Andere Tijden: Heel Nederland aan het aardgas
Woensdag 27 februari, rond 21.10 uur op NPO 2.

Andere Tijden: Heel Nederland aan het aardgas


 
Als het aan de overheid ligt moet Nederland binnen afzienbare tijd van het aardgas af en overschakelen op klimaatvriendelijker methoden. Hoe het na deze energietransitie verder moet met stoken en koken is voor de burger nog niet echt duidelijk. En wie voor de kosten gaat opdraaien al helemaal niet.
Nederland maakte eerder een energietransitie mee, in de jaren zestig. Toen moest het hele land juist aan het aardgas, de nieuwe energiebron die in grote hoeveelheden was aangeboord bij Slochteren in Groningen. De overheid zette een geraffineerde campagne op. In een operatie van vijf jaar werd door heel Nederland een gasleidingnetwerk uitgerold en leerden huisvrouwen koken op nieuwe fornuizen. Een terugblik op hoe het leven toen was, zonder en met gas.
 
Bekijk binnenkort online
 

Andere Tijden Sport: WILLEM
 
Bekijk de laatste uitzending

Andere Tijden Sport: WILLEM

 

Verborgen verleden
 

Verborgen verleden

 
 
Donderdag 21 februari, 20:25 uur, NPO 2


Wetenschapper en oud-minister Ronald Plasterk heeft thuis foto’s en documenten over zijn vader en diens voorouders, maar hij heeft ze nooit echt bestudeerd. En voor zover hij ze wel heeft gelezen, riepen ze vooral vragen bij hem op. Het is nu tijd voor de antwoorden. Ronald weet dat zijn vader als jonge jongen vlak voor de Tweede Oorlog door zijn Duitse ouders uit Berlijn naar Nederland is gestuurd. Ronalds vader groeit hier in relatieve veiligheid op, gaat naar school, en heeft nauwelijks nog contact met zijn ouders. Wat er tijdens en vóór WOII met hen gebeurde, wil Ronald nu graag uitzoeken. En waar komen zijn Joodse voorouders eigenlijk vandaan?
 
Kijk hier terug
 

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
 

Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

 
 
Aflevering 2: 1929-1938
Woensdag 27 februari, 20:25 uur, NPO 2

Wanneer de crisis begint, wint de NSDAP in de jaren ’30 bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en de conservatieve mogendheden verwachten van hem dat hij hen helpt van de communisten af te komen. Maar Hitler verwijdert met leugens en geweld zijn politieke tegenstanders en uiteindelijk ook degenen die hem aan de macht hebben gebracht. Zijn macht wordt onbeperkt. Hitler is kanselier en president voor het leven en hij wordt bewonderd door mensen die de vervolging van geesteszieken, politieke vijanden en joden negeren. Duitsland wordt tegelijkertijd bewonderd en gevreesd door andere landen. Hoe komt Hitler aan de macht?
 
Bekijk hier het beeldverhaal
 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 20 februari, 03:02 uur, NPO Radio 1

Wetenschapsgeschiedenis in 1000 voorwerpen: Het Sterrenkundig Observatorium

In de tuin van het Teylers museum in Haarlem staat sinds 1866 een klein gebouwtje, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de wetenschap. Hierin bevinden zich veel natuurwetenschappelijke instrumenten. Dit gebouw noemen we nu: Het Sterrenkundig Observatorium. Wat de oorspronkelijke functie van dit gebouw is, weten maar weinig mensen. Frans van Lunteren, hoogleraar van de Geschiedenis van de natuurwetenschappen in Leiden, legt de functie van Het Sterrenkundig Observatorium uit.

Verder in Radio Focus:

- Historisch Hitje - Joan of Arc van Madonna
- De allereerste polaroidcamera
- 'Als de Russen komen'

 
Luister de uitzending terug
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 24 februari, 10:00 uur, NPO Radio 1


Choupette
‘Zij is het middelpunt van mijn leven, mijn eigen Greta Garbo’, aldus de deze week overleden modeontwerper Karl Lagerfeld over zijn poes Choupette. Als het even meezit erft de kattige weduwe een bedrag van 700 miljoen. Een vergelijkbare liefde etaleert Michael Jackson voor zijn huisaap Bubbles, waarvan niet bekend is of de chimpansee ook rijkelijk bedeeld is bij de erfenis. Erno Eskens komt praten over beroemde huisdierlevensgezellen, hun beroemde baasjes en hun erfenissen.

Verder in OVT:

- Gele hesjes bij Peterloo
- Boeken met Wim Berkelaar
-In Het Laatste Woord: Vriend en Vijand door Arnon Grunberg

 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
De Slag in de Javazee

De Slag in de Javazee

27 februari is het 77 jaar geleden sinds de Slag in de Javazee plaatvind. De schepen De Java, Kortenaer en De Ruyter zinken alle drie naar de zeebodem. Twee ooggetuigen vertellen in de televisieserie De Bezetting (1962) over de laatste uren. Alhoewel zij het hebben overleefd, zijn er ongeveer 2300 andere opvarenden die deze ramp niet overleven.
Andere Tijden geeft een overzicht van deze gebeurtenis.
 
Bekijk de aflevering hier
 
Première toneelstuk Turks Fruit

Première toneelstuk Turks Fruit

Aanstaande zondag is de première van het toneelstuk Turks Fruit. Dit verhaal is alom in het Nederlands geheugen gegrift. Het boek van Jan Wolkers is een bestseller en de film van regisseur Paul Verhoeven een blockbuster. Het is nog altijd de best bezochte film in de vaderlandse geschiedenis. Wie is Paul Verhoeven?

Lees hier verder
De Zonnebloemen van Van Gogh

De Zonnebloemen van Van Gogh

Het bekende schilderij ‘ Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh is in de afgelopen zes weken gerestaureerd. Vanaf vrijdag hangt het werk weer in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De kunstenaar is bekend door zijn schilderijen, maar ook vanwege zijn levensverhaal. Heeft het leven van de schilder zijn werk beïnvloed?

Lees hier verder
 
Bouterse aan de macht

Bouterse aan de macht

De huidige president van Suriname Desi Bouterse komt al op 25 februari 1980 aan de macht door middel van een staatsgreep. In ditzelfde jaar duiken er al snel geruchten op over de rol die Nederland hierin speelt. In Andere Tijden spreken betrokkenen na het stilzwijgen over toen.

Kijk hier de aflevering
Het leven van Elvis Presley

Het leven van Elvis Presley

Het nummer Heartbreak Hotel is de eerste nummer 1-hit van ‘the king of rock-‘n-roll’. Dit is vandaag precies 63 jaar geleden. De mysterieuze Nederlander ‘Colonel’ Tom Parker speelt een grote rol in zowel de doorbraak als de ondergang van Elvis Presley. Wie is de ‘Colonel’?

Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Manzoni in Holland

Manzoni in Holland

Piero Manzoni staat bekend om zijn revolutionaire aanpak en is één van de grote vernieuwers van de twintigste eeuw. Zijn blikje poep is een icoon binnen de avant-gardekunst. Het Stedelijk Museum Schiedam belicht in de tentoonstelling 'Manzoni in Holland' het verhaal over de relatie tussen Nederland en de kunstenaar. Het bijzondere aan de tentoonstelling is dat je als bezoeker even zelf een kunstwerk bent.

Bekijk de website
 
ERWIN OLAF

ERWIN OLAF

Als eerbetoon aan Erwin Olaf, een van Nederlands beste fotografen, brengen Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag samen een dubbeltentoonstelling uit. Het vrije werk van Olaf vanaf 2000 tot aan zijn nieuwe series tentoongesteld. Waaronder zijn niet eerder vertoonde serie Palm Springs.

Meer informatie
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.