... en de kunst van gezond oud wordenBekijk de webversie
FRESH! FASHION
FRESH! LIVING
FRESH! OUTLET
7 april, dag van de gezondheid

Wat hebben het Italiaanse eiland Sardinië, het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda in Californië, het schiereiland Nicoya in Costa Rica en het Griekse eiland Ikaria gemeen? Het zijn duidelijk afgebakende gebieden waar de mensen gemiddeld aanzienlijk ouder worden dan in de rest van de wereld. 90 en zelfs 100 is er niet ongewoon. En, minstens zo bijzonder, deze leeftijd bereiken deze inwoners in uitermate goede gezondheid. 

Onlangs las ik het boekje 'IKIGAI, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven'. Alleen de titel al vond ik inspirerend. Behalve dat een lang en gelukkig leven mij buitengewoon lekker lijkt, heb ik een bijzondere liefde voor Japan - heb er ooit stage gelopen - en vind ik oudere mensen vaak reuze interessant. Ze hebben immers veel meegemaakt en een hoop wijsheid opgedaan. 

Het geheim voor een lang en gelukkig leven blijkt eigenlijk niet eens zo mysterieus. Na interviews met 263 100-jarigen kwamen tien gemeenschappelijke kenmerken naar voren die ook jij en ik makkelijk zouden moeten kunnen volgen:

1) Bewegen. En dan niet door veelvuldig aan apparaten in de sportschool te gaan hangen, maar je gewoon lopend verplaatsen. Ook tuinieren hoort hierbij. 

2) 'Ikigai' betekent levensdoel. Hetgeen waar jij 's morgens je bed voor uit wilt komen. Oftewel; 'What makes you tick?' Een doel in je leven kan je levensverwachting zelfs met 7 jaar verhogen.

3) Verlaag je stress niveau. Stress kun je niet vermijden, wel de manier waarop je ermee omgaat. Klinkt makkelijk, is het niet, maar een ritueel helpt. Een kleine siësta, of Nasa-napje na het eten, een meditatie, een gebed, het kan fantastisch werken om je stress niveau te verlagen.

Wil je de andere 7 tips ook weten?
Lees verder op onze Blogpagina. Klik hier


Van huis uit heb ik een fantastisch voorbeeld. Mijn vader is met zijn 91 jaar nog altijd bijzonder scherpzinnigheid van geest. Op werkdagen sliep hij ste-vast een kwartiertje tussen de middag, waarna hij weer, op de fiets, naar zijn werk reed, iedere dag, weer of geen weer. 's Avonds om zes uur sloot hij zijn praktijk zodat hij na het eten op tijd op de tennisbaan kon staan of met vrienden bridgen. Het tennissen is sinds 5 jaar vervangen door sporten op de sportschool en biljarten. Het bridgen doet hij nog steeds bij voorkeur met kornuiten uit de hechte vriendenclub die ze nog steeds hebben. Daarnaast volgt hij nog de ontwikkelingen op zijn oude vakgebied door het volgen van openbare lessen, bezoekt hij lezingen over de oude Egyptenaren, kunstmatige intelligentie, beursontwikkelingen, politiek en wat er zoal voorbij komt. En, wellicht ook niet onbelangrijk, zijn vrouw (mijn moeder) is 10 jaar jonger dus dient mijn vader zich wel in te spannen om die een beetje bij te houden. Ik teken ervoor om zo oud te worden. Niet geheel toevallig misschien dat de lievelingskleur van mijn moeder blauw is...
 
Onze Blue Zone

Wij hebben wat blauwe items voor je geselecteerd. Ideaal voor een uni Mix & Match of Ton sur Ton combi. Klik op de foto's om direct op de productpagina te komen.

Lieve groet,
Denise

*) Op de dag van de gezondheid, ieder jaar op 7 april, vraagt de World Health Organization aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. 
KLIK NAAR ONZE WEBWINKEL
ABOUT FRESH!
FRESH! FASHION
BLOG
VEEL GESTELDE VRAGEN
STORE FINDER
CONTACT