Alliantie Voeding in de Zorg wenst je gezonde feestdagen! Terwijl we de kerstdagen en het nieuwe jaar verwelkomen, blikken we met trots terug op hoogtepunten en resultaten van 2023. Met de toetreding van het academisch ziekenhuis UMC Utrecht is de innovatiekracht en het netwerk versterkt, waardoor de mogelijkheden voor grootschalige projecten om kennis te ontwikkelen en toe te passen zijn gegroeid. In november hebben we tijdens de Food for Thought bijeenkomst twee seed grants toegekend om gepersonaliseerd voedingsadvies voor patiëntgroepen te verbeteren. De onderzoeksteams richten zich op de vitamine-status bij chronische wonden en op de voedingsinname bij zwangerschap na een maagverkleining. We zijn heel blij met de erkenning voor ons programma Goede Zorg Proef Je, dat de eerste prijs heeft ontvangen in de categorie 'Favoriete Initiatieven' van de Gezonde Innovatie Awards. Dit is het resultaat van de fantastische inzet van ziekenhuizen, zorginstellingen en projectpartners om een gezonder en duurzamer voedingsaanbod te realiseren. Ook zijn er prijzen toegekend voor het toepassen van voeding en leefstijl in de behandeling. Op het 3e Nationale Prehabilitatie Congres was 'Pre- én rehabilitatie met XtraFit!' de winnaar in de 'beste abstract sessie', en de prijs voor beste poster ging naar het onderzoek 'Opvezelen in klinische praktijk' voor darmkankerpatiënten. Professor Arthur van Zanten ontving een belangrijke beurs voor voedingsgerelateerd onderzoek bij IC-patiënten. In 2024 werken we volop verder aan onderzoek, implementatie en kennisdeling. We kijken uit naar samenwerking in de consortia die van start kunnen door recente toekenningen van NWO-KIC, ZonMw Leefstijlgeneeskunde en het KWF. Dank aan onze kernpartners Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en UMC Utrecht en daarbij dank aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Regio Deal Foodvalley, projectpartners en stakeholders. Samen realiseren we gezondheidswinst door voeding. Veel leesplezier en fijne feestdagen gewenst! |
|
|
22e Food for Thought: AVZ reikt twee seed grants uit Op de 22e Food for Thought stond "Gezonde toekomst: voor patiënt, zorg én planeet" centraal. Tijdens het jaarlijkse evenement bespraken meer dan 100 deelnemers deze thema's aan de hand van onderzoeksresultaten en -plannen. Ook werden de winnaars van twee seed grants van de Alliantie Voeding in de Zorg bekendgemaakt: Michiel Balvers gaat voedingsonderzoek doen bij wondheling en Laura Heusschen richt zich op voeding bij vrouwen met kinderwens na bariatrische chirurgie. |
|
|
|
| | "Dit is een belangrijk onderdeel van de IC geneeskunde dat dringend verdere verkenning behoeft, omdat er momenteel beperkte methoden zijn om de gastro-intestinale functie van ernstig zieke patiënten te beoordelen." - Dr. Valentin Faerber, Fresenius Kabi |
|
|
| In Ziekenhuis Gelderse Vallei werken diëtisten en fysiotherapeuten samen om patiënten met darmkanker aan te sterken voordat ze beginnen met de behandeling. Het programma XtraFit is een resultaat van vijftien jaar onderzoek en expertise binnen het ziekenhuis, WUR en AVZ. |
|
|
|
| Begeleiding na maagverkleining: patiënt is goed voorbereid, maar wil langer en flexibeler natraject Een maagverkleining helpt bij gewichtsverlies, maar het is slechts een deel van de weg naar betere gezondheid. Leefstijl, voeding en eetgedrag spelen een cruciale rol voor blijvend gewichtsverlies of -behoud. Onderzoeker Nadia Botros bekijkt hoe patiënten begeleiding, bij Vitalys - Rijnstate, rondom de ingreep ervaren en hoe dit proces verbeterd kan worden. |
|
|
Masterclass Pre- en rehabilitatie in de praktijk Ben je opzoek naar praktische handvatten om in jouw ziekenhuis het prehabilitatie programma op te zetten, te implementeren of te verbeteren? Op woensdag 31 januari 2024 organiseren Ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding in de Zorg de masterclass: Pre- en rehabilitatie in de praktijk! Je bent van harte welkom! |
|
|
Het belang van voeding bij chronische nierziekten Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische nierziekten. De Alliantie Voeding in de Zorg onderzoekt de rol van voeding hierin. Ontdek de inzichten van het recente Symposium 'Voeding en Chronische Nierschade' op 11 oktober, in samenwerking met de Wageningen University & Research. |
|
|
Gezond en duurzaam voedingsaanbod, de norm van Goede Zorg Proef Je In ons programma Goede Zorg Proef je werken ziekenhuizen uit heel Nederland aan een gezonder en duurzamer voedingsaanbod. Dit omvat niet alleen het menu, maar ook de presentatie, het verminderen van voedselverspilling en opleiden van voedingsassistenten. Ziekenhuizen tonen al aanzienlijke vooruitgang en er is nu een norm om te beoordelen of aan de eisen van Goede Zorg Proef Je wordt voldaan. |
|
|
Alliantie werkt met Japan aan voeding op maat De Alliantie Voeding in de Zorg bezocht in oktober bedrijven, een ziekenhuis en een seminar in Japan om internationale samenwerking te versterken. Directeur Menrike Menkveld-Beukers en voorzitter Tom van Loenhout spraken met bestaande partners zoals de bedrijven Asahimatsu en Nissin, en legden ook nieuwe contacten. |
|
|
Startbijeenkomst voor het gezamenlijke onderwijsproject van UMCU en WUR Onze twee kernpartners slaan de handen in één om de toekomstige generatie (zorg)professionals kennis te laten maken met elkaars discipline. Een prachtig resultaat van onze samenwerking in Regio Deal Foodvalley en onderdeel in het curriculum, waarmee we bijdragen aan realisatie van de ambities van het Nationaal Preventieakkoord en Integraal Zorgakkoord |
|
|
Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid. |
|
|
|
|