Nieuws juni 2019
Lees deze nieuwsbrief in je browser


Nog geen abonnee?
Meld je hier aan

Nieuw: handboek voor COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden


Het nieuwe handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ is speciaal ontwikkeld voor COPD-patiënten die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun ziekte en gezondheid. In Nederland zijn er ruim 600.000 COPD-patiënten. Maar liefst 46 procent van die groep heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zelfmanagement is belangrijk voor longpatiënten, maar juist voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is dat een probleem.
Handboek downloaden of bestellen

13 PROTECT-sleutelpersonen getraind als voorlichters seksueel geweld


Het Europese PROTECT-project is gericht op het voorkomen van seksueel en gender-gebaseerd geweld tegen migranten en vluchtelingen. Ook wil het project nationaal en internationaal de hulp aan slachtoffers versterken. In Nederland zijn met dat doel sleutelpersonen getraind die nieuwkomers over seksueel geweld kunnen voorlichten.
Lees verder

‘Het gaat om gewone kinderen in buitengewone situaties’ – Conferentie Welbevinden Vluchtelingenjeugd


Een warm thuis, een fijne school, genoeg vrienden. Het zijn juist alledaagse zaken die jonge vluchtelingen in Nederland helpen bij het verwerken van de nare ervaringen die ze achter de rug hebben. Professionals kunnen hier volgens Europese experts een grote rol in spelen. Ilse Derluyn, onderzoeker sociale pedagogiek, wijst op het belang van verbinding. Met het nieuwe land én het land van herkomst.
Lees verder

VraagApp geeft gebruiker de hoofdrol bij ontwikkeling


“Er zijn veel mensen voor wie het prettig is om in eenvoudige taal en op een persoonlijke manier snel antwoord te krijgen op een vraag waar ze mee worstelen”, zegt Frank Schalken, directeur en oprichter van de VraagApp. De app biedt snelle en begrijpelijke hulp aan mensen die veel dingen in het leven ingewikkeld vinden, van de OV-chipkaart tot het Eigen Risico  van de zorgverzekering. Daarom is de VraagApp dit jaar verkozen tot ‘beste ehealth-  app voor iedereen’. Deze prijs  reiken we uit om ehealth-initiatieven onder de aandacht te brengen die geschikt zijn voor laaggeletterden of mensen die minder digitale vaardigheden hebben. Frank licht de doorontwikkeling van de app toe.
 
Lees verder

Al 1296 keer vrijwilligerswerk door azc-bewoners in Rijswijk via Aan de Slag – Oranje Fonds op bezoek


Het Aan de Slag-team in Rijswijk kreeg bezoek van het Oranje Fonds, dat het programma nog altijd landelijk steunt. Rijswijk laat zien hoe succesvol het programma is in het toeleiden van azc-bewoners naar vrijwilligerswerk samen met Nederlanders. Je leest alles over Aan de Slag op deze nieuwe webpagina.
Lees verder

Vroege signalering, begeleiding en participatie essentieel voor geestelijke gezondheid Syrische vluchtelingen


Het SCP-rapport ‘Opnieuw beginnen’ bevestigt hoe belangrijk het is om extra aandacht te hebben voor de psychische gezondheid van Syrische vluchtelingen. Het inzetten op vroege signalering, participatie door vrijwilligerswerk, reduceren van stress en de inzet van sleutelpersonen draagt hieraan bij.
Lees verder

Pilot De Stopcoach van start: app en persoonlijke begeleiding helpen rokers met stoppen


De Stopcoach is een nieuwe, laagdrempelige app die mensen kan helpen bij stoppen met roken. De app is toegankelijk en begrijpelijk, en hij wordt alleen ingezet in combinatie met persoonlijke begeleiding.
Lees verder

Agenda

24-06-2019
Elk meisje telt – Symposium vrouwelijke genitale verminking in Nederland – Omvang en risico

27-09-2019 Save the Date
Inclusieve zorg in de eerste 1000 dagen

Zwangerschap, geboorte, baby- en peutertijd. De eerste 1000 dagen in het leven staan op dit moment volop in de aandacht. Deze periode is belangrijk en bepalend voor de gezondheid in de rest van het leven, vooral voor kwetsbare groepen. Door het goede te doen voorkomen we gezondheidsverschillen. Maar wat is het goede? Hoe doe je het en hoe organiseer je dat met elkaar?
Praat mee op vrijdag 27 september over inclusieve zorg in de eerste 1000 dagen, met thema’s als: cultuursensitieve zorg, stress-sensitieve zorg en de organisatie van zorg die nodig is voor kwetsbare groepen.
Judi Mesman, Hoogleraar aan het Leids University College komt spreken over Sensitief Ouderschap in alle culturen. 

Vacatures

Deel
Tweet
Mail door
Deel
Op de hoogte blijven? Volg ons op social media!
Copyright © 2019 Pharos 
Deze nieuwsbrief ontvangt u omdat u als abonnee bij Pharos geregistreerd staat.

Adresgegevens:
Pharos Arthur van Schendelstraat 600 tweede etage Utrecht, UT 3511 MJ Netherlands
Voeg ons toe aan je contactpersonen 

Je gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.