juist in natte tijden
Lage grondwaterstanden lijken ver van ons bed in deze natte tijden. Maar na regen komt zonneschijn. We blijven dan ook inzetten op het vasthouden van water. Juist nu er genoeg regen valt is het van belang het grondwater aan te vullen, zodat we een appeltje voor de dorst hebben als het weer omslaat.

Lees hier meer over op onze website.
Goed om te weten
Grondbewerking naast sloten, waar moet je rekening mee houden?
Het waterschap zorgt voor het onderhoud van A-watergangen (weteringen en grotere sloten). Om het water en de slootkanten te beschermen, gelden er een aantal regels;
  • Diepe grondbewerking naast een A-watergang is niet toegestaan. Binnen een meter van de sloot wil het waterschap geen diepere grondbewerking dan 15 centimeter. 
  • Langs ongeveer de helft van deze sloten liggen smalle werkpaden die eigendom zijn van het waterschap. Het betelen, bemesten of bespuiten van deze werkpaden is, zonder overeenkomst voor medegebruik, niet toegestaan. Ook dit is om te voorkomen dat meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen in het water terecht komen.
  • Langs sloten en beken geldt een teeltvrije zone van minimaal 50 cm breed. Dit is een strook waar geen gewas mag worden verbouwd en die niet mag worden bemest of gespoten. Hoe breed die zone is, is afhankelijk van het gewas dat wordt verbouwd en van de exacte locatie. In de Toolbox water vind je meer informatie. 

Hoe meet je tot waar je wél mag werken? Toezichthouder Twan Loeffen van Aa en Maas legt het uit in onderstaande video.
Wil je weten of er sprake is van een a-watergang? Bekijk dan de Legger oppervlaktewater op onze website. Of download de Perceelwijzer app
Brede inzet om Brabantse grondwatervoorraad te verbeteren
13 Brabantse (water)partijen, waaronder de provincie Noord-Brabant, hebben afgesproken intensiever samen te werken om de grondwatervoorraad in Brabant te verbeteren. Het doel van deze samenwerking is om meer water vast te houden, minder grondwater te gebruiken en bij droogte of wateroverlast sneller te kunnen reageren om schade en overlast te beperken. 
Lees meer op onze website.
Beregenen met grondwater in de glastuinbouw? Denk aan je bedrijfswaterplan!
We zitten nu in een extreem natte periode. Maar we weten inmiddels dat er zomaar tijden van lange droogte kunnen volgen. We zullen dan ook bewust met ons grondwater moeten omgaan. Wil je als tuinder kunnen beregenen met grondwater? Dan vragen wij om aan te tonen dat je zuinig en bewust met water omgaat door daar waterbesparende en -conserverende maatregelen tegenover te zetten. Dat doe je met een bedrijfswaterplan.

Sinds januari van dit jaar moeten  ook bedrijven in de glastuinbouw, substraatteelt of containerteelt  beschikken over een bedrijfswaterplan. Hiermee vervalt voor deze bedrijven de vergunningplicht. 

Vul de formulieren voor je bedrijfswaterplan in.
Innovaties en ontwikkelingen
Waternavel als voer voor wormen
Als experiment voerden we waternavel aan wormen. Wat bleek? De glibberige beestjes zijn niet alleen dol op waternavel, maar ze scheiden ook een soort compost uit waarin de stikstof nog gebonden is. Win-win dus: de hoeveelheid waternavel vermindert dus de kosten voor het opruimen en afvoeren verminderen en de bodemkwaliteit verbetert. 

Onze collega’s Bart Vos en Jos van der Stappen vertellen over deze innovatie.
Schoon water voor Brabant gaat door!
Het Brabantbrede project 'Schoon water voor Brabant' krijgt in 2022 een vervolg. De provincie Noord-Brabant, Brabant Water, ZLTO, Cumela en de Brabantse waterschappen gaan samen met CLM een vervolgproject opzetten voor de periode 2022-2026. Het project is gericht op het terugdringen van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar grond- en oppervlaktewater.  Blijf op de hoogte via de website van het project
Subsidies
Subsidie voor wijstherstel
Via de Provincie Noord-Brabant is er nog tot 2023 mogelijkheid voor het aanvragen van subsidie voor wijstherstel. Hierbij  worden gronden, door het nemen van hydrologische maatregelen, omgezet tot  wijstgronden. Binnen de subsidieregeling wordt er rekening gehouden met de afwaardering van de grond. 
Wijst is een uniek verschijnsel dat voortkomt bij de eeuwenoude breuken in de bodem in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. IJzerrijk grondwater wordt bij de breuken omhoog gestuwd naar het aardoppervlakte. Het water komt dan in aanraking met zuurstof, het ijzer gaat dan roesten en het water krijgt hierdoor een roestbruine kleur. Op de hoge gronden langs de breuken ontstonden langgeleden door het wijstwater bijzondere natte natuurgebieden. Ook in de beken die hier ontsprongen was de roestbruine kleur van het water opvallend.  Wijstgronden zijn echter voor landbouw lastig te bewerken. Daarom zijn in het verleden veel wijstgronden verdwenen om ze geschikt te maken voor landbouw. 

De klimaatverandering vraagt echter om oplossingen om ons watersysteem toekomstproof te maken. Breuken en wijstgronden kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen. 

Ga voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie naar de website voor de subsidieregeling Wijstherstel
Subsidie Stimuleringsregeling Landschap
Als agrariër of particuliere grondeigenaar in Noord-Brabant kun je met de Stimuleringsregeling Landschap (STILA) subsidie aanvragen voor het vasthouden en/of bergen van water en het nemen van maatregelen die zorgen voor schoon water, zodat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van waterbergingen, infiltratiegreppels, poelen en natuurvriendelijke oevers, maar ook het planten van bomen en struiken.
Lees meer op onze website.
Biodiversiteitsmonitor krijgt vervolg
Het succes van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) heeft geleid tot een vervolg. Er komt 1,3 miljoen beschikbaar voor een tweede fase, waaraan 140 melkveehouders uit heel de provincie deel kunnen nemen.Via de Brabantse Biodiversiteitsmonitor worden melkveehouders financieel beloond voor hun bijdrage aan natuur, water en landschapskwaliteit.
Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website van ANB Brabant.
Handige tools
Nieuw: belangrijke berichten van het waterschap rechtstreeks op je telefoon
Via de Perceelwijzer app ontvang je vanaf nu voor jou belangrijke berichten of waarschuwingen van het waterschap rechtstreeks op je telefoon of tablet. Net als bij Whatsapp zie je een kort berichtje op je scherm. Als je hierop klikt, opent de app en lees je het hele bericht. Je hoeft niks te doen om deze meldingen te ontvangen. 

De app is gratis beschikbaar in de App Store of Play Store. Kijk voor meer informatie op Perceelwijzer.nl.
Vergunning nodig? Check het met de Vergunningchecker
Wil je weten of je voor een bepaalde activiteit een vergunning nodig hebt? Bijvoorbeeld voor het realiseren van een dam met duiker, het graven van een sloot of het plaatsen van een hekwerk? Dan kun je dit voortaan op een eenvoudige en snelle manier controleren via onze Vergunningchecker.
WhatsApp updateservice voor boeren in Brabant
Wil je meer weten over wat het provinciale beleid en de ondersteunende maatregelen voor jou als boer betekenen? Meld je dan aan voor de WhatsApp updateservice en ontvang gratis updates over regels, subsidies en nieuwe ontwikkelingen.

Lees hier meer over op de website van Provincie Noord-Brabant
Tip de redactie
Heb je een tip of een onderwerp waarover je graag meer wilt lezen in onze agrarische nieuwsbrief?  Neem dan contact op met onze redactie. Wij vinden het fijn als je deze nieuwsbrief deelt met collega's. 
T 088 17 88 000
 .