Andere Tijden: De Nacht van Wiegel
Woensdag 20 maart, 21.20 uur op NPO 2.

Andere Tijden: De Nacht van Wiegel


 
Het is bijna half twee in de nacht als VVD-coryfee Hans Wiegel op woensdag 19 mei 1999 zijn beroemde “tegen” in de Eerste Kamer uitspreekt. Wiegel blokkeert daarmee de invoering van het correctief referendum - het kroonjuweel van coalitiegenoot D66 – waarna premier Kok het ontslag van zijn tweede paarse kabinet aanbiedt.

Andere Tijden blikt terug op de Nacht van Wiegel. Is er sprake van een onverantwoordelijke eenmansactie, of is het juist te prijzen dat Wiegel zijn eigen principes als volksvertegenwoordiger boven het kabinetsbelang weegt?
 
Bekijk binnenkort online
 

Andere Tijden: In bed met John en Yoko
 
Bekijk de laatste uitzending

Andere Tijden: In bed met John en Yoko

 

Het Verborgen Verleden van Alex Klaasen
 

Het Verborgen Verleden van Alex Klaasen

 
 
Donderdag 14 maart, 20:25 uur, NPO 2

Alex Klaasen is als cabaretier, zanger en acteur een multitalent zoals je die maar zelden in de Nederlandse theaters ziet. In zijn identiteitsrevue 'Showponies' bewees hij ook een echte revueartiest te zijn. Heeft hij al dat talent aan zijn voorouders te danken? Hij vermoedt dat het voor een deel bij zijn opa aan vaders kant te vinden is. Om meer over diens artistieke talenten te weten te komen, bezoekt Alex drie landen om te eindigen bij een van de beroemdste zangkoren ter wereld.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Radio Focus
 

Radio Focus

 
 
Luister terug: Dinsdag 12 maart, 02:59 uur, NPO Radio 1

Hoe is de bio-industrie ontstaan?
De Nationale Week Zonder Vlees duurt van 11 tot 17 maart. Deze week is in het leven geroepen om mensen aan te sporen minder vlees te eten. De gigantische vleesconsumptie is mogelijk door de bio-industrie. Wetenschapsjournalist Bouwe van Straten vraagt zich af hoe deze bio-industrie eigenlijk is ontstaan.


Luister terug op Radio Focus:
- Hoe is de maan ontstaan?
- Hoe wordt carnaval gevierd in Rio de Janeiro?
 
Meer Radio Focus
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 10 maart, 10:00 uur, NPO Radio 1

Wijvenwereld
De Middeleeuwen is een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. De positie van de vrouw is uiterst beperkt. In de Lage Landen hebben vrouwen echter veel rechten die ze gebruiken om handel te drijven, hun mening te verkondigen en hun wil door te drukken. Andrea Bardyn, Chanelle Delameillieure en Jelle Haemer schrijven het boek ‘ Wijvenwereld’ waarin zij op zoek gaan naar middeleeuwse vrouwen die schelden, trouwen en vrijen om zo meer licht te schijnen op hun wensen, ideeën en verlangens. Andrea Bardyn en Chanelle Delameillieure vertellen over deze wonderlijke ‘wijvenwereld’.

Verder in OVT:

- Grootste kinderoffer uit Zuid-Amerikaanse geschiedenis
- 100 jaar vrouwenpolitiek
- De waterschapsverkiezingen
 
Luister de uitzending online
 

Artikelen

 
Oorlog op komst

Oorlog op komst

Honderd jaar geleden wordt het Verdrag van Versailles getekend, waardoor Duitsland grote hoeveelheden land verliest. Wanneer Hitler aan de macht komt, ondermijnt hij het verdrag. Op 16 maart 1935 geeft hij opdracht tot de herbewapening van Duitsland. Om zijn ideaal, een Groot-Duitsland, te creëren, annexeert hij Oostenrijk drie jaar later. Door de appeasementpolitiek in Europa kan Hitler stukje bij beetje zijn macht uitbreiden. Wanneer de Duitse troepen op 15 maart Praag binnenvallen, lijkt een Europese oorlog onvermijdelijk. Hoe verloopt de aanloop in Nederland?
 
Kijk meer
 
Juliana overleden

Juliana overleden

Aanstaande woensdag is het vijftien jaar geleden dat prinses Juliana overlijdt. In een paarse rouwkoets wordt zij op de dertigste maart naar de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft gebracht. Zo’n 50.000 mensen defileren langs haar kist. Wat zijn de meest bijzondere momenten uit haar leven?

Kijk meer
President Gorbatsjov

President Gorbatsjov

Het is vandaag 29 jaar geleden dat Michael Gorbatsjov aantreedt als president van de Sovjet-Unie. Als secretaris-generaal van de Communistische Partij probeert hij de Sovjet-Unie te hervormen. Zijn Glasnost en Perestrojka weten de val van de Sovjet-Unie niet te voorkomen. Hoe valt de Sovjet-Unie uit elkaar?

Lees meer
 

Literaire rellen

Literaire rellen

Van 23 tot en met 31 maart is het Boekenweek. In 1839 schrijft Edward Bulwer-Lytton dat de pen machtiger is dan het zwaard. De kracht van de pen heeft zich ook in Nederland doen gelden en is daarmee medeplichtig aan menig literaire rel. Wat zijn de grootste literaire rellen in de Nederlandse literatuur? Lees meer over o.a. de Mexican stand-off van de Grote Drie.

Lees meer
Kabinet Drees-I

Kabinet Drees-I

Op 15 maart 1951 treedt kabinet-Drees I aan. Twee maanden eerder dient de VVD fractievoorzitter een motie van afkeuring in tegen het kabinet Drees/Van-Schaik tijdens het debat over de Nieuw-Guineaconferentie. ‘De ‘kwestie Nieuw-Guinea’ maakt onderdeel uit van het grotere ‘hoofdpijndossier’ rondom de toekomst van Indonesië. Bekijk de strijd tussen landsbelang, kabinetsbelang en partijbelang.

Kijk meer
 

Andere Tijden tipt

Lennon & Yoko Tribute

Lennon & Yoko Tribute

Vijftig jaar na de Bed-In van John en Yoko vindt er dit jaar op drie april een uniek tribute concert plaats in Het Concertgebouw. Marike Jager, Maaike Ouboter, Bertolf en Yorick van Norden verzorgen de muziek. Mark Lewisohn en andere gasten die destijds in het Hilton Hotel aanwezig waren kijken terug op dit bijzondere moment in de muziekgeschiedenis.

Bekijk de website
 
Fototentoonstelling Lennon en Ono

Fototentoonstelling Lennon en Ono

Van 22 tot en met 31 maart is er een gratis fototentoonstelling te bezichtigen ter nagedachtenis aan John Lennon en Yoko Ono's legendarische Bed-in For Peace. Ook kan men in deze periode gratis een kijkje nemen in de suite waar het paar in 1969 een week vertoeven. Dagelijks toegankelijk van 10.00 tot 20.00 op de Apollolaan 138, te Amsterdam.

Meer informatie
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.