View this email in your browser
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! 
BoekStart
Inspiratiewebinar BoekStartdag voor bibliotheken
Op zaterdag 1 juni 2024 vindt alweer de vierde BoekStartdag plaats. Stichting Lezen en SPN laten tijdens dit Inspiratiewebinar, op 8 februari 2024, zien hoe je van de BoekStartdag een succes kunt maken. We lichten de geactualiseerde Inspiratiegids en de communicatie- en promotiemiddelen toe. Bibliotheken vertellen hoe zij de organisatie aanpakken, ook voor wat betreft de marketing en communicatie. Daarnaast licht Félice van der Sande van Het Muziekkwartier uitwerkingen toe van twee nominaties voor het Babyboekje van het Jaar 2022/2023. Lees meer
Opleidingsaanbod BoekStart 2024
Alle landelijke opleidingen rondom BoekStart voor bibliotheken worden in 2024 weer aangeboden. Meer informatie, alle opleidingsdata en aanmelden via de Bibliotheekcampus.
Terugkommiddag Meertaligheid BoekStart & de Bibliotheek op school
Heb je de online training Meertaligheid bij BoekStart of de Bibliotheek op school gevolgd? Dan heb je kennis opgedaan over de meertalige ontwikkeling van kinderen en over advisering hierover aan bijvoorbeeld ouders of leerkrachten. Om ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren en elkaar te ontmoeten organiseren we op 27 maart van 12.00 - 17.00 uur een terugkommiddag in Utrecht. De begeleiding is in handen van Janke Singelsma en Mirjam Gunther in samenwerking met Toos van den Beuken. Meer informatie en aanmelden kan via de Bibliotheekcampus.
Verdiepingstraining voor BoekStartcoaches - Taal door interactie
Waarom is een goede interactie belangrijk voor taalontwikkeling en andere ontwikkelingen van kinderen? Hoe houd je rekening met verschillende karakters, communicatiestijlen of taalniveaus van kinderen tijdens samen spelen of voorlezen? Hoe leert een kind op ongedwongen manier nieuwe woorden en zinnen? BoekStartcoaches worden zich tijdens deze verdiepingstraining (weer) bewust van het belang van een gebalanceerde, plezierige en ontspannen interactie tussen ouder en kind.  De training wordt in 2024 aangeboden op diverse data: op 25 maart bij Probiblio in Hoofddorp, op 5 april bij Rijnbrink in Deventer en op 10 april bij Cubiss in Tilburg. Meer informatie en aanmelden via de Bibliotheekcampus.
Leesbevordering 0 - 6 jaar
De Nationale Voorleesdagen 2024
Voorlezen is de leukste en beste manier om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun taalgevoel en woordenschat. Tijdens De Nationale Voorleesdagen maken we hier samen een groot feest van. Van 24 januari tot en met 3 februari 2024 krijgt het belang van voorlezen weer volop aandacht. Het is niet voor niets de belangrijkste en leukste campagne voor kinderen in groep 1 en 2 en in de kinderopvang.
Lees meer.
Nieuw!
Aanbevelingen bij landelijke analyse Monitor BoekStart
De Monitor BoekStart, die vanuit de Bibliotheek wordt afgenomen in de kinderopvang, meet het voorleesklimaat in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De deelname aan de Monitor BoekStart in de kinderopvang is weer toegenomen, zo blijkt uit de landelijke analyse. Aan de meting over 2022 hebben 1018 locaties meegedaan. Dat is goed nieuws, want met de uitkomsten kunnen we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van de aanpak in de kinderopvang verbetert. Op basis van de landelijke analyse zijn door het landelijke kernteam 0-12 (BoekStart) aanbevelingen geformuleerd voor de Bibliotheek en de kinderopvang. Bekijk de aanbevelingen via de BoekStartPro Toolkit Monitor, onder het kopje ‘Beleid Monitor BoekStart’.
Aftellen naar 2024: 15 jaar BoekStart!
Het (voor)leesjaar 2023 is alweer bijna voorbij. Het aftellen naar 2024 is begonnen, het jaar waarin BoekStart 15 jaar bestaat! Op 17 december begon een aftelactie via boekstart.nl en de BoekStartapp. Vijftien dagen lang popt er elke dag een digitaal BoekStartkoffertje open met kans op een leuke prijs. Attendeer BoekStartouders in de nieuwsbrief van de Bibliotheek! 
Agenda
  • 24 januari t/m 3 februari 2024: De Nationale Voorleesdagen
  • 8 februari 2024: Inspiratiewebinar BoekStartdag voor bibliotheken
  • 14 t/m 17 februari 2024: Negenmaandenbeurs
  • 5 t/m 12 april 2024: Media Ukkie Dagen
  • 17 april 2024: Lezen Centraal
  • 17 mei 2024: Start campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’
  • 30 mei 2024: Webinar BoekStartdag voor ouders
  • 1 juni 2023: Landelijke BoekStartdag
  • 2 oktober t/m 13 oktober 2024: Kinderboekenweek
     
  Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op biebtobieb voor nieuwe materialen: alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de Bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.
Volg BoekStart op:
Website
Instagram
Facebook
Twitter
Wil je reageren op de nieuwsbrief?
Mail voor vragen, tips of suggesties naar info@boekstartpro.nl
Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je 'm persoonlijk ontvangen?  Abonneer je dan hier.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?  Meld je dan hier af.


© 2016 BoekStart
Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland.






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biblionet Groningen · Postbus 2503 · GRONINGEN, Groningen 9704 CM · Netherlands