De vervroegde Tweede Kamerverkiezing is op woensdag 22 november 2023. De aangekondigde maatregelen om het verkiezingsproces te verbeteren zijn dan nog niet van kracht.
De VNG meldt dat er serieuze zorgen zijn over de gemeentelijke uitvoering. De koepel spreekt van 'gemeenten als afvoerputje van de dienstverlening door de overheid'.
Wat hebben de stikstofcrisis, segregatie, gezinsproblematiek, de vluchtelingenkwestie en de energietransitie met elkaar gemeen? Het zijn allemaal voorbeelden van complexe opgaven. Hoe pak je die opgaven aan? Dat kan door meer samen te werken, hoewel dat niet zo gemakkelijk is als het misschien klinkt.
Een half jaar voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet ervaren gemeenten problemen in de voorbereiding. Er is een gebrek aan gekwalificeerd personeel, kennis en ervaring.
Ongeveer 80 procent van de gemeenten heeft geen beleid om zicht te houden op misleidende informatie. Er is behoefte aan ondersteuning om er mee om te gaan.
Veel werkgevers hebben de ambitie om de risico-inventarisaties en -evaluaties (RI&Es) goed te regelen en meer te laten zijn dan die papieren tijger. Maar implementatie en opvolging is taai. Passende software helpt om de relevante vragen bij de juiste personen te krijgen.
'Laat in de begroting vanaf 2026 duidelijk de financile tekorten zien,' is het ongebruikelijke advies van de VNG. Zo kunnen gemeenten aan het Rijk aantonen dat er niet genoeg geld is.
Gemeenten moeten harder hun best doen om te zorgen dat hun leveranciers tijdig hun geld krijgen. Dat meldt (inmiddels demissionair) minister Adriaansens van Economische Zaken na onderzoek.
De rechter oordeelde opnieuw dat studenten als groep niet van energietoeslag uitgesloten mogen worden. Voor de gemeente Groningen is het nu einde discussie.