Na het succesvolle meerjarenverbeterprogramma schuldhulp is CentraM in 2019 gestart met een nieuw verbeterprogramma gericht op armoedepreventie.Door er eerder bij te zijn, kunnen we persoonlijk leed en maatschappelijke kosten verminderen of zelfs een armoedeval voorkomen. Ons armoedeprogramma bestaat uit drie pijlers: aansluiten bij life-events (1), financiële preventie in het sociaal domein (2) en werksessies met stakeholders (3).
In deze nieuwsbrief leest u meer over het programma en vertelt onze collega Mariëlle van der Land over haar ervaring met armoedepreventie.
Vijf projecten
Focus op ouders met financiële problemen
In 2020 ligt de focus op ouders met financiële problemen, waarin wij in het bijzonder willen inzetten op het doorbreken van intergenerationele armoede en op werkende armen. Bij al deze projecten werken wij samen met partners. Project 1: Activiteiten gericht op ouders met financiële problemen. Doelstelling: Ouders worden tijdig gewezen op beschikbare ondersteuning in de wijk om de duur van financiële problemen te verkorten. Activiteit: Samenwerking met ketenpartners verbeteren om zo gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen, zoals een budgetadviesgesprek en gezamenlijke inloopspreekuren. Project 2: Uitstroomgesprekken bij beëindigen van participatiewet-uitkering. Doelstelling: Bewoners informeren over de emotionele en financiële gevolgen van het beëindigen van een participatiewet-uitkering. Activiteit: Het voeren van een uitstroomgesprek door een klantmanager (WPI) en een schuldhulpverlener. Project 3: Financiële educatie aan gezinnen binnen de crisisopvang. Een integrale, domein overstijgende en langdurige aanpak ontwikkelen voor (eenouder)gezinnen in de crisisopvang zodat onnodige armoedeproblematiek wordt voorkomen. Project 4:Vervolg werksessies 2020. Doelstelling: Het vergroten van het besef dat armoede niet slechts een privékwestie is, waarbij stakeholders worden geactiveerd een bijdrage te leveren aan het armoedevraagstuk. Activiteit: Het organiseren van een tweede en derde werk(expert)sessie in 2020. Project 5: Vroeg signalering armoede bij zelfstandig ondernemers. Doelstelling: Het ontwikkelen van een aanpak voor ondernemers met schulden, waardoor zij zo snel mogelijk de juiste begeleiding krijgen en oplopen van schulden zoveel mogelijk wordt voorkomen. Activiteit: We ondersteunen zelfstandig ondernemers met hun aanvraag bij Zuidweg en Partners.
Expertsessies armoede
Discussiëren over nieuwe invalshoeken
De publicatie en de presentatie van het boek Liefdadigheid Naar Vermogen in december 2019 was voor CentraM het startsein om met regelmaat ervaringsdeskundigen en experts uit uiteenlopende disciplines bij elkaar te brengen om gedachten uit te wisselen over een nieuwe kijk op armoede. Else de Wit, bestuurder CentraM: “Het armoedevraagstuk vraagt om doorbraken, om nieuwe wegen. Wegen die inspireren tot oplossingen en zicht geven op een nieuwe toekomst. Met de expertsessies die we organiseren hopen samen aan de wieg te komen staan van een nieuwe verhouding tot armoede.” De eerste expertsessie in december was een succes, de komende maanden vinden er nog twee sessies plaats.
Sekswerkers Advies in vertrouwde omgeving
In 2018 is CentraM, naar aanleiding van het tv-programma Filemon op de Wallen, gestart met een samenwerking met Scharlaken Koord. Inmiddels werken we ook met HVO-Querido en het Leger des Heils samen. Onze hulpverleners zijn op hun locaties aanwezig, zodat sekswerkers in een vertrouwde omgeving en op laagdrempelige wijze advies en informatie kunnen krijgen. Dit voorjaar wordt de samenwerking verder vormgegeven.
Interview
"Soms heeft armoede geen prioriteit"
Mariëlle van der Land (projectleider Armoedepreventie CentraM) vertelt over haar ervaring met armoedepreventie. “Toen ik tien jaar geleden als hulpverlener aan de slag ging koos ik voor een baan in de schuldhulpverlening, dat zou tenslotte heel praktisch zijn. Inmiddels weet iedereen dat bij financiële problemen vele andere problemen om de hoek komen kijken. De financiën op orde hebben is namelijk een belangrijke voorwaarde om te kunnen participeren in de maatschappij. Maar dat is voor veel mensen zeker niet eenvoudig.” Lees verder
Contact
Meer informatie
Voor meer informatie over het armoedeprogramma van CentraM, kunt u contact opnemen met Mariëlle van der Land (projectleider Armoedepreventie):marielle.vanderland@centram.nl
U bent geabonneerd op de nieuwsbrief van CentraM. U kunt op onderstaande links klikken voor het bijwerken van uw gegevens of voor het afmelden voor het ontvangen van de nieuwsbrief. gegevens bijwerken | afmelden