De ontmanteling van een geheime cyberbunker
NRCVandaag
Abonneer nu
Zaterdag 11 april 2020
nrc.nl/vandaag
We leven in onzekere tijden. Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie.
Lees meer NRC vanaf €2,- per week.
Goedemorgen NRC-lezer. Dit is vandaag belangrijk:
Coronavirus

Het is niet meer de vraag óf Nederland apps gaat inzetten om corona in te dammen, maar hóé. Dit stelt de overheid voor een dilemma. Wat weegt zwaarder: het recht op privacy, of het recht op gezondheid

Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen maakt zich zorgen om de veiligheid van zorgmedewerkers en wil een ruimer testbeleid. „Als zorgpersoneel massaal uitvalt, hebben we een nog grotere crisis.”

Er is geen tegenstelling tussen volksgezondheid en economie, zei premier Rutte over zijn coronabeleid. Klopt dat?

Tienduizenden Chinese Covid-19-patiënten kregen traditionele medicijnen toegediend, waarvan China wil aantonen dat die werken. Bijvoorbeeld Tanreqing, een middel dat berengal en geitenhoorn in poedervorm bevat.

De mens zit thuis. Maar wat doet de natuur?Tien kenners geven antwoord op de vraag of de Nederlandse coronamaatregelen invloed hebben op de flora en fauna.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog  
 

​De Nederlander Herman Johan X. kocht in 2013 een voormalig militair complex aan de Moezel. Vanuit een bunker verhuurde hij jarenlang computerservers aan cybercriminelen, zegt het Duitse OM. 
Veel aan De Parijzenaar, het debuut van de Britse schrijver Isabella Hammad (1992), is ontzagwekkend. In tegenstelling tot veel generatiegenoten blijft ze ver van autobiografisch zwelgen. (●●●●)
De Urgenda-uitspraak, de stikstofcrisis: onderwerpen waar je nu weinig over hoort. Toch zijn de problemen niet weg. Tom-Jan Meeus en Rik Rutten vertellen over wat er nu gebeurt met thema's uit het pre-coronatijdperk.
Luister nu
Youp van 't Hek heeft weinig overgehouden aan het coronavirus. Hij is alleen zijn smaak kwijt. „Dus dat coronalied Zon van die honderd beroemde Nederlandse kneuzen vind ik gewoon prachtig.” 
Terwijl je sliep
•   In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 2.108 coronadoden geregistreerd. Het is daarmee het eerste land dat meer dan tweeduizend doden in een dag meldt.
•   President Desi Bouterse verlengt de avondklok die in Suriname geldt van 20 uur tot 6 uur met twee weken, net als andere maatregelen om het coronavirus te bestrijden
•   De Amerikaanse overheid looft een beloning van 10 miljoen dollar uit voor informatie over Hezbollah-commandant Muhammad Kawtharani, die actief is in Irak. 
Verder vandaag
•   „Okay Houston, we've had a problem.” Het is precies vijftig jaar geleden dat de maanmissie Apollo 13 mislukte. In 1972 stonden er voor het laatst mensen op de maan. Gaan we ooit terug?
•   Het is Wereld Parkinson Dag. De ziekte komt veel vaker voor op het platteland. Er is een verband met bestrijdingsmiddelen. Waarom worden verdachte middelen toch toegelaten?
•   Vijfenzeventig jaar geleden werd strafkamp Erika bij Ommen bevrijd. De Pool Alojzy Jedamski is een van de laatste bevrijders van Nederland die nog leeft. NRC interviewde hem.
Veel succes vandaag. Heb je nieuws, commentaar of zwelg je wel graag in je eigen autobiografie? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC