Deze week hebben wij voor u een nieuwsbrief boordevol interessante verhalen en video’s. We zien boeiende nieuwe initiatieven opbloeien om deze vreemde tijd met zijn allen door te komen. De erfgoedwereld is druk in de weer met het in kaart brengen van de gevolgen van de coronacrisis. Met het invullen van de enquête van de FIM en het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 kunt u een steentje bijdragen.
30 maart heeft het gezamenlijke culturele en creatieve veld een noodoproep aan het kabinet gestuurd om robuust te investeren in een overbruggings- en garantiefonds voor de culturele en creatieve sector, dat zowel de liquiditeitsproblemen op korte termijn als de economische schade op middellange termijn kan opvangen, zowel voor freelancers als voor bedrijven en instellingen. FIM pleit voor toevoeging van de monumentenzorg aan de steunmaatregelen voor getroffen sectoren.
1 april 2020 - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
De minister van Milieu en Wonen laat in een brief weten dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet, mede door de veranderende realiteit als gevolg van de coronacrisis, op een later tijdstip dan 1 januari 2021 zal gaan plaatsvinden. In de brief is een overzicht geschetst van de informatie die u de komende maanden ontvangt over de implementatie van de Omgevingswet.
De provincie Brabant vroeg minister Schouten afgelopen maandag officieel om de titel nationaal park toe te kennen aan een paar aaneengesloten natuurgebieden. "We zijn ervan overtuigd dat 'Van Gogh NP' als sterk merk een kwaliteitsimpuls levert voor natuur en landschap."
31 maart 2020 - Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
SWEK: "Het onderhoud in Kinderdijk wordt bijna volledig betaald uit de inkomsten van het toerisme. Een inkomstenbron die door de coronacrisis geheel is opgedroogd." Een overbruggings- en garantiefonds helpt bij het noodzakelijke onderhoud.
Dat in de hele wereld nu zoveel mensen in alle gulheid en zonder winstoogmerk actief worden voor anderen door het coronavirus, verbaast de kunstenaars van de stichting Weeshuisjes niks. Op die flow varen de weeshuisjes al jaren.
1 april 2020 - Ingezonden Erfgoedvereniging Heemschut
Ook Heemschut voelt de coronacrisis. Het landelijk bureau werkt sinds de aankondigingen van de maatregelen uit huis. Dat is ook nodig, want het werk van de erfgoedbeschermers houdt niet op.
Tien tips van de redactie van Erfgoedhuis Zuid-Holland voor wanneer je thuis op de bank zit. Van interessante longreads, filmpjes en podcasts tot thuisonderwijs.
"Het is een nieuwe en aansprekende manier om jonge mensen te bereiken met het levensverhaal van Anne Frank”, aldus de Anne Frank Stichting. Bekijk het videodagboek hier.
De aangekondigde enquête van de FIM en het Erfgoedplatform van Kunsten '92 staat nu online. Met de enquête willen de organisaties peilen in welke mate en op welke termijn de verschillende soorten erfgoedorganisaties financieel geraakt worden door de coronacrisis. Klik hier om de enquête in te vullen.
Zijn lege kerkgebouwen een probleem van ons allemaal? Minister van Engelshoven vertelde over kerkenvisies bij het programma Jacobine, afgelopen zaterdag op NPO2. "Kerken zijn bakens in gemeenschappen, bakens in de levens van mensen. Het is belangrijk, zeker in deze tijd waarin veel om ons heen snel veranderd en er veel onzekerheid is, dat mensen die bakens houden. Ik vind het heel mooi dat ik mag werken aan dat behoud en dat ik kerkgebouwen een nieuwe mooie bestemming mag geven." Gesprek is opgenomen vóór de coronamaatregelen.
Ook in crisistijd gaat de Erfgoed Deal door. Want erfgoed, en de verhalen die daarbij horen, bieden ons houvast. Met alle projecten die in de eerste ronde zijn gestart organiseren we een aftrap. In Neede had Erfgoed Deal nog de mogelijkheid om een ontmoeting te organiseren, voordat de Corona crisis uitbrak. Netwerker Jephta Dullaart vertelt over 'Een Nieuwe Tijd', een inspirerend initiatief om de karakteristieken van de wederopbouw in de Achterhoek niet alleen te behouden in een veranderende omgeving, maar vooral ook te koesteren.
Michaëla Hanssen, programmaleider Faro Erfgoed en Participatie, geeft uilteg en vertelt wat het doel is van het verdrag. "Het bijzondere aan het Verdrag van Faro is dat het de vraag stelt: waarom moeten we goed zorgen voor ons cultureel erfgoed en voor wie? Met het verdrag van de Raad van Europa landen helpen erfgoed te verbinden aan maatschappelijke vraagstukken. Ergoed is een bron voor ruimtelijke, sociale, politiek en economische ontwikkelingen als je alle burgers betrekt."
Nu wordt slechts een klein percentage van de gebouwde omgeving benoemd tot erfgoed. Dit onderscheid zorgt voor een onbalans in de stad, want de andere gebouwen hoeven niet te worden behouden en kunnen zomaar worden 'weggegooid'. Roders: "Deze gebouwen worden beschouwd als waardeloos, al zijn ze vaak allerminst. De maatschappij erkent hun waardes niet, maar dat is wat is anders. Daarmee zijn de erfgoedlijsten een direct resultaat van onze consumptiemaatschappij."