Online Lezen
 
Beursbox dinsdag, 21 februari 2023
 
 

AEX 762,63 Dow 33.826 USD 1,066 Btc 23.528 Goud 1,835.95

 
 

In tien stappen succesvol beleggen

Mijn collega Harm van Wijk schreef een interessant boek over beleggen. Je kan het hier gratis verkrijgen. (Je betaalt alleen verzendkosten!)

Kijk hier
 

Een extreem actuele crypto nieuwsbrief

Voor slechts 25 euro krijg je de rest van 2023 dagelijks van Joost een update over de actuele stand van zaken in Crypto land. Joost zit er echt bovenop, dus je bent altijd 'bij'.

Kijk hier voor meer informatie.

Kijk hier
 
 
 

Marktbeeld (Tom Lassing)

21/02 7:00

  • Vanmiddag ga ik in het lunchwebinar mijn aandeel bespreken dat ik vorig jaar als grote kanshebber voor 2023 presenteerde. Mijn verwachting kwam nog niet uit. Tijd voor een strategische aanpassing? Klik hier al je er bij wilt zijn.

    Overigens ben ik vandaag nog vol met carnaval actief, en op 11:00 heb ik het carnavalsontbijt, terwijl ik direct na het webinar me op moet maken voor een carnavalske pubquiz in de stamkroeg. Het wordt dus even passen en meten vandaag.

  • Het ziet er naar uit dat Rio Tinto het gaat lukken om Turquoise Hill over te nemen. Turquoise Hill is samen met Rio Tinto en de Mongoolse overheid eigenaar van de grootste kopermijn ter wereld. Turquoise kwam in de problemen door contstante corrptie binnen Mongolië. Rio Tinto kan als groot mijnbedrijven een steviger vuist maken. Ik ben aandeelhouder in beide bedrijven. Mijn investering in Turquoise Hill is een rampzalig verhaal geworden.

  • BHP zag haar inkomsten fors dalen door de lagere prijs voor ijzererts.

  • Putin gaat vandaag een speech in het parlement geven. Dat deed hij in April 2021 voor het laatst. Er wordt naar uitgekeken, gezien de situatie in Oekraïne die er voor Rusland niet goed uit ziet.

  • In Turkije gisteren een zware naschok die weer enkele gebouwen deed instorten.

  • Volgens het Russiche statistiek bureau is de krimp van de Russische economie slechts 2,1%. Nu zijn bepaalde onderdelen van de economie 'geheim' geworden. Die onderdelen tellen nu dus niet meer mee voor de statistiek. Op die manier kan je om het even welk cijfer produceren. Het is overigens wel zo dat een deel van de economie niet geraakt wordt door sancties. Zo zag ik een video waarin te zien was dat in de winkels heel veel soorten Duits bier te koop zijn. Bier valt niet onder de sancties. Zo ook de uitvoer uit Rusland van bepaalde grondstoffen. Als die niet onder de sancties vallen, dan zal de omzet daarin nog enorm zijn. Rusland wil wel leveren, want het heeft keihard inkomsten nodig.

  • Twitter heeft een extra manier gevonden om gebruikers geld afhandig te maken. SMS bevestiging van je inlog gaat binnenkort geld kosten. JE moet binnen een maand je gratis account aanpassen. Doe je dat niet, dan gaat je account gesloten worden. Ik laat daarom mijn account door Twitter zelf sluiten. Ik ben er wel klaar mee.

  • De koers van bitcoin zit weer in de stijgende lijn!

Video kanaal Beursbox.nl
 
 
 

De impact van Artificial Intelligence (AI) (Tom Lassing)

14/03 7:23

De impact van deze relatief nieuwe techniek gaat naar mijn idee enorm zijn. Wat is dan 'enorm'? Ik denk dat we het kunnen gaan vergelijken met wat Internet voor de wereld is gaan betekenen. Dankzij Internet en smartphones zijn bedrijvan als Lyft, AirBnB, Uber, maar ook Amazon en Facebook. Die bedrijven hebben de wereld veranderd dankzijn Internet.

In mijn ogen gaat AI ook weer zo'n golf aan veranderingen teweeg brengen.

Beroepen en bedrijven die al heel lang bestaan zullen een enorme impact gaan voelen. Denk aan journalisten, en kunstenaars.

Hun werk kan door AI overgenomen worden. Denk aan helpdesk medewerkers, denk aan advocaten. Het zal zelfs zo kunnen zijn dat we ons nu zelfs nog niet realiseren hoe enorm de impact kan gaan zijn.

Mijn grootvader overleed in 1990. Als die man door een wonder terug in het leven zou komen, dan zou hij na dertig jaar de wereld amper terug herkennen. Een doosje in je hand met alle kennis van de wereld daarin... Wie had dat kunnen denken? Wat hem misschien meer zou verbazen is hoe verbluffend weinig wij vervolgens met al die kennis doen...

AI gaat de wereld serieus veranderen. Het zou qua impact in ons leven wel eens de opvolger van de smartphone kunnen worden! Overigens zonder dat de Smartphone dan gaat verdwijnen. De impact van AI ligt op een ander vlak, maar de invloed zal dus wel op heel de samenleving enorm zijn.


Kijk hier de recente video die ik maakte
 
 
 

Exclusieve Online Training Van Harm van Wijk

HOE IK EN MIJN KLANTEN GEMIDDELD 20,6% RENDEMENT PER JAAR BEHALEN IN MINDER DAN 5 MINUTEN PER WEEK DOOR HET MANAGEN VAN RISICO (OOK MET KLEINE PORTEFEUILLES)
Gratis training door Harm van Wijk

Hoe je rendement kunt maken met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt...
Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week...
Hoe kan je met een klein budget een mooi rendement behalen?

Kijk hier verder
 

Laat je Royaal uitkeren

Beleggers maken te weinig rendement. Om te veranderen moeten we andere afspraken met onszelf maken. Bijvoorbeeld een paar aandelen kopen die we nooit meer gaan verkopen. In feite zoals Warren Buffett het deed.

Lees hier verder
 
 
 

Biden in Kiev (Tom Lassing)

21/02 7:47

Gisteren heeft zelfs de president van de VS persoonlijk een bezoek gebracht aan Kiev.

Dat is een jaar na de start van de oorlog een slag in het gezicht voor Putin. Immers, heel de wereld heeft nu kunnen zien dat Rusland deze oorlog, die het in drie dagen wilde winnen met in feite een soort van staatsgreep in Oekraïne, pertinent niet gewonnen heeft.

Juist die symboliek van een jaar wilde Putin gebruiken om te laten zien hoe sterk Rusland is. Het Russische lente offensief is echter vooralsnog op vrijwel niets uitgelopen. Enkele grote aanvallen zijn in de kiem gesmoord en daar waar er enige terreinwinst is, is er strategisch gezien niet veel aan waarde gewonnen.

Die paar meters Oekraïens grondgebied zijn nu roodgekleurd van Russisch bloed.

De verliezen voor de Russen zijn werkelijk enorm, omdat het voor de Russen steeds meer een oorlog te voet aan het worden is.

Steeds meer lees ik in de pers dat het de verwachting is dat deze oorlog nog jaren zal duren. Ik kan dat uiteraard niet uitsluiten, maar ik verwacht nog altijd dat het Russische front nog in 2023 in elkaar klapt en dat de Russen vrijwillig heel Oekraïne gaan verlaten om te voorkomen dat ze werkelijk militair compleet verslagen gaan worden. Misschien moet Kiev eens gaan denken aan een symbolische maar grote handreiking aan Rusland die ze dan op dat moment van een Russische militaire ineenstorting aan Rusland kunnen doen.

Bijvoorbeeld geen volwaardig lid van de NAVO worden, maar slechts een verdrag met de NAVO en met Rusland sluiten over de zelfstandigheid van Oekraïne. Zo heeft Rusland dan een 'overwinning', en is de veiligheid van Oekraïne hopelijk toch gewaarborgd.

Hoe dan ook, zo ver is het nog niet, maar ik zie eerder een ineenstorting dan nog jarenlang strijd. Een jarenlange strijd zou immers voor iedereen heel vervelend zijn. Oekraïne wil immers heropbouwen en Rusland gaat een jarenlange strijd ook keihard voelen, want de economie daar krijgt nu de eerste klappen en dat gaat vanaf nu alleen maar erger worden.

 
 

Meer wapen- en munitieproductie (Tom Lassing)

21/02 8:05

In het westen moet de productie van wapens en vooral munitie fors omhoog.

Dat is een probleem omdat energie en grondstoffen duur zijn en personeel niet snel gevonden is.

Bedrijven kunnen maar niet 'even' een extra productielijn openen, terwijl de bestaande lijnen puur uit efficiency overwegingen al maximaal ingezet werden.

Extreem efficiënt werken heeft zijn nadelen en één zo'n nadeel is dat productie uitbreiding dan niet makkelijk is.

Toch moet het gaan gebeuren, want als Oekraïne de Russen niet snel weet te verslaan kan deze oorlog nog jaren gaan duren.

In dat geval komt er een acuut tekort aan bepaalde munitie.

Het westen was niet ingesteld op een zo'n groot conflict als nu in Oekraïne.

Bedrijven in de wapenindustrie durven de enorme investeringen in nieuwe fabrieken en productielijnen niet te doen.

Immers zijn de investeringen enorm en als de vrede in oktober 2023 getekend wordt, houdt de toegenomen vraag na de aanvulling van de voorraden al snel op.

Overheden zullen dus in mijn ogen wel met zekerheden moeten komen. Zelfs dan is het geen eenvoudige zaak de productielijnen uit te breiden. De machines die nodig zijn, zijn heel ingewikkeld en weinig bedrijven kunnen die snel maken.

We moeten naar een oorlogsindustrie, terwijl we zelf niet in oorlog zijn. Dat is ook zo'n punt.

Voor ons als beleggers is dus het punt... durven wij, willen wij, investeren in bedrijven die eerst een enorme investering moeten doen voor een toekomstige winst die op zijn best onzeker is.

 
 

Incasseer iedere maand dividend!

Inkomensgericht beleggen is vorig jaar een groot succes gebleken. U kunt nu ook dit jaar profiteren van deze manier van beleggen!

Klik voor nadere informatie
 

Meer rendement op uw spaargeld

De rente bij de bank is extreem laag. U moet iets anders doen met uw spaargeld. Iets met vrijwel net zo weinig risico maar veel meer rente. Kijk hier naar het financieren van kleinschalige onroerend goed projecten.

Kijk hier
 
 
 

Een jaar oorlog in Oekraïne (Tom Lassing)

21/02 8:32

Later deze week is het al weer een jaar geleden dat Rusland met een groot leger Oekraïne binnen viel.

Hoe is het toch mogelijk dat zo'n klein en kwetsbaar land als Oekraïne het grote onverslaanbaar geachte Russische leger tot staan wist te brengen?

Ik denk dat het niet zo zeer was dat Oekraïne Rusland versloeg, maar dat het eerder zo was dat Rusland zichzelf de das om deed.

Als eerste de inval.

Het was de bedoeling om met een enorme overmacht Kiev binnen te rijden. De regering zou gevangen genomen worden, lees geliquideerd worden, en het land zou puur vanuit de ontstane chaos net als Afghanistan in een paar dagen tijd overrompeld worden door het Russische beroepsleger.

De Russen vielen over meerdere fronten aan en waren er totaal niet op voorbereid dat Oekraïne in staat zou zijn om weerstand te bieden.

Dat laatste gebeurde wel en dat was de oorzaak dat de Russen enorme klappen kregen. Het punt is namelijk dat het leger van Rusland bestaat uit een kern beroepsleger een aanvullende kern dienstplichtigen en als er een oorlog is wordt dat aangevuld door oud-dienstplichtigen die als infanteristen dienen.

Rusland sloeg die laatste stap over en reed dus met gevechtswagens de oorlog in, zonder dat al die benodigde infanteristen er waren.

De gevechtswagens en taks werden dus bemand met beroepssoldaten en niet extern beschermd.

Ieder voertuig dat dus vernietigd werd, kostte een aantal beroepssoldaten het leven. In enkele weken tijd werd de kern van het Russische beroepsleger vernietigd.

Een mooi voorbeeld is het 155e mariniersbataljon. Dat werd zo geraakt dat 65% van de mannen omkwamen. Toch kwam die eenheid terug. In het zuiden werd ze recent nog weer keihard verslagen. Wat toen bleek, was dat de soldaten in paniek raakten en totaal niet wisten waar ze mee bezig waren. De chauffeurs konden zelfs amper de voertuigen besturen zo slecht ging het. De naam van de eenheid bestond nog wel, maar het zijn nu allemaal opgeroepen soldaten die amper opleiding gekregen hebben. Tientallen tanks en gevechtsvoertuigen gingen verloren in een aanval die op zijn best nogal naïef was. Het was zo'n eenzijdig gevracht dat Rusland honderden manschappen verloor terwijl Oekraïne op dat moment daar geen enkele soldaat verloor. 

De huidige Russische opmars is vooral een opmars te voet. Dat komt omdat de Russen honderdduizenden burgers hebben opgeroepen. De Russen hebben de tijd niet om die op te leiden op voertuigen en ingewikkelde wapens. Ze krijgen een geweer en val maar lopend aan. De Oekraïense strijdkrachten vallen heel rustig terug en per dag worden momenteel zo'n 1000 Russen omgebracht.

Het is wachten op het moment dat de bodem geschikt is voor zware voertuigen.

Ik verwacht dat er dan weer beweging in het front gaat komen. Ik vraag me dan wel af hoe de Oekraïners om gaan met de uitgebreide mijnenvelden. De Russen gaan de komende weken tienduizenden tot misschien wel honderdduizenden net opgeroepen burgersoldaten ten aanval sturen. De Russen willen een doorbraak forceren en daarmee de voorbereidingen van de komende Oekraïense aanval verstoren. Die aanval van Oekraïne verwacht ik in april.

Ik hoop van harte dat deze enorm succesvol gaat zijn. Zo succesvol dat Rusland uiteindelijk toch wil onderhandelen over hun terugtrekking uit heel Oekraïne.

Ik vrees echter dat de Russen geen verlies willen accepteren en de oorlog blijven rekken in de hoop dat iedereen de oorlog moe zal worden en de Russen alsnog, via welke weg dan ook, een machtswisseling in Oekraïne bewerkstelligen.


Sponsor Beursbox
 
 
 

Index beleggen in crypto's

Ik ben zelf ook actief met het index beleggen in crypto's. Als die markt weer herstelt, zit ik er ook in, zonder dat ik ooit zelf een crypto transactie heb hoeven te doen voor deze belegging.

Kijk hier verder en gebruik de korting code Beursbox

 
 
Abonnement muteren
Copyright © 2023 Pro Gain BV