AWTI e-mail alert 10 september 2015

2 jaren geleden


Text only:

Klik hier om deze e-mail alert online te bekijken


AWTI e-mail alert 10 september 2015


De belangrijkste berichten van de afgelopen week


EZ bediscussieert toekomstig beleid met partners


Vorige week organiseerde het ministerie van EZ een netwerkconferentie. Voorafgaand hieraan bracht EZ een notitie uit over de ontwikkelingen en uitdagingen die het voorziet. Daarin zet het ook een ambitie neer die richtinggevend kan zijn voor effectief, samenhangend en toekomstbestendig beleid. Na afloop publiceerde het ministerie een E-zine met een verslag van de conferentie. Vorige week publiceerden we al de toespraak die EZ-minister Henk Kamp hield.
Notitie EZ (pdf)
E-zine conferentie
Toespraak Kamp 


Intel investeert miljoenen in nationaal icoon QuTech


Intel, de grootste chipproducent ter wereld, heeft bekend gemaakt dat het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst sluit met TNO en QuTech, het Delftse instituut dat zich toelegt op het ontwikkelen van quantumcomputers en quantuminternet. Intel investeert 50 miljoen dollar, het ministerie van EZ draagt 11 miljoen euro bij.
Nieuwsbericht Innovation Quarter
Nieuwsbericht TNO 


Investeren in onderzoek, innovatie en onderwijs verdient zichzelf ruimschoots terug


De 21 onderzoeksuniversiteiten die zijn aangesloten bij de European League of Research Universities (LERU) leverden in 2014 een bijdrage aan de economie van ruim 71 miljard euro. Ook realiseerden ze, direct en indirect, 900.000 banen. Dat concludeert een onderzoek van het adviesbureau BIGGAR Economics. En dan zijn de langetermijneffecten nog niet eens meegerekend.
Nieuwsbericht LERU
Rapport LERU (pdf) 


Nieuws en achtergronden uit Nederland


Rathenau publiceert voorbeelden van valorisatie en tips voor onderzoekers


Wetenschappers herkennen vaak niet dat ze met hun onderzoek bijdragen aan de samenleving. En beleidsmedewerkers en ambtenaren hebben vaak te weinig zicht op wat er in de praktijk al gebeurt op het gebied van kennisbenutting of valorisatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Het instituut maakte er een webpagina over met voorbeelden en tips.
Artikel ScienceGuide
Webpagina Rathenau 


“Hoger onderwijs moet krachten bundelen”


Volgens de economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg mist het Nederlandse hoger onderwijs internationaal de slag. Dat heeft niet alleen funeste gevolgen voor het onderwijs zelf, maar ook voor onze economie, arbeidsmarkt en bedrijfsleven. Krachtenbundeling is volgens Vermeend en Van der Ploeg de enige oplossing. Ze bepleiten de inzet van zogenoemde ‘kannibalen’, een beproefde methode die innovatieve bedrijven gebruiken om supersnel innovaties te realiseren.
Artikel De Telegraaf 


Neelie Kroes wil soepelere regels voor start-ups


Neelie Kroes gaat de komende maanden flink lobbyen om wetten te laten veranderen ten gunste van start-ups. Dat vertelt de voormalig Eurocommissaris in een interview met NRC Q. In een brief aan minister-president Mark Rutte, minister Henk Kamp (EZ) en burgemeester Eberhard van der Laan presenteert ze de resultaten en bevindingen van het eerste half jaar StartupDelta. In een artikel van Sprout vertelt Kroes wat haar plannen zijn voor het komende jaar, tevens haar laatste jaar als ‘start-up envoy’.
Artikel NRC Q
Brief StartupDelta
Artikel Sprout 


Tweede Kamer laat zich informeren over arbeidsmarktgevolgen robots


Op 7 september hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de effecten van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een Vandaag doet verslag van de bijeenkomst. Aan de basis van de gesprekken en discussies stond het rapport ‘Werken aan de Robotsamenleving’ van het Rathenau Instituut. De econoom Bas ter Weel publiceerde voorafgaand aan de bijeenkomst een artikel over dit onderwerp in Economisch Statistische Berichten (ESB). De Tweede Kamer heeft een speciale commissiepagina op internet met alle documenten over robotisering en werkgelegenheid. Floyd Sijmons, directeur van Helpling Nederland, presenteerde op de bijeenkomst een ‘position paper’ over hoe Nederland de vruchten kan plukken van de deeleconomie.
Convocatie rondetafelgesprek
Verslag Een Vandaag (podcast)
Rapport Rathenau (pdf)
Artikel ESB
Commissiepagina Robotisering en werkgelegenheid
Position paper Sijmons (pdf) 


Elastic, Nederlands onbekendste startup van 1 miljard dollar


Steven Schuurman van het bedrijf Elastic werd deze week uitgeroepen tot de beste online ondernemer van Nederland in 2015. De website Sprout noemt de start-up “een zeldzaam Nederlands succesverhaal” en vergelijkt het met Thuisbezorgd en Adyen. De waarde van Elastic loopt tegen het miljard dollar. Daarmee is het dus bijna een ‘unicorn’.
Nieuwsbericht Emerce
Artikel Sprout 


Brabantse universiteiten starten ‘big data’-instituut in Den Bosch


De Brabantse universiteiten, TU/e en Tilburg University, gaan samen een Graduate School op het gebied van ‘big data’ oprichten in ‘s-Hertogenbosch. De universiteiten, de provincie en de gemeente leggen allemaal 10 miljoen euro in. Met het plan “pakt Brabant een beslissende voorsprong op het gebied van ICT gedreven innovatie.”
Nieuwsbericht Tilburg University 


Nieuws en achtergronden uit Europa


Europees onderwijs moet op veel punten verbeteren


De Europese Commissie en de Europese lidstaten hebben een nieuwe visie gepresenteerd op onderwijs en training. Het speelt in op actuele problemen, zoals de hoge jeugdwerkloosheid. Maar het vestigt ook nadrukkelijk de aandacht op het opleiden van jongeren en ouderen voor de kennissamenleving. Daarbij zal volop gebruik moeten worden gemaakt van innovatieve en digitale onderwijsmethoden.
Persbericht EC
Beleidsnotitie EC (pdf)
Werkdocument EC (pdf) 


Europese regio’s vergelijken op ondernemerschap


Het Global Entrepreneurship Development Institute heeft een Regional Entrepreneurship (REDI) gepubliceerd. Het online instrument is gemaakt door de London School of Economics en is speciaal bedoeld voor beleidsmakers. Zij kunnen er de sterke en zwakke punten van hun ecosysteem voor ondernemerschap mee bepalen en bekijken aan welke regio’s ze zich moeten spiegelen om hun scores te verbeteren.
Nieuwsbericht GEDI
REDI online tool 


Meer kennis over sociale innovatie


Op 22 en 23 juni organiseerde Social Innovation Europe (SIE) in Berlijn de bijeenkomst ‘Exploring Ecosystems for Social Innovation. Deze week verscheen het verslag. Dat beschrijft de belangrijkste lezingen, meningen en discussies. Eén van de sprekers was de Amersfoortse gemeenteambtenaar Mirjam Wingelaar. In een video vertelt zij hoe Amersfoort ‘scharrelambtenaren’ inzet om gemeentelijke plannen “goedkoper, sneller en in nauwere samenwerking met de stad” te ontwikkelen. Het Europese onderzoeksproject SIMPACT publiceerde een vergelijkende studie naar sociale innovatie in de verschillende EU-lidstaten. Deze zomer publiceerde het project URBACT een artikel over het aansturen van (onder andere) sociale innovatie in steden.
Rapport SIE (pdf)
Video SIE
Rapport SIMPACT (pdf)
Artikel URBACT 


Grote kansen voor circulaire economie Europa


Als de Europese Unie de circulaire economie omarmt en volop inzet op innovatie, levert dat niet alleen sociale en milieuvoordelen op, maar ook nog eens 1.800 miljard euro tegen 2030. Dat blijkt uit de studie ‘Growth Within: A circular economy vision for a competitive Europe’ van consultancybureau McKinsey.
Artikel McKinsey
Rapport McKinsey ((pdf) 


“EU-technologie moet niet kunnen worden ingezet voor schending mensenrechten”


Technologie en toegang tot het internet zijn hulpmiddelen voor de vrijheid van meningsuiting. Ze kunnen echter ook op tegengestelde wijze worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het afluisteren en controleren van tegenstanders van regimes. Dat moet de EU actief gaan voorkomen, stelt het Nederlandse EP-lid Marietje Schaake. Zij stelde als rapporteur van het Europees Parlement een rapport over het onderwerp op.
Artikel Europees Parlement 


In Parijs en Brussel ontwikkelen zich bloeiende start-upecosystemen


Frankrijk wordt zelden gezien als een broeinest voor start-upinnovatie. Ondernemers en investeerders hekelen bijvoorbeeld de hoge belastingen, de taalbarrière en de risicoaversie van Fransen. Maar er is stilaan iets aan het veranderen in Frakrijk, stelt een artikel van het Startup Blink Blog. Het geeft een introductie in het Parijse start-upecosysteem. De website StartUs Magazine presenteert regelmatig artikelen over start-upecosystemen in Europa. Vorige maand ging een artikel over Brussel, waar start-ups groeien en bloeien.
Artikel Startup Blink Blog
Artikel StartUs Magazine 


Nauwere samenwerking EU en China op gebied onderzoek en innovatie


De Europese Commissie trekt 100 miljoen euro per jaar uit voor gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatieactiviteiten vanuit de EU met China. Het geld komt uit Horizon 2020. China zal jaarlijks circa 200 miljoen RMB (28 miljoen euro) in deze projecten investeren.
Nieuwsbericht Research Europe
Nieuwsbericht EC 


Duitsland: Nieuwe regels voor tijdelijke arbeidscontracten van onderzoekers


Zoals in veel landen, hebben ook in Duitsland veel onderzoekers korte tot zeer korte aanstellingen. Dat vormt een bedreiging voor de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatievermogen van Duitsland. In dat licht heeft de Duitse federale regering nieuwe regels aangekondigd die de carrièrepaden van wetenschappers aantrekkelijker moeten maken.
Nieuwsbericht Innovatie Attaché Netwerk
Nieuwsbericht Der Spiegel
Persbericht Duitse overheid 


Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld


Waarom wetenschappers moeten denken als ondernemers


Wetenschappers, vooral die in Europa, moeten zakelijker gaan denken. Dat stelt een artikel op het discussieplatform van het World Economic Forum (WEF). Commerciële overwegingen zijn belangrijk voor de continuïteit van fundamenteel onderzoek, voor de overdracht van technologie en voor ondernemerschap.
Artikel WEF 


“Ranglijsten universiteiten moeten ook kijken naar betrokkenheid bij omgeving”


Wereldwijde ranglijsten van universiteiten spelen een positieve rol spelen in het herkennen en motiveren van excellentie. Maar ze besteden te weinig aandacht aan de kwaliteit van de betrokkenheid van universiteiten met hun eigen gemeenschappen. Dat stelt een artikel van Times Higher Education (THE).
Artikel THE 


Megatrends in digitale technologie voor bedrijven


Technologie-onderzoeksbureau Gartner presenteert jaarlijks een overzicht van de megatrends in de technologie, de Gartner Hype Cycles. Het rapport van 2015 noemt bijvoorbeeld digitale marketing en de digitale werkplaats als opkomende technologievelden. Digitale bedrijfsvoering zou al over haar hoogtepunt heen zijn. Het IoT, mobiele technologie en slimme machines zitten dicht tegen dat punt aan.
Artikel Urenio
Rapport Gartner (gratis; registratie verplicht) 


Grote bedrijven zetten steeds vaker innovatiecentra op


Grote bedrijven hebben moeite om te innoveren. In reactie daarop zetten ze steeds vaker eigen innovatiecentra op die actief samenwerken met technologiecentra en innovatie-ecosystemen in hun omgeving. Een artikel van Hootingsuite geeft enkele goede voorbeelden. Ook een onderzoek van Capgemini Consulting doet dat. Het constateert echter dat veruit de meeste initiatieven op dit gebied mislukken. Goede aansturing van innovatiecentra is van eminent belang.
Artikel Hootingsuite
Artikel Innovation Excellence
Rapport Capgemini (pdf)
Infographic Capgemini (pdf) 


Vijf technologieterreinen waar overheden wat mee moeten


In het algemeen lopen overheden achter op het bedrijfsleven als het gaat om de benutting van nieuwe technologieën. Een artikel van het World Economic Forum (WEF) noemt vijf onderwerpen waar overheden nu echt wat mee moeten gaan doen: ‘real-time’ gegevens, slimme steden, slimme netwerken met burgers, moderne rapportagetechnologie en nieuwe infrastructuur voor kennisdeling.
Artikel WEF 


Vier manieren voor steden om ondernemerschap en groei te stimuleren


De Amerikaanse National League of Cities (NLC) deed onderzoek naar het economisch herstel in de VS en de rol die steden daarbij hebben gespeeld. Afgelopen zomer schreef bijvoorbeeld de Wall Street Journal hier een artikel over. Op basis van het onderzoek presenteert een artikel op het Cities Speak-blog nu vier manieren voor steden om ondernemerschap en groei te 
Artikel Wall Street Journal
Rapport NLC (pdf)
Artikel Cities Speak 


De globalisering van ‘angel’-investeringen


Private investeerders steken steeds meer geld in risicovolle startende ondernemingen. Wereldwijd haalden start-ups in de eerste helft van dit jaar 53 miljard euro op, meldt de NOS. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Volgens een studie van de denktank Bruegel hebben private investeerders (‘angels’) een positieve invloed op de groei van de bedrijven die zij financieren, hun prestaties, en hun overlevingskans. Het soort bedrijven dat financiering zoekt bij ‘angels’ verschilt wel sterk van land tot land.
Nieuwsbericht NOS
Artikel Bruegel
Rapport Bruegel (pdf) 


Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie
Klik hier als u de e-mail alert niet meer wenst te ontvangen

Awt.nl

Categorieën: Techniek
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018