Volgt u ons al op Linkedin? Ons netwerk blijft groeien! Door de Alliantie Voeding in de Zorg te volgen op LinkedIn, ontvangt u updates over nieuwe ontwikkelingen, evenementen en andere zakelijke kansen. Klik hier om uw netwerk uit te breiden! |
|
|
|
| | Meer aandacht voor leefstijl en obesitas in zorgopleidingen In de opleiding geneeskunde wordt momenteel 57 uur aan leefstijl besteed. Binnen HBO-verpleegkunde wordt 24 uur aan voedingsonderwijs gegeven. Voeding in de Zorg, Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en de Hogeschool Utrecht (HU) werken samen om meer structurele aandacht in de curricula van geneeskunde en verpleegkunde te realiseren voor voeding én voor andere achterliggende factoren bij het ontstaan van overgewicht. Meer lezen >>> |
|
|
Arthur van Zanten benoemd tot buitengewoon hoogleraar Arthur van Zanten, internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei is benoemd tot buitengewoon hoogleraar “Nutrition during Recovery from metabolic stress” bij de leerstoelgroep Nutritional Biology aan Wageningen University & Research (WUR). Het onderzoeksprogramma is tot stand gekomen via de Alliantie Voeding in de Zorg. Meer lezen >>> |
|
|
Bariatrie onderzoek In deze nieuwsbrief stellen 2 promovendi in het onderzoeksprogramma Voeding en obesitas behandeling, olv Prof Eric Hazebroek zich voor. Beiden richten zich op het krijgen van meer en blijvend gewichtsverlies op de lange termijn. Yonta van der Burgh ontrafelt mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. Ze kijkt hiervoor oa. naar voedingsinname, maagontlediging en buikpijnklachten. Sietske Okkema richt zich vooral op verbetering van de techniek van de bariatrische ingreep. Lees hier meer over het onderzoek van Yonta van der Burgh >>> Lees hier meer over het onderzoek van Sietske Okkema >>> |
|
|
Voedingsonderwijs van Wageningen University voor de medische zorg Voeding speelt een steeds prominentere rol in het behandelpalet van zorgverleners. Wageningen University & Research ontwikkelt specifiek voedingsonderwijs voor zowel de huidige als toekomstige generatie medici. Zowel gemeenschappelijke stages voor studenten geneeskunde en voeding als de inzet van online cursussen worden opgestart en afgestemd met het project ‘Aandacht voor overgewicht en leefstijl in zorgopleidingen’. Meer lezen >>> |
|
|
Jongvolwassenen met diabetes: zelfmanagement? Hoe kunnen internisten jongvolwassenen met type 1 diabetes mellitus (T1DM) steunen? Ongeveer 25% van jongeren met T1DM heeft moeite met het stabiel houden van bloedglucosewaarden. Uit onderzoek van de leerstoelgroep Strategische Communicatie van Wageningen University & Research blijkt dat het zinvol is de patiënt meer te betrekken bij concrete oplossingen. De opgedane kennis kan ook worden toegepast bij toekomstige trials van de Alliantie. Meer lezen >>> |
|
|
NutriProfiel® bestaat 5 jaar! NutriProfiel is een initiatief van de Alliantie Voeding en geeft voedingsadvies op basis van de waarden van vitamines in het bloed en een analyse van het voedingspatroon met de online Eetscore voedingsvragenlijst. Wat heeft NutriProfiel, een samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research bereikt in die 5 jaar? Wat zijn de toekomstplannen? U leest het hier >>> |
|
|
Ontwikkeling voedingsstrategie Merem Medische Revalidatie Revalidatiecentrum Merem in Hilversum zocht inspiratie en advies voor een voedingsstrategie die bijdraagt aan een gezondere leefstijl en sneller herstel van patiënten. Via het project Goede zorg proef je bracht een studententeam van Wageningen University & Research (WUR) hierop advies uit. Meer lezen >>> |
|
|
Meer plantaardige voeding voor ziekenhuizen? Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS beantwoordt Kamervragen over een plantaardig voedingsaanbod in ziekenhuizen. Uit een inventarisatie van het ministerie van VWS, blijken er op dit moment weinig plantaardige opties te zijn in ziekenhuizen. Blokhuis is van mening dat in ziekenhuizen gezonde en duurzame voeding beschikbaar moet zijn, gebaseerd op de Schijf van Vijf en dus een variatie in plantaardige en dierlijke producten. Meer lezen >>> |
|
|
Adviezen voor huisartsen In samenwerking met Alliantie Voeding heeft het Ziekenhuis Gelderse Vallei een factsheet voor huisartsen ontwikkeld, met adviezen over voeding, bewegen en ademhaling voor patiënten die zojuist de diagnose Covid-19 hebben gehad. Bij opname van patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis blijkt dat veel patiënten (een risico op) ondervoeding hebben. Meer lezen >>> |
|
|
Podcast: Taste of Recovery Veel oncologische patiënten worden tijdens en na hun behandeling getroffen door reuk- en smaakstoornissen. Hierdoor kan de voedingsinname beïnvloed worden. In de podcastserie Taste of Recovery gaan zorgprofessionals, bedrijven én patiënten samen op zoek naar oplossingen. Meer lezen >>> |
|
|
Eat2move - 3e fase van start Eat2Move stimuleert innovatie in voeding en sport door onderzoeksactiviteiten, samenwerking met het bedrijfsleven en fungeert als netwerkorganisatie. In deze fase 3 zet Eat2Move nieuwe onderzoeksactiviteiten uit. Via de Alliantie voeding blijven we inzetten op de verbinding van Eat2move aan de gezondheidszorg. Meer lezen >>> |
|
|
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid. |
|
|
|
|