Om de webversie te openen Klik hier


Pierre Audi, regisseur aus LICHT:

"aus LICHT is de uitzonderlijkste artistieke onderneming waar ik deel van uitmaak sinds ik de eerste Nederlandse Ring van Wagner regisseerde aan het eind van de jaren '90. De muziek en het materiaal van Stockhausen, voorbereid door honderden uitvoerenden, hebben me de afgelopen zes maanden tijdens de repetities van aus LICHT boven mijn eigen verwachting geïnspireerd en enthousiast gemaakt. Stockhausen is een gigant onder de componisten, een ware visionair, wiens muziek en ideeën uniek zijn in de muziekgeschiedenis; hij herdefinieert 'opera' tot ritueel drama dat dient als ultiem vehikel voor het uitdrukken van mythe en spiritualiteit. Ik hoop u allemaal te ontmoeten tijdens de voorstellingen in de Gashouder in Amsterdam."

 

aus licht

31 mei - 10 juni, Westergasfabriek, Gashouder

 

15 uur muziek in 3 aparte delen door 500 uitvoerenden en 4 helikopters

Met zijn magnum opus LICHT, een cyclus van zeven grootse opera’s genoemd naar de dagen van de week, creëerde Karlheinz Stockhausen (1928-2007) een werk dat het hele leven moest omvatten. Hij werkte 26 jaar aan dit gesamtkunstwerk. Met aus LICHT presenteren De Nationale Opera, Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium Den Haag in samenwerking met de Stockhausen-Stiftung für Musik het meest uitdagende muziektheaterwerk van de 20e eeuw in een spannende samenhang: als een afgeronde cyclus vol sleutelscènes en betoverende momenten uit alle zeven opera's.

a once in a lifetime event
Met aus LICHT wordt muziekgeschiedenis geschreven: het is de eerste en enige mogelijkheid zo'n groot aantal scènes uit Stockhausens meesterwerk te zien. Op drie achtereenvolgende dagen wordt in totaal tien uur livemuziek ten gehore gebracht in een mis-en-espace van Pierre Audi. De drie delen zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Voor de toegewijde luisteraar zijn er voorafgaand aan, of aansluitend op het liveprogramma in totaal vijf uur elektronische composities uit LICHT te beluisteren in een optimale weergave en live-gemixt. Met recht dus een 'once in a lifetime event', dat u zeker niet mag missen! bekijk de video

 
 

EEN FESTIVAL IN EEN FESTIVAL

 

aus LICHT is een festival binnen het Holland Festival. U kunt zich gedurende een of meerdere dagen geheel onderdompelen in Stockhausens muzikale universum. In de monumentale Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek kan het publiek plaatsnemen op comfortabele stoelen met meer dan voldoende beenruimte. Het programma is zodanig samengesteld dat u nooit langer dan twee uur achtereen in de zaal zit. Tussen de concerten door is er voldoende tijd om wat te eten en te drinken, een wandeling door het Westerpark te maken, of de documentaire en installatie over Stockhausens Helikopter Strijkkwartet in het nabijgelegen Ketelhuis te bezoeken.

cateringarrangement
Op de langere dagen van deel 2 en 3 van aus LICHT wilt u in de pauzes natuurlijk iets lekkers eten zonder te moeten haasten. Speciaal daarvoor zijn er heerlijke take-away lunch- en avondmaaltijden samengesteld, waarvan u in de publieksruimte of buiten de Gashouder kunt genieten. meer informatie over cateringarrangementen

 
 

PROGRAMMA

 

deel 1: MICHAEL
Aartsengel Michael staat centraal in het eerste deel van aus LICHT, dat bestaat uit scènes uit DONNERSTAG. Het is het kortste en meest verhalende van de drie delen van aus LICHT. Te horen en zien zijn onder andere MICHAELs JUGEND en MICHAELs REISE UM DIE ERDE. Michael, Lucifer en Eva verschijnen in diverse gedaantes: als zanger, als danser, als bespeler van de bassethoorn, trompet en trombone. Het publiek wordt ondergedompeld in een monumentaal muzikaal universum met als (optionele) epiloog het elektronische werk UNSICHTBARE CHÖRE, afgespeeld over acht luidsprekers rondom het publiek.
31 mei, 4, 8 juni - 19.30 uur

deel 2:
LUCIFER EN EVA
Het tweede deel begint bombastisch. Lucifer verschijnt ten tonele en dat gaat gepaard met onder meer fanfare, gebeier van klokken, sprookjesachtig slagwerk en een tachtigkoppig orkest. In drie composities uit SAMSTAG  krijgt Lucifer een gezicht en wordt hij uitgedaagd door Michael. Na deze mythische strijd verandert de sfeer totaal met Eva als middelpunt in vier composities uit MONTAG. Drie kinderkoren benadrukken haar rol als schepper van het leven. Het eindigt met de scènes DER KINDERFÄNGER en ENTFÜHRUNG, Stockhausens versie van De rattenvanger van Hamelen. Liefhebbers kunnen vervolgens blijven zitten voor de elektronische compositie FREITAGS-ABSCHIED.
1, 5, 9 juni - 15.00 uur
(en voor de toegewijde luisteraars vanaf 13.15 uur de elektronische compositie FREITAGS-GRUSS)

deel 3: SAMENWERKING EN HET OPENEN VAN DE RUIMTE
Hoogtepunten uit DIENSTAG, MITTWOCH en SONNTAG zijn te beleven in dit derde deel. Bijvoorbeeld INVASION-EXPLOSION, een overweldigende, elektronische klankwereld waarin het conflict tussen Michael en Lucifer beslecht wordt. Daarna volgen WELT-PARLAMENT, ORCHESTER-FINALISTEN en het sensationele HELIKOPTER-STREICHQUARTETT en worden visioenen van kosmische samenwerking getoond. Zowel het Nederlands Kamerkoor als Cappella Amsterdam treden op. Vier strijkers spelen vanuit helikopters hoog boven Amsterdam. Wie wil zien waarom Stockhausen de grootste avant-garde componist van de vorige eeuw was, moet hier bij zijn.
2, 6, 10 juni - 14.00 uur
(en voor de toegewijde luisteraars vanaf 12.30 uur de elektronische compositie MITTWOCHS-GRUSS)

 
 

INLEIDING aus LICHT

 

16 mei, 20.00 uur
Nationale Opera & Ballet

Voor iedereen die meer wil weten over de muziek van Karlheinz Stockhausen geeft Renee Jonker, docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een inleiding bij aus LICHT. Hierin gaat hij dieper in op elk van de drie delen van de cyclus. De inleiding vindt plaats in de Odeonzaal van de Nederlandse Opera & Ballet en duurt ongeveer 90 minuten. Entree is gratis, maar u dient zich wel aan te melden.

PODCAST KARLHEINZ

 


Beitske de Jong van Radio 4 maakt in opdracht van De Nationale Opera de vijfdelige podcastserie Karlheinz. De serie bevat openhartige en verdiepende gesprekken over het leven en werk van Karlheinz Stockhausen, met mensen die deze bijzondere componist persoonlijk hebben gekend. De eerste drie delen staan inmiddels online. Ieder deel duurt 20 tot 25 minuten. Na het horen van deze serie luistert u heel anders naar de muziek van Stockhausen.

 

ARTIKELEN & VIDEO'S

 

Op zoek naar nog meer verdieping? Op de website van aus LICHT kunt u in het ´magazine´ artikelen en video's vinden over het leven en werk van Karlheinz Stockhausen, in het bijzonder over aus LICHT, en achter-de-schermen-video's over de totstandkoming van dit unieke project. Dit magazine wordt de komende weken verder uitgebreid.

crowdfundingsactie succesvol

 

De crowdfundingsactie voor de repetitie op 7 mei van het HELIKOPTER-STREICHQUARTETT met vier helikopters is zeer succesvol afgesloten: 149 donateurs brachten ruim € 30.000 bij elkaar. Wij danken al deze donateurs heel hartelijk voor hun steun waarmee zij van aus LICHT een groot succes maken!

 
 
 
 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.