AWTI e-mail alert 19 november 2015

2 jaren geleden


Text only:

Klik hier om deze e-mail alert online te bekijken


AWTI e-mail alert 19 november 2015


De belangrijkste berichten van de afgelopen week


Inscope: Minder investeringen maar meer innovatie bij Nederlandse bedrijven


Twee weken geleden meldde het CBS dat Nederlandse bedrijven in 2014 3% meer zouden hebben geïnvesteerd in r&d dan het jaar ervoor. Volgens cijfers van het onderzoeksinstituut INSCOPE – Research for Innovation, zijn ze juist gedaald, met 1,9%. Bedrijven zouden wel effectiever met hun r&d-geld omgaan, want ze introduceerden 3,5% meer radicale, en 5,2% meer incrementele innovaties. Het onderzoek constateert verder, onder meer, dat de topsectoren zich te eenzijdig richten op technologische vernieuwing. De topsectoren logistiek en energie zouden relatief achterlopen als het gaat om disruptieve innovaties. Een artikel van het Rathenau Instituut gaat in op de vraag hoe het komt dat er steeds weer verschillen opduiken tussen cijfers van verschillende instituten.
Onderzoeksrapport Inscope (pdf)
Artikel Rathenau


Europese techsector is van de grond gekomen en moet nu doorgroeien


De afgelopen 5 jaar hebben tien Europese softwarebedrijven de taxatie van 1 miljard dollar bereikt. Honderd techbedrijven hebben een beursgang gemaakt. Venture capitalists besteedden in Europa 10 miljard dollar in de sector. Dit en nog veel meer informatie over de stand van de Europese techsector staat in het rapport The State of European Tech van het Britse tech-investeringsbedrijf AtomicoVentures. Het concludeert dat er een substantiële sector is ontstaan die nu moet doorgroeien. Een artikel van Pando constateert dat niet al het nieuws over de Europese start-upsector positief is. Weliswaar groeit de omvang van de durfinvesteringen al 19 kwartalen op rij. Het aantal investeringen daalt echter.
Nieuwsbericht Atomico
Rapport (Slideshare)
Executive summary (Slideshare)
Artikel Pando


Kleine groepje landen leidt in belangrijkste technologieën met groeipotentieel


De World Intellectual Property Organization (WIPO) heeft op een rij gezet aan welke landen de meeste octrooien worden toegekend in drie belangrijke techniekvelden: 3D-printen, nanotechnologie en robotica. Het gaat om 5 landen, met Japan en de VS in de hoofdrol. De andere 3 zijn Duitsland, China en Zuid-Korea. Daarachter volgt een groepje met onder Frankrijk, het VK, Rusland en Nederland. Of de genoemde technologieën inderdaad economische groei gaan opleveren, moet nog maar worden afgewacht, aldus een artikel van IP-Watch. Een artikel van Innovation Excellence denkt dat digitale technologie veel belangrijker is. Daar zet een artikel van The Guardian dan weer een vraagteken bij: wie zit eigenlijk op te wachten op al die technologieën en welke maatschappelijke problemen gaan ze oplossen? Een artikel van ScienceGuide legt dat in ieder geval uit voor de nanotechnologie, in combinatie met biomedische technologie. Een artikel van ZD Net legt hetzelfde uit voor 3D-printen.
Nieuwsbericht WIPO
Rapport WIPO (pdf)
Artikel IP-Watch
Artikel Innovation Excellence
Artikel The Guardian
Artikel ScienceGuide
Artikel ZD Net


Nieuws en achtergronden uit Nederland


De Jonge Akademie kijkt over grenzen van vakgebieden heen


De Jonge Akademie heeft een nieuwe publicatie uitgebracht: ‘Grensverleggend: kansen en belemmeringen voor interdisciplinair onderzoek’. Deze verkent de theorie en de praktijk van wetenschapsbeoefening die vakgebieden overschrijdt. De analyse mondt uit in een aantal werkbare aanbevelingen voor beleidsmakers, universitaire bestuurders, wetenschappelijke tijdschriften en individuele onderzoekers.
Nieuwsbericht De Jonge Akademie


Internationale werkgevers vinden TU Delft-diploma beste van Nederland


Een diploma van de TU Delft is het beste Nederlandse universitaire diploma. Dat blijkt uit de Global Employability University Ranking van Times Higher Education. THE ondervroeg hiervoor meer dan 4.000 ceo’s en hr-managers. In de top 100 van de wereld staat de TU Delft op de 75e plaats. De EUR komt op 85. De top 3 bestaat uit Harvard, Cambridge en Oxford.
Nieuwsbericht THE


Vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s voor de topsectoren


Het bestuur van Technologiestichting STW heeft groen licht gegeven aan vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s die moeten leiden tot innovatieve technologieën. De programma’s richten zich op zelfrijdende auto’s, het transport van vloeibaar aardgas, nieuwe bacteriële vaccins voor mens en dier, het terugwinnen van waardevolle stoffen uit afval, en nieuwe apparatuur voor de behandeling van neurologische ziekten en sensorische aandoeningen. Het geld voor het onderzoek, ruim 24 miljoen euro, komt uit het financieringsprogramma ‘Perspectief voor de topsectoren’.
Nieuwsbericht STW


Na de Green Deals zijn er nu ook Health Deals


Nederland kent sinds 2011 Green Deals. Dat zijn afspraken tussen de Rijksoverheid, het bedrijfsleven, ngo’s en lagere overheden over het uitwerken van innovatieve en kostenbesparende oplossingen voor het verduurzamen van de economie. Deze week kondigde minister Edith Schippers (VWS) aan dat ze, samen met haar collega Henk Kamp (EZ), ‘Health Deals’ introduceert. Deze innovaties moeten een evidente meerwaarde hebben voor de patiënt en kostenbesparend zijn.
Nieuwsbericht Rijksoverheid


“Voor de toekomst moet de verdienkracht van ons land op orde zijn”


ScienceGuide doet verslag van een debat tussen VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en oud-minister Hans Wijers over het innoverend vermogen van Nederland. De een vindt dat de overheid daar best wat meer in zou mogen investeren, de ander vindt dat het vooral gerichter moet gebeuren. Zo zou Nederland een top-50 universiteit moeten krijgen. En het concept van Leven Lang Leren moet nieuw leven worden ingeblazen.
Artikel ScienceGuide


Kroes wil investeringsfonds van enkele honderden miljoenen voor scale-ups


Volgens Neelie Kroes, de voortrekster van StartupDelta, is er in Nederland te weinig aanbod van groeigeld voor scale-ups. Op een seminar van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP) in Amsterdam bepleitte ze daarom de oprichting van een nieuw investeringsfonds. Dat zou een omvang moeten krijgen tussen de 200 en 400 miljoen euro.
Nieuwsbericht Silicon Canals


Deze 10 trends bepalen zakelijk Nederland in 2030


Eurofiber, aanbieder van zakelijk glasvezel, heeft onderzoek laten doen naar de impact van slimme technologie op leven, wonen, werken en ondernemen in 2030. Het onderzoek is gebaseerd op toekomstscenario’s en gesprekken met het Rathenau instituut, en uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Uit de resultaten komen 10 trends naar voren voor de zakelijke markt in 2030. Denk aan betere en nieuwe verdienmodellen, meer slimme apparaten op het werk en nog meer opslag in de cloud.
Artikel Management Team


Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt


Het publiek en de jury hebben hun keuze gemaakt voor de winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015. De winnaars zorgen met hun duurzame innovaties voor blije kuikens, zelfstandige ouderen, herbruikbaar PET-plastic en gezondere varkens. Een online magazine van de Rabobank vertelt meer over de duurzame-innovatieprijs.
Nieuwsbericht Rabobank
Magazine Rabobank (online)


Wordt dit de nieuwe ASML?


Management Team ging een kijkje nemen bij Luxexcel, het ‘meest innovatieve MKB-bedrijf van 2015’ volgens de Kamer van Koophandel. Het artikel maakt duidelijk dat het bedrijf alles in zich heeft om een hoofdrol te gaan spelen in de mondiale fotonicamarkt. Volgens oprichter Richard van de Vrie hebben kleine innovatieve bedrijven het in Nederland echter erg lastig.


Artikel Management Team


Nieuwe impuls voor studiebeurzen bedrijfsleven


Op 23 november komen de topsectoren, bedrijven, ho-instellingen en talenten bij elkaar op de conferentie ‘Formule Toptalent’. Daar moet de ‘human capital’-agenda van r&d en innovatie een nieuwe impuls krijgen. Toch zijn er nu ook al interessante voorbeelden van studiebeurzen die het bedrijfsleven ter beschikking stelt. Zo krijgt klassiek pianist Yuri van Nieuwkerk via ASML de mogelijkheid om zijn fascinatie voor deeltjesfysica te botvieren.
Artikel ScienceGuide


Minder regels voor proeftuin The Green Village in Delft


Gemeenten mogen in hun omgevingsbeleid voortaan afwijken van wet- en regelgeving om duurzame innovatieve projecten mogelijk te maken. Hiertoe heeft de ministerraad besloten, op voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (IenM). Dankzij dit besluit kan de proeftuin The Green Village in Delft nu allerlei nieuwe technologieën testen, waarvoor eerder geen ruimte bestond in het Bouwbesluit.
Artikel Innovation Quarter


Google opent werkplaats in Eindhoven


De Amerikaanse internetreus Google opent een digitale werkplaats in Eindhoven. Hij wil daar zijn digitale activiteiten in met name het mkb uitbreiden en 30.000 mensen opleiden. Soortgelijke werkplaatsen tuigt Google ook elders in Europa op.
Nieuwsbericht De Telegraaf


Groningen lanceert ‘startup city portal’


In navolging van StartupAmsterdam en StartupUtrecht lanceert nu ook de stad Groningen haar eigen ‘startup portal’. Doel is om de stad hiermee nationaal en internationaal op de kaart te zetten als centrum voor start-ups. Founded in Groningen start op 20 november.
Nieuwsbericht Startup Juncture
Website Founded in Groningen


Scriptie: evaluatie topsector Energie vanuit een evolutionair perspectief


Lieke van Son (masterstudent Innovation Sciences, TU/e) deed van maart-augustus 2015 stageonderzoek bij de AWTI. De centrale vraag van haar masterthesis is in hoeverre de topsector Energie leidt tot innovaties die bijdragen aan de energietransitie. Een van de aanbevelingen is om regelmatig te reflecteren over de grenzen van individuele TKI’s heen, zowel om de balans tussen selectie en diversiteit te verbeteren, als om succesvolle innovatiepraktijken te reproduceren. Een artikel van Duurzaam Bedrijfsleven beschrijft een rondetafelgesprek tussen bestuurders, consultants, wetenschappers en oprichters van start-ups over de steeds dichterbij komende energietransitie. “De energietransitie is niet te stoppen, wel te sturen” De AWTI is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor een advies over energie-innovatie.
Scriptie Van Son
Artikel Duurzaam Bedrijfsleven
Werkprogramma 2015 AWTI (p.8)


Nieuws en achtergronden uit Europa


Komend jaar iets meer geld voor Horizon 2020


De Europese Raad van Ministers en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de begroting voor 2016. Er komt iets meer geld voor groei. Zo krijgt Horizon 2020 komend jaar 9,5 miljard euro aan betalingen. Dat is 45 miljoen euro meer dan dit jaar. Het programma Erasmus+, dat studenten stimuleert een deel van hun studie in het buitenland te doen, krijgt 16 miljoen euro meer budget.
Persbericht Europees Parlement


Commissie krijgt wetenschappelijke adviesraad met zwaargewichten


Vorige week meldden we dat de Europese Commissie (EC) een High Level Group van wetenschappelijk adviseurs heeft aangewezen. Het is een instrument van het nieuwe Scientific Advice Mechanism (SAM). Artikelen van Science|Business vertellen meer over dit mechanisme (1), de ‘zwaargewichten’ in de adviesraad (2) en de rol de deze gaat spelen in het Europese beleid (3 en 4).
Artikel Science|Business – 1
Artikel Science|Business – 2
Artikel Science|Business – 3
Artikel Science|Business – 4
Meer informatie SAM


EIT zoekt nieuwe bestuursleden


Het European Institute for Innovation and Technology (EIT) nodigt het Europese kennisveld uit om kandidaten voor zijn bestuur te nomineren. Er zijn vier nieuwe bestuursleden nodig. U kunt tot en met 15 januari 2016 kandidaten voordragen.
Nieuwsbericht Neth-ER
Persbericht EIT


EC zet internationaal opendataplatform op


De Europese Commissie (EC) heeft een online platform gelanceerd om internationaal gebruik van open data te bevorderen. Op het platform worden datasets uit verschillende landen verzameld. Inmiddels zijn dat er 240.000. Een meertalige zoekmachine maakt ze toegankelijk. Het European Data Portal biedt ook geautomatiseerde ondersteuning bij het regelen van licentievraagstukken rondom het open delen van data.
Nieuwsbericht Neth-ER
Meer informatie EC
@EU_DataPortal (Twitter)


Europa probeert veiligheidsrisico’s Internet of Things te beteugelen


Het gebruik van Internet of Things-apparaten zal komend jaar wereldwijd naar verwachting met 30% stijgen. Dat meldt Business Reporter. Een artikel van EU Observer waarschuwt voor de veiligheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan. EU-instellingen onderhandelen momenteel over de allereerste set van pan-Europese regels voor cyberveiligheid.
Nieuwsbericht Business Reporter
Artikel EU Observer


Finland: Er is leven na Nokia


Het gaat goed met de Finse start-upgemeenschap, vertelt een artikel van Tech Crunch. Na de teloorgang van Nokia ontstonden er, vanuit medewerkers van dit bedrijf, minstens 200 start-ups op het gebied van gaming. Inmiddels neemt ook de diversiteit aan start-ups toe. Volgens het artikel draagt het Finse beleid niet bij aan het succes van start-ups. Uit onderzoek van de Science|Business Innovation Board blijkt evenwel dat Finland succesvol ondernemerschapsbeleid voert. En het land is net gestart met een nieuwe manier om data-innovatie in de industrie te bevorderen, namelijk door het opzetten van ecosystemen van bedrijven die hiermee aan de slag willen. Hierbij worden ook universiteiten nauw betrokken, meldt een artikel van Team Finland.
Artikel Tech Crunch
Rapport Science|Business (gratis; registratie verplicht)
Artikel Team Finland


VK: Student moet in het hart van het hoger onderwijs staan


De nieuwe Britse minister voor Universiteiten en Wetenschap Jo Johnson heeft zijn langetermijnvisie op het hoger onderwijs gepresenteerd. Hij wil grotere transparantie over de kwaliteit van het onderwijs en van docenten en hij wil één hogeronderwijsautoriteit voor borging en bekostiging, meldt ScienceGuide. Johnson wil ook veel meer ruimte scheppen voor private universiteiten, meldt Times Higher Education (THE)
Nieuwsbericht ScienceGuide
Artikel THE
Rapport Johnson (pdf)


VK: Strategie voor grotere rol design bij innovatie


De ontwerpintensieve bedrijven in het VK dragen 7,2% bij aan de Britse bruto toegevoegde waarde (GVA). Er werken ongeveer 580.000 mensen in. Maar de mogelijkheden van design in andere sectoren worden nog lang niet ten volle benut voor innovatie en groei. Een strategie van Innovate UK voor de komende 4 jaar moet hierin verandering brengen.
Nieuwsbericht Innovate UK
Rapport Innovate UK (pdf)


VK: Roadmap voor kwantumtechnologie


Europa werkt momenteel aan een Quantum Manifesto. Deze wordt met de lidstaten besproken tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016. Vooruitlopend daarop heeft het VK een eigen roadmap gemaakt. Die zet uiteen hoe de overheid Britse bedrijven gaat stimuleren en ondersteunen om een leidende rol te spelen in deze markt. De Britse overheid heeft er 270 miljoen pond (385 miljoen euro) voor uitgetrokken.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Nieuwsbericht Britse overheid
Rapport Britse overheid


VK gaat innovatiebeleid deels regionaliseren


Wetenschap en innovatie vinden steeds meer plaats in clusters. Om ervoor te zorgen dat geen enkele regio achterblijft, gaat de Britse nationale overheid ‘wetenschaps- en innovatie-audits’ uitvoeren. Deze moeten duidelijk maken wat de sterke punten van regio’s zijn. Op basis daarvan wil de regering beleid formuleren om regio’s gericht te ondersteunen bij het uitbouwen van hun sterke punten.
Nieuwsbericht Britse overheid


Nieuws en achtergronden uit de rest van de wereld


Hoe bevorder je dat wetenschappers meer risico’s durven nemen?


In de discussies over het wetenschapsbeleid wordt geconstateerd dat veel wetenschappers in kleine stapjes denken als het gaat om onderzoek. Dat gaat ten koste van de efficiëntie en voorkomt dat er grote wetenschappelijke stappen worden gezet en echte ontdekkingen worden gedaan. Een artikel van Science doet enkele aanzetten voor beleid van grote onderzoeksfinanciers dat meer risico’s accepteert. Het baseert zich op een wetenschappelijk artikel in de Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS).
Artikel Science
Artikel PNAS (pdf)


Wat is de waarde van grote onderzoeksinfrastructuur?


De wereld besteedt miljoenen per jaar aan telescopen, synchrotrons, versnellers, DNA-databanken en andere ‘big science’-projecten. Krijgt ze waar voor haar geld? Dat onderzochten CERN, ESADE Business School en de Universiteit van Aalto in opdracht van Science|Business. De voordelen zijn groot, constateert het rapport, maar moeilijk te becijferen. De waarde van de onderzoeksinfrastructuur is op verschillende manieren wel te vergroten, bijvoorbeeld door laboratoria meer open te stellen voor bedrijven.
Rapport Science|Business (gratis; registratie verplicht)


Drie lessen van toptechneuten voor een innovatieve overheid


In een artikel van FastCompany leggen twee toptechneuten uit hoe zelfs de grootste bureaucratie ter wereld, het Witte Huis, innovatief en efficiënt kan werken. Daar hebben ze zelf aan meegewerkt. Ze verkondigen drie lessen: trek talent aan met passie voor de publieke zaak, ontsluit zoveel mogelijk data en omarm een cultuur van verandering.
Artikel FastCompany


Nederland handhaaft zich op plaats 13 mondiale ranglijst ondernemerschap


De VS, Canada en Australië blijven de meest succesvolle landen als het gaat om het oprichten van nieuwe bedrijven. Om dit te bepalen, kijkt de index van het Global Entrepreneurship Development Institute (GEDI) naar 34 variabelen die invloed hebben op start-upecosystemen. Nederland heeft zijn 13e plaats behouden op de Global Entrepreneurship Index 2016. Opvallend is dat GEDI de geringe doorgroei van start-ups als een van de zwakten van Nederland benoemt. Vorige week meldde de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit (RSM) juist dat Nederland het zo goed doet op het gebied van scale-ups.
Nieuwsbericht CNBC
Nieuwsbericht PRUnderground
2016 Global Entrepreneurship Index (pdf)


 Richtlijnen voor het stimuleren van ondernemende ecosystemen


De Amerikaanse Kauffman Foundation heeft een korte handleiding uitgegeven met richtlijnen voor de manier waarop lagere overheden ondernemerschap kunnen bevorderen. Hierover schreven Kauffman-onderzoekers twee artikelen. Op de website van het Global Entrepreneurship Development Institute (GEDI) staat ook een artikel over het lokaal stimuleren van een ondernemend ecosysteem.
Artikel Kauffman – 1
Artikel Kauffman – 2
Publicatie Kauffman (pdf)
Artikel GEDI


“Uber is niet disruptief”


De term ‘disruptieve innovatie’ wordt te makkelijk gebruikt. Dat stelt de bedenker van de term, Clayton Christensen, in een artikel van Harvard Business Review (HBR). Aan de hand van taxi-service Uber legt hij uit wat ‘disruptieve innovatie’ wel en niet is. Uber is het dus niet. Een goed begrip van de term is van belang bij het denken over innovatie en innovatiebeleid.
Artikel HBR


Innovatie zou grotere rol moeten spelen in ontwikkelingsbeleid


In het rapport over The 2015 Global Innovation Index (GII), dat 2 maanden geleden verscheen, stond een hoofdstuk over Innovatiebeleid voor Ontwikkeling. Onderzoekers van UNU-MERIT schreven hieraan mee. De auteurs leggen uit waarom innovatie een belangrijke motor van economisch succes is voor zowel de ontwikkelde wereld als, in toenemende mate ook, voor opkomende economieën. Er zijn goede voorbeelden uit Afrika, waarop het beleid zou kunnen voortbouwen.
Nieuwsbericht UNU-MERIT
Infographic
Hoofdstuk Innovation Policies for Development (online)


Noord-Zuid-scheiding onderzoek en innovatie neemt af


Tussen 2007 en 2013 zijn de bruto binnenlandse uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (GERD) wereldwijd gestegen met 31%. Dit ondanks de recente economische crisis. De stijging was sneller dan die van het wereldwijde bruto binnenlands product in dezelfde periode (20%). Naast China is vooral de groei in uitgaven in Brazilië, India en Turkije opvallend.
Nieuwsbericht UNU-MERIT
UNESCO Science Report: Towards 2030 (online)
UNESCO Science Report: Towards 2030 (pdf)


Smart Cities maken een transformatie door


De smart city ondergaat een geleidelijke verandering. Eerst draaide alles om het vinden van technologische oplossingen door tech-bedrijven: Smart City 1.0. Toen namen steden zelf de leiding in handen: Smart City 2.0. En nu is co-creatie met burgers het belangrijkste model: Smart City 3.0. Burgers worden nu bijvoorbeeld betrokken als investeerders in een lokale duurzame energievoorziening of bij plannen voor betaalbare huisvesting. Een artikel van Ruimtevolk beschrijft de ontwikkelingen. Het is gebaseerd op een eerder verschenen artikel van FastCo.Exist.
Artikel Ruimtevolk
Artikel FastCo.Exist


“China’s strategie voor technologiedominantie moet worden gestopt”


Eerst heeft China de maakindustrie weggetrokken uit de VS. Nu wil ze, met gebruikmaking van list en bedrog, hetzelfde gaan doen met de toptechnologieën van de digitale economie. Dat stelt Robert D. Atkinson, president van de Amerikaanse denktank ITIF, in een artikel van Forbes. Hij pleit voor maatregelen.
Artikel Forbes (via ITIF)


VS: Nu de regels klaar zijn, is de massa bereid te investeren in start-ups?


De VS hebben net regelgeving gekregen voor investeringen in start-ups via crowdfunding, de Jumpstart Our Small Businesses Act, beter bekend als de Jobs Act. Deze richt zich sterk op het reguleren van crowdfunding om de klant te beschermen. Het systeem zal zich nu moeten gaan bewijzen, constateert een studie van Kauffman. Is er wel markt voor?
Artikel Kauffman


VS: Het meten van regionale innovatie lukt steeds beter


Hoe weten regio’s waarop ze het innovatie- en ondernemerschapsbeleid moeten richten? Hoe weten ze of dat beleid effectief is? En welke stappen moeten ze nu zetten? In de VS worden verschillende methoden ontwikkeld om dit vast te stellen. Een artikel van SSTI zet ze op een rij.
Artikel SSTI 


Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie
Klik hier als u de e-mail alert niet meer wenst te ontvangen

Awt.nl

Categorieën: Techniek
Leeftijd: 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018