Editie november 2020


Compenserende software helpt bij vreemde talen

Moderne vreemde talen maken een belangrijk deel uit van het curriculum van het voortgezet onderwijs. Ook leerlingen met dyslexie moeten deze vreemde talen leren. En dat kan best lastig zijn. Gelukkig biedt compenserende software ook hier uitkomst.

Lees hoe compenserende software helpt bij vreemde talen

Digitale Nationale Dyslexie Conferentie groot succes

Oktober stond voor Lexima in het teken van de Nationale Dyslexie Conferentie. Vanwege de beperking om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vond de conferentie geheel online plaats. Deelnemers hadden de hele maand de tijd om de lezingen te volgen.

De Nationale Dyslexie Conferentie opende met de film ‘Een brief aan mijn leerling’. In de film reageren leerkrachten op de pijnpunten die leerlingen hebben verwoord in de film 'Een brief aan mijn leraar'. Ze steken leerlingen een hart onder de riem en geven tips. Want extra tijd bij toetsen alleen is niet voldoende.

Lees het verslag van de Nationale Dyslexie Conferentie

Minister Slob wil passend onderwijs verbeteren

Minister Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, heeft de Tweede Kamer 25 voorstellen gepresenteerd om een nieuwe weg in te slaan met passend onderwijs. De voorstellen zijn gebaseerd op onderzoeken en gesprekken en moeten zorgen dat meer leerlingen een zo passend mogelijke ondersteuning krijgen.

Slob concludeert dat het ondersteuningsaanbod op veel plekken beter is geworden, maar erkent ook dat nog niet alle doelen zijn bereikt. Het merendeel van de leerlingen en ouders is tevreden met de geboden ondersteuning. Veel samenwerkingsverbanden hebben een meer divers en flexibel ondersteuningsaanbod gerealiseerd en zijn dit aan het uitbouwen. Een stevige verbeteraanpak blijft echter nodig.

Lees over de voorstellen van de minister

Vaardigheidstrainingen in de kerstvakantie

Voor kinderen die werken met een compenserend programma zijn er trainingen waarmee zij hun vaardigheid vergroten. In de trainingen worden de mogelijkheden van het programma toegelicht. De nadruk ligt op het optimaal gebruik in de dagelijkse school- en thuissituatie bij het lezen, schrijven en studeren. In verband met de beperkingen vanwege het coronavirus zullen de training online plaatsvinden. Een training voor een ouder en een kind kost € 50,-. 

Meld je aan voor een training in de kerstvakantie

Kennismaken met de producten

In de webinarserie ‘Kennismaken met…’ maak je in 20 minuten kennis met de verschillende programma’s en leer je hoe ze leerlingen helpen hun uitdagingen op lees- en spellinggebied aan te pakken. Deze webinars worden meerdere keren per maand uitgezonden, deelname is gratis.

Kennismaken met Boekies Kennismaken met Bouw!
Kennismaken met Letterster
Kennismaken met Flits! Tutorlezen
Kennismaken met BLOON
Kennismaken met Dexlex
Kennismaken met Alinea Online
Kennismaken met Alinea Suite
Kennismaken met Kurzweil
Kennismaken met Read&Write

Wat vind jij van onze nieuwsbrief? 

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van onze nieuwsbrief. Wil je ons helpen met het verbeteren van de nieuwsbrief? Doe dan mee met ons onderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 1-3 minuten en is volledig anoniem.

Doe mee aan ons onderzoek en geef je mening




 

Online seminars:
Hoezo leesproblemen?

Intern begeleiders, remedial teachers en leesspecialisten ervaren tijdens regionale seminars hoe de aanpak van Lexima leidt tot betere lees- en leerprestaties van hun leerlingen.

Lees meer over de online seminar

 
 
 

Onze producten

Leesbevordering
Boekies

Preventie van leesproblemen
Bereslim
Bouw!

Remediëren van lees- en spellingproblemen 
Letterster
Letterstad
Flits! Tutorlezen
BLOON 
Dexlex

Compenserende software 
Alinea Online
Alinea Suite
Read&Write
Kurzweil 3000

Totaaloplossingen
Integrale aanpak leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie
Bovenschoolse aanpak van leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie

 
 
 

Trainingen voor behandelaars

De behandelaar zit in een unieke positie en kent de problematiek die bij dyslexie speelt. Tijdens en na de behandeling van leerlingen met dyslexie zijn hulpmiddelen onmisbaar en is blijvende ondersteuning nodig. Behandelaars specialiseren zich met de Module Dyslexie-ICT Coach in het gebruik van de software.

Lees meer over de Module Dyslexie-ICT Coach