Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. In al die drukte krijg je een reminder om collecties en activiteiten te bestellen. Verder delen we graag informatie over Rijke teksten, lezen we in de zomer buiten voor en delen we nog meer nieuws om er een actieve (digitale) taalzomer van te maken. 
S
 
 

Bestel nog voor de zomervakantie collecties en activiteiten voor je groep. Dan staat na de zomer alles voor je klaar.

Ga direct naar de website

 
 
S

Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ermee te werken? Op de nieuwe website van de Taalunie vind je voorbeelden van rijke teksten. Met inspirerende filmpjes voor leerlingen van 6 tot 18 jaar. De komende tijd wordt de website verder aangevuld, de officiële lancering is in het najaar. Neem alvast een kijkje.

 
S
 

Bibliotheek Utrecht komt naar je toe deze zomer met de mooiste Utrechtse verhalen. De Biebfiets toert rond en strijkt neer op allerlei plekken in de stad, zoals de trouwzaal van het Stadhuis, het Rietveld Schröder Huis, Fort Blauwkapel, Spoorwegmuseum, Stadion Galgenwaard, Domtoren en de bloemenmarkt op Janskerkhof. 
Centraal staat het kinderboek
De spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen. Dit boek is samengesteld in het kader van U900. Bedenkers en samenstellers zijn Kiwanis Utrecht, kinderboekenschrijver Koos Meinderts en historicus Mathijs Meinderts. (Zie ook de boekentip) 

 
Van zondag 10 juli tot en met 24 juli | gratis | Reserveren niet nodig | Kijk voor tijden en locaties op onze website 

 
S
 
 

Heb jij de kinderen en ouders/verzorgers al geïnformeerd over Vakantielezen? Deze spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers is geschikt voor kinderen uit groep 3 en 4. Lees alles op  www.vakantie-lezen.nl!   

 
 
S

Tijdens de serious game HackShield leren kinderen van 8 t/m 12 zich weren tegen cybercrime.   

Kinderen kunnen een gratis account aanmaken en de game thuis spelen. 

In de zomervakantie zijn er extra spellen en levels te spelen. Houd deze pagina in de gaten, vanaf 4 juli vind je meer info. 

 
S

Deze zomer kun je extra veel en extra lang lenen. Tot en met 21 augustus mag je 20 items lenen. Je mag ze 6 weken lenen. Heb je heerlijk de tijd om deze boeken te lezen.

 
 

Dit prentenboek van olympisch medaillewinnaar schermen Ibtihaj Muhammad is niet heel nieuw. Maar het is zo bijzonder dat we het graag tippen. Het verhaal gaat over een meisje dat met haar grote zus naar school gaat. Haar grote zus draagt voor de eerste keer een prachtig blauwe hijab. Een belangrijk moment in het leven van een islamitisch meisje. Helaas krijgt ze ook nare dingen te horen, zoals: ‘Ik ga dat tafelkeed van je hoofd aftrekken!’ Dit prachtige en respectvolle boek verdient een plaatsje in elke schoolbibliotheek!  

 
 

Als haar vader niet meer voor haar kan zorgen gaat Rosa bij oma Nan op Eland-eiland wonen. Eland-eiland is totaal anders dan Rosa zich had voorgesteld. Er wonen alleen dieren. Ze neemt zich voor om een echt wildernismeisje te worden. Maar dan komen er onverwachte bezoekers op het eiland, die nogal wat opschudding veroorzaken. De liefde voor dieren spat van het verhaal af. Een aantrekkelijk vorm gegeven en vlot leesbaar geschreven boek  van de schrijver van Hotel Flamingo. 7+ 

 

 
 

Nog voor het boek is opengeslagen, is het al onweerstaanbaar. Dat komt door de titel. In vette letters begint die met ‘BOUTJE’ en daaronder in kleiner lettertype ‘van de rommelberg’. Als je goed kijkt, heeft de O van BOUTJE hier opeens zes kantjes gekregen, waardoor het op een moertje lijkt. En waar past een moertje op? Precies.   

Boutje woont met zijn vader Ed bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, speelgoed en nog veel meer. Troep vinden de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!  

 
 

Utrecht bestaat 900 jaar en om dit te vieren verscheen De spoken van het stadhuis, en andere Utrechtse verhalen.  Twintig Utrechtse schrijvers waaronder  Anna Woltz, Annet Schaap en Pim Lammers schreven bij even zovele plekken in de stad een spannend en ontroerend verhaal.  

Terwijl je (voor)leest stap je terug in de tijd van de Romeinen in Leidsche Rijn, luister je naar de imam van de moskee in Lombok en zijn verhaal over Ibrahim en sta je naast meneer van Schaik uit Kanaleneiland die voor zijn Beppie een roos gooit in het Amsterdam-Rijnkanaal.  

Bij het boek hoort een lesbrief en de verhalen worden van 10-24 juli live voorgelezen op de locaties die staan beschreven. (zie ook: de bieb is buiten)

 
S
 

Nieuwsgierig naar de Bibliotheek op school en wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan op de speciale webpagina.

 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open