Nieuws juni 2021
Lees deze nieuwsbrief in je browser


Nog geen abonnee?
Meld je hier aan

Amsterdammers met migratieachtergrond vaker besmet, ernstig ziek en dood door corona


Amsterdammers met een migratieachtergrond zijn tijdens de tweede coronagolf vaker besmet, vaker opgenomen en overleden vaker aan het coronavirus dan hun stadsgenoten zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek dat wij samen met Amsterdam UMC en GGD Amsterdam hebben gedaan. Door goed samen te werken op het gebied van zorg, werk en inkomen, wonen en leefstijl, kunnen we dit soort gezondheidsverschillen aanpakken en verkleinen.
Lees meer

Aanpak gezondheidsverschillen verdient plek in regeerakkoord


Een effectieve aanpak van gezondheidsverschillen vraagt om een landelijke inzet én lokaal maatwerk. Het nieuwe kabinet moet zorgen dat gemeenten kunnen voortzetten én behouden wat zij in de afgelopen zeven jaar hebben opgebouwd, onder andere met de hiervoor beschikbare decentralisatie-uitkering GIDS (Gezond in de stad). Dit stellen wij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.
Lees de brief hier

Hoe werk je op scholen met vluchtelingen en andere nieuwkomers aan Welbevinden?


De maatschappelijke afstand tussen jongeren met meer en minder kansen wordt steeds groter, dat zag de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving in 2020. Vooral bij nieuwkomerskinderen en kinderen die opgroeien in laag sociaaleconomische omstandigheden speelt er veel. Je moet rekening houden met eventuele taalachterstanden, mogelijke traumatische gebeurtenissen, (tijdelijk) gebroken gezinnen en de verwerking van stress die de migratie meebrengt.

Omdat deze kinderen een groot deel van hun tijd op school doorbrengen, moet je als school aandacht besteden aan hun welbevinden. Deze infosheet geeft handvatten om een aanpak daarvoor neer te zetten.
Lees de infosheet

Hoe help ik een vluchteling?


Hoe help je vluchtelingen met psychische en sociale problemen? Aan de hand van 10 casussen geven arts Evert Bloemen en psycholoog Marit Hoekema professionals in de eerstelijnszorg en het sociale domein praktische tips en adviezen om mensen met een vluchtelingachtergrond beter te helpen. De casussen zijn gebaseerd op de praktijk en een doorsnee van vragen die onder hulpverleners leven over dit onderwerp. De situaties zijn vanuit het perspectief van de hulpverlener en vanuit de cliënt beschreven.
Download de publicatie

Nieuwe consultkaarten in beeld

Voor mensen die moeite hebben met lezen en het begrijpen van medische informatie, is tekstuele voorlichting vaak te ingewikkeld. Daarom hebben wij in samenwerking met verschillende patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en zorgverleners consultkaarten in beeld ontwikkeld. Een consultkaart helpt zorgverlener en patiënt bij het bespreken van verschillende behandelmogelijkheden en stimuleert het samen beslissen. Bij de consultkaarten in beeld wordt eenvoudige tekst ondersteund door afbeeldingen, zodat de informatie voor meer mensen toegankelijk is.
Bekijk alle kaarten

Eerste sleutelpersonen gericht op onderwijs ronden training af

Vorige week was de afsluiting van onze nieuwe training 'Sleutelpersonen onderwijs'. De nieuwe sleutelpersonen kregen hun certificaat uitgereikt door wethouder Thierry van Vugt in Gouda. Wat ons betreft en wat de deelnemers betreft was het zeer geslaagd!
Deze acht mensen gaan nu ingezet worden op scholen in Gouda en Den Haag waar zij, in samenwerking met de ouders en de school, gaan werken aan het welbevinden van de leerlingen. Zij vervullen waar nodig de brug tussen ouders en school. Deze sleutelpersonen zijn binnenkort te vinden op onze interactieve kaart: https://www.pharos.nl/kaart-sleutelpersonen/
Na de zomer vinden nog verschillende intervisiemomenten plaats en wordt de pilot geëvalueerd. Dan wordt gekeken of en hoe deze training in de toekomst onderdeel kan worden van ons aanbod voor sleutelpersonen.

Terugblik webinar Welbevinden op school


Op 3 juni was het webinar ‘Welbevinden op school is een zaak van onderwijs én gemeente’. Een bijeenkomst waar het belang van een goede samenwerking tussen gemeente en scholen centraal stond.
Lees hier het verslag met de belangrijkste punten terug.

Voorbeelden uit de praktijk

Nijmegen Rookvrij
Om Nijmegenaren te helpen stoppen met roken, werken de gemeente en Pharos samen met lokale partners, zoals het netwerk Groen, gezond en in beweging, én de inwoners om wie het gaat. Met als resultaat meer stoptrajecten, meer rookvrije zorgcentra en betere informatievoorziening.
Lees het hele verhaal

Agenda


22 juni 2021
Masterclass ‘Wordt er in ‘hun’ cultuur anders omgegaan met zorg?’
Welke zorg willen oudere migranten en hun mantelzorgers? Welke ervaringen hebben zij met professionals? Wat werkte goed en wat niet? Masterclass met Saloua Berdai Chaouni in gesprek met Jennifer van den Broeke.

27 juni 2021
Webinar Monitoring en Evaluatie
Webinar over hoe je lokale aanpakken van gezondheidsverschillen en Kansrijke Start monitort en reseultaten zichtbaar maakt.

28 juni 2021
Webinar Vrouwelijke gentiale verminking - juridische aspecten van vgv
Onderdeel van reeks webinars over vrouwelijke genitale verminking. Dit derde webinar gaat over de wetgeving in Nederland rond vgv in elkaar zit.

29 juni 2021
Webinar Inclusieve wetenschap: omdat iedereen meetelt!
Derde webinar over inclusief onderzoek en inclusieve wetenschap. Dit derde webinar gaat over onderzoeksmaterialen, zoals toestemmingsformulieren en vragenlijsten.

Deel Deel
Tweet Tweet
Mail door Mail door
Deel Deel
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Volg ons op Twitter
Like ons op Facebook
Bezoek onze website
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2021 Pharos 
Je ontvangt deze mail omdat je als nieuwsbriefabonnee bij Pharos geregistreerd staat.

Adresgegevens:
Pharos Arthur van Schendelstraat 600 tweede etage Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Voeg ons toe aan je contactpersonen 

Je gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.