Terwijl alle musea in Nederland nog gesloten zijn, maakt het Amsterdam Museam plannen voor een grootse verbouwing. Het museum in de historische binnenstad moet toegankelijker, duurzamer en zichtbaarder worden voor de bezoeker. Maar is deze verbouwing, waarbij monumentale waarden verloren gaan, het wel waard?
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is niet akkoord met de bouwplannen van het Amsterdam Museum. De voorgestelde ingrepen zijn te massief en de balans tussen oud en nieuw ontbreekt. Amsterdam Museum moet terug naar de tekentafel, maar is deze verbouwing het wel waard?
Begin februari verscheen er een rapport besteld in het kader van de evaluatie van de erfgoedwet. Het rapport gaat alleen over archeologie en heeft als doel om te leren van de archeologische praktijk in het buitenland. Het lijkt dat in Nederland de tastbare archeologische geschiedenis, in vergelijkingen met een aantal van de ons omringende buitenlanden, wat minder als algemeen belang wordt gezien.
Archeologen van RAAP hebben bij Warns sporen gevonden van een middeleeuwse stins. Opgegraven kogels van een geweer en een kanon wijzen op oorlogsvoering.
Drones maken het werken veiliger. Moeilijk bereikbare plekken zijn beter te inspecteren en eventuele schades zijn goed op beeld vast te leggen. De kracht ligt vooral in de combinatie van de inzet van drones en fysieke inspecties.
Wil jij meer weten over de betekenis, bescherming en toekomst van kerkgebouwen in onze maatschappij? Voor iedereen die zich als vrijwilliger of medewerker inzet voor ons religieus erfgoed, presenteert e-learningplatform Leer je Erfgoed ‘Introductie op religieus erfgoed’. Meld je nu aan! Kijk op leerjeerfgoed.nl hoe jouw organisatie zich kan aanmelden.
Ze moesten het doen zonder geavanceerde satellieten, laserapparatuur en camera’s. En toch wisten Vespucci en Barentsz ons beeld van de wereld ingrijpend te veranderen. Hoe deden ze dat? Historisch cartograaf dr. Marco van Egmond vertelt over de kaartenmakers van vroeger.
De tentoonstellingen Romeinen langs de Rijn, Glas en Verbeelding van Egypte zouden oorspronkelijk tot en met 28 februari 2021 te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden. Met deze online rondleidingen kunnen we gelukkig alsnog een blik in de tentoonstellingszalen werpen.
In de veertigdagentijd publiceren de Vrienden van de Domkerk elke zaterdag een mini-documentaire over de Domkerk. Elke aflevering vertelt een deskundige iets over een kunstschat of een bijzonder onderdeel van het gebouw, zoals een graftombe, de glas-in-loodramen, het orgel of onbekende sculpturen aan de buitenkant. Zo blijft de Domkerk ook in tijden van Corona digitaal zichtbaar voor iedereen.Aflevering 1 gaat over verstopte beeldbouwkunst.
In deze podcast spreekt Arjan den Boer met Hans Renes, historisch geograaf en hoogleraar Erfgoedstudies. Tijdens een wandeling vertelt hij over de Maliebaan in internationaal perspectief en geeft hij zijn mening over de herinrichtingsplan. Verder vertelt hij over de Nieuwe historische atlas van de stad Utrecht, die onlangs is verschenen. Daarnaast geeft Renes inzicht in zijn werk als hoogleraar Erfgoedstudies en het vakgebied van de historische geografie.