Bekijk hier NT Weekly online
NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
 
 
    LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Banken gaan klimaateisen stellen aan scheepvaartfinanciering
 
Een groep van elf, overwegend Europese, banken wil bij kredietverlening aan de scheepvaartsector voorwaarden verbinden aan het klimaatbeleid van de lenende partij.
 
 
 
#
 
Kiwa keert topdividend uit aan aandeelhouders
 
Keurings- en vergunningverleningsbedrijf Kiwa heeft via de houdstermaatschappij ACTA in 2018 een royaal dividend van veertig miljoen euro uitgekeerd aan de eigenaars, waaronder grootaandeelhouder NPM Capital (78%) en Nearland Management (directie).
 
 
 
#
 
Boris Johnson lijkt eind oktober geen heilige Brexit-datum meer te vinden
 
Boris Johnson, die zwaar aan kop gaat in de race om het partijleiderschap van de Britse Conservatives, lijkt niet meer absoluut vast te houden aan uittreding van zijn land uit de Europese Unie per eind oktober.
 
 
 
#
 
New Silk Way Logistics: ‘Materieel bepaalt je succes’
 
Deze week in Brand Stories: New Silkway Logistics over geconditioneerd transport naar China over de Nieuwe Zijderoute. Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol verhalen. In Brand Stories worden deze inspirerende en informatieve verhalen door hen verteld.
 
 
 
 
    POPULAIR
 
#
 
Maersk wil deze zomer via Noordpool varen
 
Maersk gaat deze zomer waarschijnlijk vracht vervoeren via de Noordpoolroute. Het is daarover in gesprek met Atomflot, een Russisch bedrijf dat met nucleaire ijsbrekers de route vrijmaakt. De Deense rederij heeft de gesprekken met de Russen...
 
 
 
#
 
De wedloop van de ijsbrekers
 
Maersk praat met Rusland over de mogelijkheid komend seizoen gebruik te maken van de Arctische route. China mag de route dan inmiddels de ‘Polar Silk Road’ noemen, om de Russen kan je als Noordpool-vaarder niet heen.
 
 
 
#
 
Vrachtmakelaar Chapman Freeborn verkocht
 
De Britse luchtvrachtmakelaar Chapman Freeborn is voor een onbekend bedrag verkocht aan de Litouwse investeringsgroep Avia Solutions. Door de overname ontstaat een luchtvrachtgroep met een totale omzet van 1 miljard euro, stellen de twee partijen.
 
 
 
#
 
Online expediteurs pakken 10% van de markt
 
De digitale platformen hebben de expeditiemarkt nog niet ontwricht. Toch zijn ze wel in opkomst. Verladers en expediteurs boeken inmiddels 10,2% van hun lading via online boekingsplatforms.
 
 
 
#
 
DB: marktaandeel Cargo moet omhoog, Schenker niet verkocht
 
Deutsche Bahn wil de komende jaren focussen op zijn kerntaken. Dit betekent onder meer dat het marktaandeel van DB Cargo flink moet stijgen. Tevens maakte topman Richard Lutz Bekend dat DB Schenker niet wordt verkocht, dat er tientallen miljarden worden geïnvesteerd en dat...
 
 
 
#
 
De race om ‘duurzame’ kerosine lijkt begonnen
 
Terwijl de meeste vliegtuigen voorlopig zullen doorvliegen op een vorm van kerosine, gaan komend jaar een paar veelbelovende vliegtuigen de lucht in. Wie enige afstand én vracht nodig heeft, zal over tien jaar het schoonst uit zijn met een hybride.
 
 
 
#
 
Column – Valkuil bij registratieplicht wegvervoerders
 
In mijn vorige column kreeg u van mij een cliffhanger over een ‘rijden-zonder-kaart-zaak’ die aanhangig was bij de Raad van State. In deze zaak ging het om de vraag in hoeverre een vervoerder verantwoordelijk kan worden gesteld indien laad- en lospersoneel van zijn klant zonder bestuurderskaart rijdt op eigen terrein.
 
 
 
#
 
Scheepvaart zoekt geld bij de crowd
 
Beleggen in de scheepvaart lijkt weer terug van weggeweest. Met aantrekkelijke rendementen worden particuliere investeerders gelokt geld te steken in deze kapitaalintensieve sector. En met succes, al willen economen zeker niet te vroeg juichen. ‘De markt is nog steeds onstuimig.’
 
 
 
#
 
Europa, het eldorado voor zeilsnijders en grissers
 
Het gebrek aan beveiligde parkeerplaatsen blijft in Europa een drijvende kracht achter de vrachtwagencriminaliteit. Dat constateren de internationale verzekeringsmaatschappij TT Club en de Britse certificeringsmaatschappij BSI in hun ‘Cargo Theft Annual Report 2018’.
 
 
 
#
 
Eerlijke beprijzing weggebruik muizenstapje verder
 
Uit het hechte VVD-bastion tegen rekeningrijden is toch een steentje losgewrikt. Fractieleider Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer wil een eerlijker beprijzing van automobiliteit, nu de elektrische auto oprukt. Een auto op stroom betaalt immers niet via de pomp accijns, zoals rijders...
 
 
 
#
 
Foto’s: Na lichtste nu zwaarste hefklus voor ‘Pioneering Spirit’
 
Twee dagen nadat de ‘Pioneering Spirit’ van Allseas zijn lichtste hefklus uitvoerde, heeft het enorme installatieschip nu de zwaarste last tot dusverre aan boord genomen: de 25.000 ton zware bovenbouw van het ‘Brent Bravo’-platform van Shell in het Britse deel van de Noordzee.
 
 
 
#
 
Enorme drugsvangst op MSC-schip in haven Philadelphia
 
Op een containerschip in de haven van Philadelphia hebben de Amerikaanse autoriteiten zo’n 15.500 kilo cocaïne in beslag genomen. De partij drugs heeft een straatwaarde van ongeveer een miljard dollar.
 
 
 
#
 
Standic bouwt in Antwerpen nieuwe opslagterminal voor chemie
 
Het Nederlandse tankopslagbedrijf Standic laat in de haven van Antwerpen een nieuwe opslagterminal bouwen voor chemische producten. Die zal in eerste instantie een capaciteit van 95.000 kubieke meter krijgen. De hele site aan het Vijfde Havendok heeft een potentieel van 230.000 kubieke meter.
 
 
 
#
 
Getroffen tankers worden in Sharjah onderzocht
 
De twee tankers die vorige week in de Golf van Oman zijn aangevallen, zullen in de Verenigde Arabische Emiraten worden geïnspecteerd voordat ze gelost worden.
 
 
 
#
 
Van Nieuwenhuizen: geen aparte quota vrachtvluchten Schiphol
 
Schiphol krijgt voor de toekomst geen speciale quota voor vrachtslots toegewezen om het nijpend tekort aan vrachtvluchten voor de logistieke sector structureel te verbeteren. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) deze week op vragen van Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD).
 
 
 
#
 
Opgepast, Girteka wil met 10.000 trucks wegvervoer domineren
 
Het Litouwse Girteka, samen met het Hongaarse Waberer’s een van de grootste wegtransporteurs van Europa, behaalde vorig jaar een recordomzet van 764 miljoen euro. Onder de streep bleef daarvan een bedrag van 19 miljoen euro over.
 
 
 
#
 
Komende dagen veel drukte op Duitse wegen: Fronleichnam
 
In Noordrijn-Westfalen moet het (vracht)verkeer rekenen op grote drukte en lange files op de snelwegen. Komende donderdag, 20 juni, is het Fronleichnam, een katholieke feestdag waarop veel Duitsers vrij zijn en daar een korte vakantie aan vastplakken.
 
 
 
#
 
Drie arrestaties voor brandstichting Grimaldi-ferry ‘Grande Europa’
 
Drie medewerkers van het Italiaanse scheepvaartbedrijf Grimaldi Group zijn onlangs in Spanje aangehouden op verdenking van brandstichting van de ‘Grand Europa’. De vrachtferry vloog vorige maand in de buurt van Mallorca in brand.
 
 
 
#
 
Vietnam profiteert gretig van handelsoorlog
 
De handelsvete tussen de Amerikanen en Chinezen zorgt voor een behoorlijke verschuiving van door de VS geïmporteerde containers uit Azië. Met name vanuit Vietnam wordt er aanzienlijk meer geëxporteerd naar de Verenigde Staten, zo meldt consultancybureau Alphaliner.
 
 
 
 
  CONTACT
 
    www.nieuwsbladtransport.nl  
 
    redactie@nieuwsbladtransport.nl  
 
    010-280 10 00  
 
 
  POLL
 
  Kilometerheffing moet er ook komen voor personenauto's in Nederland.  
 
 
stem Eens. Het is de enige manier om files aan te pakken.
stem Eens. Het zou oneerlijk zijn als er straks alleen een trucktol komt.
stem Oneens. Automobilisten worden al genoeg belast.
stem Oneens. Daar los je de files echt niet mee op.
 
 
 
 
 
  Abonneren
Adverteren
  Afmelden Colofon
 
 
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam