De grootste Nederlander
Woensdag 24 maart - 22:20 uur - NPO 2

De grootste Nederlander


 
De verkiezing van ‘de grootste Nederlander aller tijden’ in 2004 leidde tot flink wat ophef. Winnaar was niemand minder dan Pim Fortuyn, vóór Willem van Oranje. Later bleek er iets mis te zijn gegaan met de telling. Eigenlijk had de Vader des Vaderlands de meeste stemmen gekregen. Alleen bleek dat pas de volgende dag… De computers waren vastgelopen, waardoor een deel van de stemmen pas na de uitzending werden geregistreerd. De KRO, de organiserende omroep, draaide de uitslag echter niet terug en kwam met een 'katholieke oplossing': Pim de grootste, Willem de meeste. Hoe meet je de ‘grootheid’ van historische figuren? En wat zegt de verkiezing over de tijd waarin ze wordt gehouden? Andere Tijden over geschiedenis teruggebracht tot een ranglijst.
 
Bekijk binnenkort online
 

Tijd voor nieuwe politiek
 
Bekijk de laatste uitzending

Tijd voor nieuwe politiek

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 21 maart - 10.00 uur - NPO Radio 1

Voor 'Het Spoor Terug' volgt Maartje Duin actrice/theatermaker Romana Vrede bij de totstandkoming van haar voorstelling 'Tijd zal ons leren'. In deze voorstelling brengt Vrede een ode aan 120 verzetshelden tegen de slavernij.

Het gaat om helden van wie de namen in Nederland nog geen deel uitmaken van het collectief geheugen. Zoals de dominee Smytegeldt, die fulmineert tegen de slavenhandelaren die in zijn kerkbanken zitten. Of de tot slaaf gemaakte Adam, die ieder jaar naar een plantage 2 kilometer verderop vlucht om zijn vrouw en kinderen te bezoeken. Omdat de geschiedenis door de kolonisten is geschreven, is niet alles over hun levens bekend. De tijd zal ons leren.

Verder in OVT:
• Historische boeken met Bart Funnekotter
• De column van Sana Valiulina

Vorige week in OVT:
• De nieuwe abortusoorlog
• Geen katholieke zegen voor homo-relaties
• Het tragische lot van Billie Holiday
 
Luister de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Het verleden kent veel voorbeelden van opstand en verzet tegen maatregelen van de overheid tijdens ernstige epidemieën. Er heerst angst voor het virus en er is een groeiend wantrouwen tegen de overheid. Een aantal van deze opstanden uitgelegd in een scrollverhaal.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
70 jaar Molukkers in Nederland

70 jaar Molukkers in Nederland

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Nederland. De Kota Inten liep op 21 maart 1951 de haven van Rotterdam binnen met aan boord zo'n duizend ex-KNIL-militairen van grotendeels Molukse origine. In totaal zouden in korte tijd zo'n 12.500 zogenaamde 'Ambonezen' naar Nederland komen. Tot een beloofde en verwachte terugkeer zou het nooit komen.
In onderstaand verhaal gaan we op zoek naar de roots van de bijzondere band tussen Molukkers en Nederlanders.
 
Lees hier verder
 

Grote woningnood is van alle tijden

Grote woningnood is van alle tijden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de huizenprijzen in februari het sterkst gestegen in bijna 20 jaar. Voor starters en mensen met een modaal inkomen is het daardoor heel moeilijk om aan een betaalbare koopwoning te komen. Woningnood is in Nederland van alle tijden, ook in de jaren 60 is dit een groot probleem. Hele families leefden in krotten en de overheid weet dit maar niet op te lossen. Andere Tijden duikt in de oorzaken en gevolgen van woningnood.

Bekijk hier de aflevering
Johan Cruijff: het effect van een genie

Johan Cruijff: het effect van een genie

Deze week is het vijf jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. In Barcelona en Nederland is hij nog steeds een legende. Niet alleen vanwege zijn voetbalexpertise, maar ook door zijn onnavolgbare denk- en taalvermogen.‘ Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander’ is een van zijn befaamde uitspraken. Wat is die visie van Cruyff eigenlijk? En wat heeft hij ermee bereikt? Andere Tijden duikt in het Cruyff-effect. Terug naar een stukje 'Cruijffiaans' wondervoetbal uit 1981.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Rotterdam | Wandel over 'de Brandgrens'

Rotterdam | Wandel over 'de Brandgrens'

In mei 1940 wordt het centrum van Rotterdam verwoest door bombardementen van de Nazi's. Het zijn niet zozeer de bommen die de meeste schade aanrichten maar de vlammenzee die erop volgt. De brandgrens is ook vandaag de dag nog te zien in Rotterdam. En daarmee het verschil tussen oud en nieuw en vooroorlogs en modern. De geschiedenis ligt voor het oprapen.

Lees hier verder
 

Andere Tijden Podcast | Zangeres Zonder Naam

Andere Tijden Podcast | Zangeres Zonder Naam

Koningin van de Kitsch, Moeder der zeven smarten, Zangeres Zonder Naam. Titels die allemaal toekomen aan Mary Servaes-Bey. Vanaf eind jaren 50 verkoopt ze samen met platenbaas Johnny Hoes ruim 17 miljoen platen. In deze aflevering van de Andere Tijden podcast een portret van een klein, ziekelijk meisje uit Leiden dat zou uitgroeien tot de ongekroonde koningin van het levenslied. Met haar collega en vriendin Imca Marina en roddeljournalist Ben Holthuis.

Luister hier verder
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.