Maak nader kennis met Nicolas Stemann, de associate artist 2022, van wie meerdere werken in het festival worden getoond. En er is een gratis film aan het festivalprogramma toegevoegd: Africa's Great Civilizations.
NICOLAS STEMANN associate artist 2022
Het Holland Festival werkt voor het vierde jaar op rij samen met associate artists die worden betrokken bij de totstandkoming van een deel van het festivalprogramma. Nicolas Stemann, een van de grote regisseurs van het hedendaagse Duitse toneel, is dit jaar samen met zangeres Angélique Kidjo associate artist van het festival. Met de nodige humor maakt hij vaak sterk maatschappelijk geëngageerd en politiek werk. In juni zijn van Stemann onder andere de werken Der Besuch der alten Dame, Contre-enquêtes en Kein Licht te zien. Meer weten over Stemann, zijn werk en zijn drijfveren? Lees dan het interview op onze website.
Nicolas Stemann, Friedrich Dürrenmatt, Schauspielhaus Zürich
10 - 12 juni, ITA
Een rijke, oude vrouw bezoekt haar geboortedorp en stelt de inwoners voor een dilemma: zij helpt met een bedrag van een miljard het dorp en alle inwoners uit de financiële problemen, op één voorwaarde... Waar in het originele, tragikomische theaterwerk uit 1956 de cast bestond uit dertig acteurs, ensceneert Stemann dit stuk met slechts twee acteurs die samen alle rollen voor hun rekening nemen. Hun spel wordt aangevuld met energieke livemuziek en met videobeelden die actuele vraagstukken als sekseongelijkheid en consumentisme opwerpen. bekijk de video en beluister de inleidende podcast
Waarom heeft de Arabier, die in de beroemde roman De vreemdeling van Camus door de hoofdpersoon wordt vermoord, eigenlijk geen naam? Dit is de vraag die ten grondslag ligt aan de roman Meursault contre-enquête (‘Moussa, of de dood van een Arabier’) van de Algerijnse schrijver Kamel Daoud. Op dit boek baseert regisseur Nicolas Stemann zijn toneelstuk Contre-enquêtes, dat op een open en toegankelijke manier opvattingen over ‘onszelf’ en ‘vreemdelingen’ doet kantelen. bekijk de videoen beluister de inleidende podcast
Philippe Manoury, Nicolas Stemann, Elfriede Jelinek, Opéra Comique
24 - 26 juni, Muziekgebouw
In maart 2011 veroorzaakte een tsunami een grote nucleaire ramp in de kernreactor van Fukushima. In de maanden na de catastrofe voltooide de Oostenrijkse schrijver en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek haar theatertekst Kein Licht. In een wervelend taalspel vol verwijzingen naar filosofie, wereldliteratuur en popcultuur formuleert zij een bijtende kritiek op blind techno-optimisme, op onze onstilbare honger naar energie en de enorme milieuschade die daarmee gepaard gaat. Stemann en componist Philippe Manoury maakten er een pessimistische en tegelijkertijd geestig neurotische opera van. bekijk de video en beluister de inleidende podcast
Als onderdeel van Manifesto for the living in a time of extinction, het 8-daagse verdiepende festivalprogramma over klimaatverandering, gaat Nicolas Stemann één dag met musici en acteurs aan de slag met een nieuwe tekst van Elfriede Jelinek. 's Avonds wordt het resultaat gepresenteerd, als voorproefje van de wereldpremière in december 2022 in Schauspielhaus Zürich. Stemann: ‘Jelinek schrijft een tekst waarin ze mensen vanuit het perspectief van de zon beschouwt en bespot. Ze beschrijft dingen die we ons niet kunnen voorstellen, maar het is belangrijk dat we dat toch doen.’
HOLLAND FESTIVAL X PEPR: AFRICA'S GREAT CIVILIZATIONS
6-delige documentaire van Henry Louis Gates Jr
3 - 5 mei, online via Pepr (gratis)
In de zesdelige serie Africa’s Great Civillizations bespreekt de bekroonde filmmaker Henry Louis Gates Jr de geschiedenis van het Afrikaanse continent; van het ontstaan van de mensheid tot aan het einde van de 20e eeuw. Hij maakt een reis door duizenden jaren van geschiedenis, kunst en cultuur.
De serie is vanaf dinsdag 3 mei gedurende 72 uur gratis te zien via het filmplatform Pepr. Schrijf je in op onze festivalsite en ontvang maandagmiddag 2 mei een e-mail met een link naar de stream op Pepr.
Vanaf aanstaande zondag worden gedurende acht dagen op Pepr twee documentaires vertoond van de in Senegal geboren Franse actrice, regisseur, schrijver en activist Maïga: Above Water, over het belang van drinkwater, en Regard Noir, over het gebrek aan diversiteit in de filmwereld.
Het Holland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
subsidiënten
productiepartner
hoofdbegunstiger
sponsors, fondsen, instellingen
mediapartners
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Bekijk de online versie als je deze mail niet kunt lezen.Wil je niet langer informatie ontvangen over het Holland Festival dan kun je hier uitschrijven. Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here. Holland Festival, Piet Heinkade 5, 1019 BR Amsterdam.