Bijzondere tijden: zorg voor jezelf, zorg voor anderen!
Wij leven vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg mee en wensen alle zorgorganisaties en zorgprofessionals sterkte in deze coronacrisis. Het is nu belangrijker dan ooit om op onze gezondheid te letten. Tips en adviezen van professionals helpen daarbij. In deze speciale nieuwseditie deelt de Alliantie Voeding kennis en adviezen rondom voeding(szorg) en corona. Deze nieuwsbrief met anderen delen? Zij kunnen zich hier aanmelden.
Interview met Arthur van Zanten
Voeding is, ook bij Covid-19 patiënten, tijdens én na IC belangrijk. Covid-19 patiënten kunnen onverwacht snel achteruitgaan en blijven soms weken op de intensive care aan de beademing. Dat vraagt om een specifieke voedingsaanpak. Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoeker naar de effecten van voeding tijdens en na IC-opname deelt zijn expertise. Meer lezen >>>
Factsheet: reuk & smaak verlies corona
Verlies van reuk en smaak is een veel genoemd symptoom na besmetting met het coronavirus. Dit kan leiden tot verminderde eetlust en voedingsinname. Goede begeleiding in de voedingszorg is dan ook essentieel. Deze factsheet geeft achtergrond informatie en concrete tips over het aanpassen van voeding bij reuk- en smaakstoornissen. Het Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) doet onderzoek naar deze relatie tussen het reuk- en smaakzintuig en het coronavirus door middel van een wereldwijd uitgezette vragenlijst.
Factsheet: Corona en Voeding
Er is een factsheet samengesteld met de meest voorkomende vragen over de coronavirus en de voedingszorg. Hoe sluit dit aan bij de maatregelen die gelden? Alliantie Voeding in de Zorg bundelt informatie en benut kennis en expertise van o.a. de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Stuurgroep Ondervoeding en het Voedingscentrum. Lees de volledige factsheethier>>>
Gezond leven, sneller herstel
Mensen die leven met een chronische ziekte zijn vatbaarder voor ernstige ziekteverschijnselen door het coronavirus. Dit geldt ook voor patiënten met kanker die in behandeling zijn, of zijn geweest. Voor hen is het belangrijk om de weerstand van het lichaam zo hoog mogelijk te houden en gezond te eten en voldoende te bewegen. Meer lezen over de voedingsadviezen >>>
Thuisisolatie van kwetsbare ouderen vergroot het risico op ondervoeding
Ouderen (70+) zijn extra vatbaar voor het corona virus. Met thuisisolatie, neemt het risico voor ondervoeding van ouderen toe. Twintigtal deskundigen, waaronder ook de Alliantie Voeding in de Zorg, hebben een brandbrief ondertekend van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten met als doel dringende aandacht voor het behoud van een goede voedingstoestand bij ouderen. Lees verder>>>
Ook binnen de Alliantie Voeding in de Zorg moeten we onze plannen en activiteiten aanpassen op de maatregelen. Onze projecten zoals o.a Goede Zorg Proef Je (GZPJ) blijven doorgaan, maar wel met aangepaste schema’s.
Verder nieuws Door de coronacrisis is het nu éxtra belangrijk om te blijven werken aan een goede gezondheid. Het is niet alleen belangrijk om op uw voeding te letten maar ook om te blijven bewegen. Daarom delen we graag richtlijnen en tips:
De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijk inzichten over voeding en bewegen persoonlijk toepasbaar in de zorg. We brengen wetenschap, zorgpraktijk, overheden en bedrijven samen. Zo dragen we bij aan gezondheid.