"Als werk alleen maar leuk zou zijn, dan zouden we het allemaal gratis doen"
Lieve lezer, 

Ik weet niet hoe met jou zit, maar mijn antwoorden op de ‘wat wil je later worden vraag?’, die ik vroeger keurig invulde in vriendenboekjes, komen niet echt overeen met de werkelijkheid. Als mijn ouders me naar een privéschool in Schotland hadden gestuurd had ik misschien nog lid van een koninklijk huis kunnen worden, maar dat is niet gebeurd. Voor een actrice ben ik te verlegen en een stewardess wil ik niet eens meer zijn, want eigenlijk vind ik dat we allemaal moeten stoppen met vliegen.

Tegenwoordig verdien ik mijn brood als communicatiemedewerker, een beroep waar ik op mijn achtste nog nooit van had gehoord. Het is niet mijn passie. Het is gewoon een leuke baan, met fijne collega’s, waar ik soms interessante opdrachten krijg, zoals interviews houden en filmopnames begeleiden.

'Als werk alleen maar leuk zou zijn, dan zouden we het allemaal gratis doen,' zei mijn vriend al en daar heeft hij een punt. 
Werk maakt vooral dingen mogelijk. Dankzij mijn werk vonden mijn vriend en ik (wonder boven wonder) een appartementje met tuin in Amsterdam, kunnen we deze zomer rondreizen door Frankrijk en heb ik nu altijd lekkere koffiebonen in huis (van een anarchistisch merk, dat dan weer wel). 
Toch lijkt het, als ik alle LinkedIn posts moet geloven, alsof je werk je passie moet zijn. Terwijl je dat ook in onbetaalde activiteiten kunt vinden, zoals boeken lezen, je planten verzorgen, je huis mooi inrichten, gedichten schrijven of nieuwe recepten koken voor je vrienden en geliefde.

Daarom denk ik dat we, als we een nieuw iemand ontmoeten, niet gelijk naar het beroep van diegene moeten vragen. Het is een makkelijke ijsbreker, maar zelf ben ik veel nieuwsgieriger naar andere zaken: wat je sterrenbeeld is, waar je opgroeide, wat je het liefste in je vrije tijd doet en welk nummer ze moeten draaien op je begrafenis. En als je het toch perse over werk wil hebben, dan denk ik dat de vraag die Cesar Majorana ooit in een van zijn columns opperde een stuk interessanter is: ‘wat is het raarste dat je ooit hebt gedaan voor geld?’

Mijn antwoord heb ik in ieder geval al klaar: bezoekers van een Guus Meeuwis concert overhalen om verkleed op de foto te gaan.

Ik wens je een hele fijne week toe met interessante gesprekken! 
Liefs,

Emma
Redacteur

 

Hard//talk: Evi Aarens is een Troll

Het onder zorgvuldig gekozen pseudoniem neersabelen van andere auteurs en de jury van De Gedichtenwedstrijd is wel erg makkelijk, vindt Marthe van Bronkhorst. In deze Hard//talk uit ze haar kritiek op Evi Aarens, een dichter waarvan wordt vermoed dat het om een bekende Nederlandse dichter gaat die onder deze naam nieuw werk publiceert.

Column: de onwerkbare

Dit is het derde en tevens laatste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Nieuws in beeld: een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?
Illustrator Finn Rogers werd geïnspireerd door een gedachte-experiment op de site van de BBC: wat als we met een toverstaf konden zwaaien en al het plastic ter wereld konden laten verdwijnen? Hij ontdekte al snel: dat experiment is nog niet zo makkelijk.
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.