De laatste updates op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid lees je hieronder. Wil je alleen de berichten lezen over een specifiek thema? Klik dan in onderstaand menu op jouw voorkeur.
CCV-keurmerken geven zekerheid over kwaliteit van diensten
Schakel een gekwalificeerd bedrijf in
De keurmerken van het CCV geven je zekerheid over kwaliteit van geleverde diensten en producten door een gekwalificeerd bedrijf. Het CCV beheert verschillende keurmerken op het gebied van brandbeveiliging, cybersecurity, inbraakbeveiliging en voertuigbeveiliging. Het CCV-keurmerk Pentesten won zelfs een belangrijke prijs, namelijk de Computable Award 2022.
Op zoek naar een uitdagende stage als webredacteur?
Ben jij een creatieve en leergierige student die graag schrijft en initiatief neemt? Het CCV zoekt een stagiair webredacteur. Je werkt samen met een ervaren webredactie en krijgt volop ruimte voor eigen ideeën. Interesse?
Met de vernieuwde leidraad Lokale aanpak geldezels biedt het CCV gemeenten, politie en andere professionals concrete handvatten om geldezels aan te pakken. Nieuw zijn inzichten uit pilots, info over cryptovaluta en criminele uitbuiting. De definitieve versie verschijnt op het City Deal eindcongres op 13 november.
Op 27 maart kwamen ruim 140 professionals samen voor de kennisbijeenkomst online seksueel geweld van het RSIV én de kwartaalsessie Lokale Cyberweerbaarheid van het CCV. Op het programma stonden waardevolle bijdragen van Offlimits, het Centrum Seksueel Geweld, DataExpert en diverse break-outsessies. Op korte termijn volgt een uitgebreide terugblik van deze dag.
Houd jij je bezig met de aanpak van ondermijning op vakantieparken? Neem dan deel aan de online leerkring op maandagmiddag 12 mei. Er staan twee onderwerpen op het programma: de Drentse aanpak van ondermijning op vakantieparken en het dashboard ‘Zicht op vakantieparken’.
Uit de jaarlijkse monitors van de Top600-aanpak, blijkt dat de Top600-personen ná instroom minder vaak terugvallen in crimineel gedrag dan daarvóór. De vraag is echter of dit resultaat is toe te schrijven aan de aanpak. Onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) vertellen hierover in Secondant.
Sprinklerbeveiliging ruimten voor tijdelijk gebruik
Bel- en stiltecellen zijn de afgelopen jaren gemeengoed geworden. Maar hoe moet je ermee omgaan in gebouwen met sprinklers? Wanneer moeten ze ook van sprinklerbeveiliging worden voorzien? De sprinklernorm NEN-EN 12845 + NEN 1073 geeft geen duidelijkheid. Daarom heeft het CCV-deskundigenpanel VBB-systemen een interpretatie gegeven. Die biedt gebouwgebruikers, installateurs, certificatie- en inspectie-instellingen een duidelijk houvast.
Bescherm je bedrijf tegen digitale ondermijning met het Normenkader Digitale Ondermijning (NDO). Het NDO helpt je aantonen dat jouw cyberweerbaarheid op orde is. Het sluit aan op de CYRA-methode en biedt handvatten om criminelen digitaal buiten de deur te houden.
Hoe pakken verruimde taken voor boa's uit in de praktijk?
Oefen invloed uit via vragenlijst
De Tweede Kamer wil graag weten hoe de verruimde bevoegdheden voor verkeershandhaving voor boa's in de praktijk uitpakken. Ook onderzoekt het CCV of de taken van boa’s verder moeten worden uitgebreid. Wil jij als boa in domein I hier invloed op uitoefenen?
Elektronische detentie in plaats van korte celstraf?
De korte gevangenisstraf wordt steeds meer bekritiseerd. De recidive is hoog, dus elektronische alternatieven zoals enkelbanden worden overwogen. Maar is dit voldoende? Bert Berghuis, voormalig raadadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt in Secondant: “Als we dit als een realistisch alternatief zien, moeten er strenge voorwaarden aan verbonden worden.”
Heb je het webinar ‘Voor je het weet verander je gedrag’ van het CCV gemist? Geen probleem! Je kunt het nu terugkijken via deze link. Luister naar gedragsexperts over het gebruik van het InterventieKompas en ontdek wat dit instrument kan betekenen voor jouw gedragsinterventie.
AI-assistent wijst inspecteurs de weg in woud van regels
Hoe weet je als inspecteur welke milieuregels allemaal gelden voor een locatie en bedrijf? En hoe voorkom je dat je een regel over het hoofd ziet? Inspecteurs van Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) hebben er sinds kort een slim hulpje voor: de AI-assistent. “Dit gaat het toezicht verbeteren.”
Strafrechtteam Arbeidsinspectie: soms is stevig optreden nodig
Wat als iemand overlijdt op de werkplek? Voor zo'n complexe vraag heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie sinds 2022 een gespecialiseerd strafrechtteam. Philip Meijran stond aan de wieg van dit team en vertelt over de noodzaak, werkwijze en impact.
Een boete voor supporters die het veld bestormen, de inzet van een gebiedsverbod bij drugsdealen of familie-terreur. Het zijn voorbeelden van nieuwe jurisprudentie over de wet MBVEO uit de periode april tot en met oktober 2024. In totaal zijn elf nieuwe gerechtelijke uitspraken toegevoegd aan de database op de website van het CCV.
In het online vragenuurtje van 26 maart werden vragen over woonoverlast en hardnekkige casuïstiek besproken. De kenniskring van 1 april ging over de nieuwste ontwikkelingen rondom de Wet aanpak Woonoverlast. Meer informatie vind je op de CCV-themasite Woonoverlast. Daar lees je ook hoe je je kunt aanmelden voor volgende bijeenkomsten.
Op dinsdagmiddag 27 mei vindt de PGA-voetbal bijeenkomst plaats op de KNVB Campus in Zeist. Diverse sprekers vertellen over het toepassen van een persoonsgebonden aanpak (PGA) in het voetbal. Ook de juridische (on)mogelijkheden van informatiedeling komen aan bod. Er is slechts plek voor 50 deelnemers.
Op dinsdag 8 april van 12.00 tot 13.00 uur organiseert het CCV een telefonisch spreekuur via Teams over het Programma Preventie met Gezag (PmG). Dit spreekuur is speciaal voor gemeenten die niet zijn aangesloten bij het programma, maar wel willen leren van de opgedane kennis en opbrengsten. Heb je vragen over PmG, stel ze tijdens dit spreekuur. Er is een beperkt aantal plekken.
Platform Veilig Ondernemen organiseert verschillende activiteiten voor ondernemers in de regio. De komende tijd staan verschillende trainingen op de planning, zoals omgaan met agressie, het voorkomen van winkeldiefstal en overvallen en het herkennen van ondermijning.