Nieuwsbrief Teylers Museum

2 april 2024

Massaspektakel in 'De Grote Illusie'

In de negentiende eeuw groeien optische illusies uit tot massaspektakel. Mensen vergapen zich aan de grootse en verbijsterende beeldeffecten, vaak gecreëerd met de nieuwste technieken en ontwikkelingen in de wetenschap. Via spectaculaire theateracts en spannende kermisshows raakt het publiek zwaar onder de indruk van deze nieuwe, revolutionaire vorm van entertainment. Werelden die normaal onbereikbaar zijn en dingen die niet kúnnen, maar heel echt lijken: deze virtual realities zijn fascinerend. Duik in de wereld van de optische illusies en bezoek ‘De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities’!

Twee cheques van de VriendenLoterij

Teylers Museum werd verrast met een bezoek van de VriendenLoterij. Directeur Marc de Beyer mocht dit jaar niet een, maar twee cheques in ontvangst nemen. Namens de deelnemers kreeg hij voor het museum een bijdrage van €310.489 overhandigd en daarnaast nog een extra bijdrage van €50.000.  In totaal krijgt Teylers Museum daarmee dit jaar een bedrag van €360.489. Directeur Marc de Beyer: "Wat een enorme verrassing, dit extra bedrag. Hiermee kunnen we nog mooiere tentoonstellingen maken en activiteiten ontwikkelen voor jong en oud. Heel veel dank daarvoor!” Meer lezen. 

Madeliefjes in de Eerste Schilderijenzaal

Met een ruime meerderheid is vorig jaar het madeliefje verkozen tot nationale bloem van Nederland. Botanisch kunstenaar Esmee Winkel maakte een fantastische aquarel van de bloem, van knop tot uitgebloeid. Om het begin van de lente te vieren, is de aquarel een maand lang in de Eerste Schilderijenzaal te zien. Laatste kans! Nog t/m 14 april kun je komen kijken en de vele details ontdekken. Met een vergrootglas is goed te zien hoe één madeliefje is opgebouwd uit tientallen piepkleine bloempjes. En zie je de vier andere bloemen die op de shortlist stonden bij de verkiezing?



Zie je in Egypte

In de tentoonstelling Zie je in Egypte zet Teylers Museum het werk van de negentiende-eeuwse kunstenaar Willem de Famars Testas op vernieuwende wijze centraal. Het oudste museum van Nederland maakt een tentoonstellingsreis en werkt daarvoor samen met de Egyptisch-Nederlandse acteur en theatermaker Sabri Saad El-Hamus, prijswinnend podcastmaker Tjitske Mussche en internationaal bekend scenograaf en maker Theun Mosk van studio Ruimtetijd. Met Testas’ werk als leidraad nemen zij de bezoeker mee op een reis over grenzen van tijd, ruimte en culturen. Zie je in Egypte is te zien van 18 oktober 2024 tot en met 2 februari 2025.

Kunst en Vliegwerk: Spoken zien!

Spoken bestaan niet. Toch…? Nou, in de tentoonstelling ‘De Grote Illusie’ wél hoor! En in deze workshop ook, want alle soorten geesten zweven vandaag rond in jouw zelfgemaakte decor. Komt dat zien, wek ze tot leven en huiver! 

De workshops zijn gratis toegankelijk, je hebt wel een ticket voor het museum nodig en een voucher. Deze worden uitgedeeld bij de kassa. De activiteit vindt plaats in het Educatief Paviljoen (achter het museumcafé). Meer informatie.