Nieuwsbrief Alliantie Voeding | December 2020
View this email in your browser
Tweet Tweet
Share Share
Share Share
Forward Forward

Voorhoedeziekenhuizen in Voeding

De Alliantie Voeding in de Zorg is trots op de 11 ziekenhuizen die verklaren om in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers.  Via het project Goede Zorg Proef Je, in opdracht van het ministerie van VWS, zetten zij in op het versneld behalen van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord.
Bekijk hier de reportage die de NOS maakte naar aanleiding van het tekenmoment. 
Op de hoogte blijven van Goede Zorg Proef Je? Meld je hier aan.

Leefstijladvies en corona 

Corona onderstreept hoe belangrijk voeding en leefstijl is. Voor mensen met een chronische ziekte is het extra belangrijk om de weerstand zo goed mogelijk te houden. Recent stuurden artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties een brandbrief met verzoek voor leefstijlcampagnes VWS. De Alliantie Voeding werkt al jaren aan voeding- en leefstijladvies bij ziekte. Via Regiodeal Foodvalley gaan diverse nieuwe onderzoeken van start, waarin Wageningen Universiteit, Alliantie Voeding en UMC Utrecht samenwerken. Ook is Wageningen Universiteit betrokken bij evaluatie van paramedische herstelzorg voor patiënten met COVID-19. Via de Alliantie Voeding wordt voedingskennis toepast in de zorgpraktijk. Het Ministerie van Financiën bracht in beeld hoe Alliantievoorzitter van Loenhout ziekten in zijn praktijk aanpakt door te letten op voeding en leefstijl. Samen met het Reuk- en Smaakcentrum® is de factsheet voor zorgprofessionals over reuk- en smaakverlies door corona geupdate.Corona is voorlopig nog onder ons. Zorg voor jezelf, zorg voor anderen. Juist nu.   

Levensverhaal als basis voor leefstijlinterventie 

Promovendus Kristel Polhuis doet onderzoek naar succesvolle leefstijlinterventies voor diabetes type 2. 'De levenservaringen gaven inzicht wanneer mensen in staat zijn eetgewoontes te verbeteren', vertelt Kristel. De resultaten publiceerde ze recent in the International Journal for Equity in HealthMeer lezen >>>

Ronde tafel diëtetiek

Betrek de diëtist in voedingsonderzoek. Diëtisten en voedingsonderzoekers vullen elkaar qua kennis en ervaring. De Ronde Tafel Diëtetiek die de Alliantie Voeding in de Zorg onlangs organiseerde stimuleert intensievere samenwerking. Eerder dit jaar berichtte de NVD al dat medische richtlijnen waarin wordt verwezen naar voeding veel praktischer en concreter moeten. Meer lezen >>>

Regio Deal Foodvalley: voeding- en leefstijladvies

De Regio Deal Foodvalley versterkt onderzoek naar voeding- en leefstijladvies bij een chronisch ziekte. Wageningen Universiteit, Alliantie Voeding in de Zorg en het UMC Utrecht starten nieuw gezamenlijk onderzoek. UMC Utrecht, opleidingsziekenhuis Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei zetten via de Regio Deal in op verbeterde voedingszorg. Effectieve leefstijlinterventies komen beschikbaar voor de zorg in heel Nederland. Meer lezen >>>>

Grotere rol voor ziekenhuizen in preventie 

Voeding is een belangrijke component bij behandeling, genezing en herstel van ziekte. Daar waar het rookvrij maken van een ziekenhuisomgeving vaak al slaagt, heeft het omvormen naar een gezond voedingsaanbod meer voeten in de aarde. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS), zorgbestuurders Wim van Harten (Rijnstate) en Mirjam van 't Veld (Ziekenhuis Gelderse Vallei, en longarts Harry Pouwels (Vie Curie MC) geven hun visie op aandacht voor voeding & preventie in de zorg. Lees hier het artikel >>>
Publicaties

Nieuwe 3T-MRI geplaatst in Ede

Volgens projectleider Paul Smeets, afdeling Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research. biedt de nieuwe MRI extra mogelijkheden voor vernieuwend voedingsonderzoek. 'Dit model kan sneller beelden maken, met een hogere resolutie en heeft een breder scala aan mogelijkheden.' Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei realiseren deze unieke faciliteit met steun vanuit Provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Meer lezen >>>

Digitaal de vezelinname stimuleren

Promovendus Iris Rijnaarts van Wageningen University & Research onderzoekt of digitaal, persoonlijk voedingsadvies mensen helpt om voldoende vezels te eten. Onlangs publiceerde zij haar eerste resultaten in de Journal of Public Health and Nutrition. ‘Slechts één op de tien Nederlanders eet voldoende vezels. Een digitaal, gepersonaliseerd advies kan de vezelinname verbeteren.’ Meer lezen >>>

B-vitamines heb je voldoende als je gezond eet, ook bij een actieve leefstijl

Dat blijkt uit onderzoek bij bijna 900 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse vanuit het project Eat2move®, waarin onderzoekers van Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Radboudumc samenwerkten. Ook de kennis en expertise van NutriProfiel® is ingezet. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in The Journal of Human Nutrition and Dietetics. Meer lezen >>> 
Verder nieuws
Agenda

2021
15 JAN         Promotie: Coming to your senses. Effects of changes in olfactory and gustatory                                 function on eating behavior and the brain,Wageningen 
11 FEB         2e Symposium Voeding in de Revalidatie, online

18 FEB         ICDAM - International Conference on Diet and Activity Methods 2020, online

Ga voor de volledige agenda naar onze website 
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen.
Zo dragen we bij aan gezondheid.
Twitter
LinkedIn
YouTube
Facebook
Website Alliantie Voeding in de Zorg
Stuur een email aan Alliantie Voeding in de Zorg






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Alliantie Voeding in de Zorg · p/a Ziekenhuis Gelderse Vallei · Postbus 9025 · Ede, 6711 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp