Wonen Ja, Leegstand Nee
Woensdag 14 april - 22:20 uur - NPO 2

Wonen Ja, Leegstand Nee


 
40 jaar geleden vonden in Nijmegen de hevigste krakersrellen van de jaren 80 plaats. Bekend onder de naam de Piersonrellen, die in 1981 zelfs de New York Times haalden.

Aanleiding was de bouw van een parkeergarage in het centrum van Nijmegen waarvoor een aantal arbeiderswoningen moest worden gesloopt. Krakers barricadeerden de huizen en de steeg waaraan de huizen lagen.

Toen een zitdemonstratie van enkele honderden demonstranten in de buurt met veel geweld werd beëindigd, sloeg de vlam in de pan. Met behulp van 200 ME-busjes, vijf tanks, een helikopter, een pantserwagen, veel traan- en braakgas en getrokken wapens boven op het dak werden de krakers uit de bezette panden verwijderd. Na afloop was er kritiek op het machtsvertoon.

Andere Tijden blikt terug met krakers, politieagenten en stadsbestuurders van toen.
 
Bekijk binnenkort online
 

Trim u fit!
 
Bekijk de laatste uitzending

Trim u fit!

 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 18 april - 10.00 uur - NPO Radio 1

De trollenfabrieken van de Tweede Wereldoorlog

Nepnieuws iets van nu? Nee, het is van alle tijden. Zo zet tijdens de Tweede Wereldoorlog de Britse journalist Sefton Delmer nepnieuws in als wapen in de strijd tegen de nazi's. Zijn radiostations zou je zelfs 'trollenfabrieken avant la lettre' kunnen noemen. Historicus Ivo van de Wijdeven kwam ze op het spoor, en is te gast.

Verder in OVT:

• Annelien de Dijn over 'Vrijheid. Een woelige geschiedenis'
• Robin te Slaa over 'De NSB'
• In het Spoor Terug 'Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland'

Vorige week in OVT:

• De koningin van het Marokkaanse levenslied
• Prins Philip overleden
• Een gouden parade van mummies
 
Luister de aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Bijna een kwart van de wereldbevolking houdt vanaf deze week Ramadan. De islam is de op één na grootste godsdienst ter wereld, na het christendom. Hoe is deze religie ontstaan? En hoe islamitisch is Nederland? Bekijk de antwoorden in deze longread.
 
Lees verder
 

Artikelen

 
De slag om Groningen

De slag om Groningen

Half april 1945. Het zijn de laatste dagen van de oorlog. Het grootste deel van Nederland is bevrijd. Terwijl het merendeel van Nederland feest viert, staan half april Canadese militairen voor de stad Groningen. De Canadese soldaten zijn klaar met de oorlog. De mannen zijn moe en willen naar huis. Maar eerst is de stad Groningen aan de beurt. Andere Tijden spreekt met de Canadese bevrijders, aangevuld met indrukwekkende filmbeelden.
 
Lees hier verder
 

De nachttrein keert weder

De nachttrein keert weder

Vanaf april 2022 keert de nachttrein terug in Nederland. 's Avonds vertrekken vanuit Nederland en in de ochtend aankomen in Praag. Dit nieuws staat in contrast met het beleid van de laatste jaren ten opzichte van treinen: spoorwegen worden omgebouwd tot metrolijnen en treintrajecten verdwijnen, goederen worden vaker in vrachtwagens vervoerd en passagiers prefereren de auto. Waarom is dat? Andere Tijden duikt in de verloren wagons.

Bekijk hier de aflevering
Eid Mubarak!

Eid Mubarak!

Gezegend Feest! Op dinsdag 13 april is de Ramadan begonnen, de vastenperiode voor Moslims. Deze maand wordt gebruikt om tot bezinning te komen. Het einde van de periode wordt ieder jaar gevierd met het Suikerfeest, waar traditionele gerechten met familie en vrienden genuttigd worden. Het Suikerfeest wordt al decennialang in Nederland gevierd, maar veel mensen weten niet wat het precies betekent. Wat wordt er eigenlijk gevierd en waarom?

Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

NOS | De Joodse Raad

NOS | De Joodse Raad

In 1941 wordt op last van de Duitse bezetter de Joodse Raad in het leven geroepen, een organisatie die de communicatie moest verzorgen tussen de Duitsers en de Joodse bevolking. In de Raad zitten voornamelijk invloedrijke Amsterdamse notabelen, die voor ogen hebben de joodse gemeenschap zo goed mogelijk te dienen. Hoe is dat verlopen? In deze aflevering van de NOS Documentaire 'Nationale Herdenking' komen onderzoekers aan het woord en een voormalig secretaresse van de Raad.

Kijk hier verder
 

Genieten van de kunst van Florence

Genieten van de kunst van Florence

Mist u het reizen ook zo? En de bezoekjes aan mooie musea? Het museum 'Le Gallerie Degli Uffizi' uit Florence biedt een mooie oplossing. Tal van exposities zijn nu online beschikbaar. Ondanks de situatie in de wereld kunt u nu toch in een andere cultuur duiken!

Kijk hier verder
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.