De slag om het gas
Woensdag 8 december - 22:20 uur - NPO 2

De slag om het gas


 
Dolblij is Nederland begin jaren 60 met de vondst van het Groningse gas. Meer dan in welk land ook worden huizen aangesloten op het gas, het brengt Nederland welvaart. Maar ooit is het gas op, en wat dan? Staatsbedrijf Gasunie verzint een list. In plaats van Gronings gas gaat Nederland Russisch gas transporteren. En dus wordt in de jaren 90 onderhandeld met het Russische bedrijf Gazprom.

Na de eeuwwisseling begint het Russische gas te stromen. Om dat te vieren organiseert het nieuwe Groninger Museum een tentoonstelling van de Russische Rembrandt. Het lijkt een briljant plan, van producent naar handelaar, maar is dat ook zo?
 
Bekijk binnenkort online
 

Koude Oorlog
Vrijdag 10 december - 22:15 - NPO 2

Koude Oorlog


 
Aflevering 3: Spionage
Dieter en Annemarie heten ze, het West-Duitse echtpaar dat in de jaren 70 in Vlaardingen neerstrijkt. Gewone mensen die voorbeeldig integreren. Zij werkt in het ziekenhuis, hij in een drukkerij. Niets aan de hand, totdat de politie in 1979 een inval doet in hun flat. Dieter en Annemarie zijn geen West- maar Oost-Duitsers en blijken al jaren te spioneren.

Het omgekeerde verhaal is dat van de Nederlander Alex Waning. Hij wordt in 1979 samen met zijn West-Duitse vrouw Beate in de DDR gearresteerd op verdenking van spionage. Maar waarom? In zijn Stasi-dossier leest Alex vele jaren later hoe het zit. Wie de film ‘Das Leben der Anderen’ heeft gezien, zal huiveren van de overeenkomsten.

Tot slot het verhaal van een Nederlandse onderzeeboot die aan spionage deed: de Hr. Ms. Tonijn.
 
Bekijk binnenkort online
 

Short History
Hoe een NSB-trein werd beschoten

Short History


 
Deze maand is het 90 jaar geleden dat de NSB werd opgericht. De partij heulde tijdens de oorlog met de Duitsers en toen de bevrijding nabij leek, sloegen aanhangers op de vlucht. In deze Andere Tijden Short History zie je hoe een trein vol NSB’ers werd beschoten.
 
Bekijk hier de video
 

Het eindeloze zwijgen
 
Bekijk de laatste aflevering

Het eindeloze zwijgen

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 12 december - 10:00 uur - NPO Radio 1

Het Spoor Terug: Op weg, maar waarheen?

In de podcastserie Gedwongen vertellen de laatste getuigen over de Arbeitseinsatz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zondag 10 december de Aflevering Op weg, maar waarheen? De vijf jongens zijn verspreid over Duitsland terecht gekomen en worden tewerkgesteld. Hoe gaan ze om met de dwang? Werken ze mee of tegen? Intussen rukken de geallieerden op en hoewel dat goed nieuws is, betekent het ook eindeloze bombardementen.

Een podcast van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, het NIOD en Aldus’ producties, geregisseerd door Tjitske Mussche met muziek van Darius Timmer. Alle afleveringen en meer informatie zijn te vinden op: www.4en5mei.nl/gedwongen.

Verder in de uitzending:
• Sanne Frequin over Stemmen uit het graf
• De column van Abdelkader Benali

Vorige week in OVT:
• Barbados zegt Britse Kroon vaarwel
• De oude Transgenderwet
 
Klik hier voor meer info
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Collectie: De Koude Oorlog
In 1945 komt er met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki een einde aan de verscheurende Tweede Wereldoorlog, maar beroemd schrijver George Orwell uit in een essay zijn zorgen over ‘een vrede die geen vrede is’. Hij voorziet een ‘cold war’: een ideologische confrontatie tussen de Sovjet-Unie en de Westerse machten. Al snel komt zijn voorspelling uit en ontstaat er een kapitalistisch en communistisch machtsblok, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoe ontstaat deze Koude Oorlog? En waarom blijft een directe militaire en nucleaire confrontatie uit? Ontdek het in deze collectie van NPO Kennis over de Koude Oorlog.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
Decembermoorden in Suriname

Decembermoorden in Suriname

Tijdens de nacht van 7 op 8 december 1982 worden in Suriname vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse gemarteld en vermoord: de Decembermoorden. Anno 2021 is de zaak nog steeds niet afgesloten. In 2019 is de oud-president van Suriname voor twintig jaar cel veroordeeld door de Surinaamse Krijgsraad, maar hij is hiertegen in beroep gegaan. Door een staatsgreep komt Bouterse in 1980 aan de macht, waarna al snel de eerste geruchten opduiken over de rol die Nederland hierin speelt. In deze aflevering van Andere Tijden uit 2009 verbreken de betrokkenen het stilzwijgen.
 
Bekijk de aflevering hier
 

Migranten in Nederland

Migranten in Nederland

Afgelopen weekend heeft paus Franciscus uitgehaald naar de manier waarop in Europa wordt omgegaan met migranten. Ook in Nederland komt sinds begin 20e eeuw een groeiend aantal migranten, die verschillend worden ontvangen. Voor de Eerste Wereldoorlog worden havenarbeiders uit China met open armen ontvangen en tijdens de oorlog Belgische vluchtelingen en Duitse dienstbodes. Maar als in de jaren 30 de crisis losbreekt, wordt de stemming grimmiger. En wanneer Joodse vluchtelingen uit Duitsland naar Nederland vluchten, gaan de grenzen dicht. Van de makers van Andere Tijden een documentaire over migratie naar Nederland tussen de oorlogen.

Bekijk hier de aflevering
Prinses Beatrix en prins Claus

Prinses Beatrix en prins Claus

Op 8 december 1965 krijgt Claus van Amsberg, beter bekend als prins Claus, echtgenoot van prinses Beatrix, de Nederlandse nationaliteit. Wanneer Beatrix en Claus eerder dat jaar hun verloving bekend maken, zorgt de Duitse nationaliteit van Claus nog voor commotie bij een deel van de Nederlandse bevolking. "Als prinses Beatrix die man zo ontzettend liefheeft, dan moet zij deze man volgen naar waar hij woont." De climax van dit ongenoegen komt op 10 maart 1966, tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus in Amsterdam. Beelden van rookbommen tussen de bruiloftsstoet gaan de hele wereld over. Andere Tijden over de omstreden keuze van een kroonprinses.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Pieter Teylers Huis | Teylers Museum

Pieter Teylers Huis | Teylers Museum

Vanaf 5 december 2021 is er in het Teylers Museum een nieuwe vleugel geopend: Pieter Teylers Huis, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler (1702-1778), de grondlegger van het oudste museum van Nederland. In Teylers Museum zijn sommige van de best bewaarde interieurs van Nederland uit de 18e eeuw te zien. In deze nieuwe ruimte komt ook Teylers gedachtegoed tot leven. Ieder mens heeft het recht te streven naar vrijheid en geluk, en waarheid wordt alleen gevonden door zelf te denken, vond hij. In Pieter Teylers Huis ontdek je de actualiteit van zijn idealen en hoe ze hebben geleid tot het ontstaan van Teylers Museum.

Klik hier voor meer info
 

Misha and the Wolves | Documentaire VPRO

Misha and the Wolves | Documentaire VPRO

Het ongelofelijke verhaal van Misha Defonseca. Als zevenjarig Joods meisje gaat Misha tijdens de holocaust op zoek naar haar gedeporteerde ouders. Om te ontsnappen aan de nazi’s houdt ze zich verborgen in de bossen, waar ze zich aansluit bij een roedel wolven. Haar holocaust-memoires hebben in één klap de wereld veroverd, tot Hollywood aan toe. Maar klopt haar verhaal wel? Een spannende reconstructie over waarheid en leugens, en waarom we meegaan in de verhalen die we graag willen geloven. Bekijk de documentaire Misha and the Wolves, van onder andere VPRO, via onderstaande link.

Klik hier voor meer info
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.