Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen
Beste literatuurliefhebber,

Niet met de deuren slaan, deze week vieren we Annie M.G. Schmidt! 20 mei was haar 114de geboortedag, en 21 mei haar 30ste sterfdag. Weinig schrijvers hebben de Nederlandse tijdgeest zó scherp en geestig, en voor zo’n breed publiek verwoord als zij. Haar invloed op de Nederlandse jeugdliteratuur is nauwelijks te overschatten. 

Ieder jaar vindt in deze periode in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum dan ook de Annie M.G. Schmidt-lezing plaats. Deze editie gaf kinderboekenicoon Jacques Vriens zijn visie op verbeelding in zijn betoog ‘Bewaar de verbeelding en de kleuren van de taal’ - nu terug te luisteren in de Grote Vriendelijke Podcast.

In deze nieuwsbrief is dus lekker veel Annie M.G. Schmidt te vinden. Bekijk de kleurrijke online expositie over illustraties bij haar werk en lees de artikelen over haar brieven aan Karel van het Reve (‘wat heerlijk dat ik niet de enige ben die Jezus Christus een klier vindt’), aan journalist Sal Tas (‘hierbij een kort blafje van een enthousiaste teef’) en aan haar moeder (‘De kat van Juffr. Bok heeft me gebeten. Zoo’n loeder’).

Verder: Thomas Heerma van Voss sprak H.C. ten Berge over het zelfportret met ijsbeer dat hij in 1977 maakte, Renée van Marissing las brieven van Josepha Mendels aan Jan Greshoff, vijf heel verschillende portretten van P.C. Hooft-laureaat Maarten ’t Hart, en een prangende vraag die in 1925 werd gesteld in De Gemeenschap: ‘Maakt een nachtegaal absolute muziek?’ 

Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Jennie Barbier
Redactie LiteratuurLab
‘Hierbij dus een kort blafje van een enthousiaste teef’

Tijdens haar carrière schreef Annie M.G. Schmidt tal van briefjes aan bekende en minder bekende collega’s. Samen geven ze het beeld van een auteur die anderen graag complimenteerde met hun werk. Anne van den Dool bekijkt de briefjes in het museum.

Lees het artikel
‘Als je zo oud wordt als ik, dan besta je eigenlijk al niet meer’

‘Het kan best dat ze denken: het wordt tijd dat die ouwe schrijver ophoepelt. Maar dan kunnen ze dat toch ten minste zeggen?’ In 1977 maakte schrijver H.C. ten Berge een zelfportret voor De Revisor. Hij tekende een ijsbeer, met zijn eigen hoofdje in de opengesperde bek geklemd. Thomas Heerma van Voss ging bij Ten Berge op bezoek en sprak hem over zijn loopbaan. 

Lees het artikel
‘Een verbazend knappe eersteling’

Op 24 april 1944 schrijft Josepha Mendels vanuit Londen haar eerste brief aan Jan Greshoff. Het is het begin van een jarenlange correspondentie. Naast manuscripten en publicaties bespreken ze ook het alledaagse: zij koopt boeken voor hem, hij stuurt haar zijde en nylonkousen. Reneé van Marissing bekeek hun correspondentie. 

Lees het artikel
Vijf verschillende Maarten ’t Harts in de Online Schrijversgalerij

Op 23 mei is in besloten kring de P.C. Hooft-prijs uitgereikt aan Maarten ’t Hart. Bekijk in de Online Schrijversgalerij vijf portretten van de schrijver: vier Maartens en één Maartje.

Bekijk de portretten
Annie M.G. Schmidt-week: van Pippeloentje tot Dikkertje Dap

Van 14 mei t/m 25 mei is het Annie M.G. Schmidt-week! Sinds 1949 hebben vele illustratoren zich over haar werk gebogen. Tussen Wim Bijmoer (tekenaar van het eerste uur) en Noëlle Smit (illustrator van recente uitgaven) zitten tientallen Nederlandse en zelfs enkele buitenlandse tekenaars. Bekijk het kleurrijke overzicht in deze online expositie. 

Bezoek de online expo
‘Veel liefs en honderd zoenen’

‘Ook al zijn het brieven die u aan uw moeder schrijft, vaak in haast geschreven, zoals u zelf zegt, toch is het bijna onmogelijk te stoppen met lezen.’ Annie M.G. Schmidt schreef haar moeder twee keer per week. Alma Mathijsen leest deze brieven en schrijft bijna 80 jaar later haar eigen brief aan ‘Annie’.

Lees het artikel
Annie M.G. Schmidtlezing 2025 door Jacques Vriens

Op 21 mei vond de 25ste Annie M.G. Schmidtlezing plaats. Kinderboekenicoon Jacques Vriens gaf in zijn betoog ‘Bewaar de verbeelding en de kleuren van de taal’ zijn visie op leesonderwijs, leesplezier en de kracht van verbeelding. De lezing is terug te luisteren via de Grote Vriendelijke Podcast.

Luister de podcast
Test je literaire kennis: ken jij deze schrijver?

Behalve schrijver was hij journalist, politicus, componist en verzetsheld. Hij werd geboren en groeide op in Suriname, en verhuisde in 1921 naar Nederland. Daar publiceerde hij in 1926 zijn eerste roman. Gedurende zijn hele leven wierp hij zich op als voorvechter in de strijd tegen de uitwassen van koloniale geschiedenis in Nederland, Suriname én daarbuiten.

Bekijk het portret
Maak meer prachtige verhalen mogelijk!

Literatuur ontroert, vermaakt en geeft hoop. Geloof je net als wij in de kracht van literatuur? Steun dan het museum zodat wij grote en kleine verhalen over de literatuur kunnen blijven brengen op literatuurmuseum.nl/literatuurlab. Het museum steunen kan al door eenmalig een klein bedrag te doneren. 

Steun ons!
Verder dwalen? Deze artikelen verschenen eerder online


Lees meer artikelen en bezoek online exposities op het

LiteratuurLab

Facebook
Instagram
LinkedIn
Email
Copyright © 2025 Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum. All rights reserved.

Pas je instellingen aan of schrijf je uit van deze lijst