Eerbetoon aan Kaija Saariaho, ontmoeting van Westerse en Perzische instrumenten, Trajal Harrell solo, fake boeklancering, en meer...
Ook deze laatste festivalweek valt er nog heel wat moois te beleven! Graag doen we je een paar suggesties, waaronder maar liefst drie wereldpremières.
Star Returning
Lemi Ponifasio
25-26 juni, Amare (Den Haag)
Oogstrelende voorstelling over de rituelen van het Yi-volk
Met adembenemende zang en intrigerende symboliek toont Lemi Ponifasio op indrukwekkende en poëtische wijze de tradities van de Yi, een etnische minderheid in China. De bezoeker krijgt een diepgaande inkijk in de spiritualiteit en de verbondenheid met natuur en voorouders die het Yi-volk kenmerkt. Ponifasio’s sterk gestileerde beeld- en bewegingstaal vertelt een verhaal dat verleden en heden met elkaar verbindt. Amare is bereikbaar is tijdens de NAVO-top, maar hou rekening met extra reistijd. Kom bij voorkeur met de fiets of het OV. Hou de tips van Rijkswaterstaat in de gaten.
World Opera Lab, Miranda Lakerveld, Balaan Tumaan ensemble, Sanjat Band, Oworonshoki performers, Colectivo Sujuy Ja’
24-25 juni, ITA (wereldpremière)
Een episch, ecologisch verhaal voor de 21ste eeuw
In deze groots opgezette, interculturele opera komen maar liefst veertig kunstenaars uit Nigeria, Irak, Indonesië, Mexico en Noord-Europa samen. Het resultaat? Een episch en ecologisch verhaal waarin mythen, rituelen en muziek uit vijf wereldbeschavingen samensmelten. Ring of Our Time is niet alleen een artistiek hoogstandje, maar ook een krachtig pleidooi voor verbinding in een tijd van wereldwijde verandering. beluister de podcast
Kaija Saariaho, Tero Saarinen, Asko|Schönberg, Tero Saarinen Company
24-25 juni, Muziekgebouw (wereldpremière)
Eerbetoon aan de sprookjesachtige muziek van Kaija Saariaho
De Finse choreograaf Tero Saarinen brengt een eerbetoon aan de delicate muziek van landgenoot Kaija Saariaho (1952-2023). Sopraan Raquel Camarinha, musici van Asko|Schönberg en dansers laten Saariaho’s rijke klankwereld tot leven komen. Het poëtische decor en een unieke podiumopstelling - met publiek rondom het podium en dansers en muzikanten die vrij bewegen - vervagen de grens tussen toeschouwer en performer. Als onderdeel van de voorstelling is op Foyerdeck 1 de inleidende geluidsinstallatie To Water van Tuomas Norvio te bezoeken.
25 juni, Stedelijk Museum (gratis voor museumbezoekers)
Solodans op een bijzondere locatie
In de solo Sister or He Buried the Body laat Harrell zich inspireren door de expressiviteit van butoh en vroegmoderne dans. Begeleid door popmuziek en Afro-Amerikaanse jazz zoekt hij naar een dans die hij tot ver na zijn zeventigste kan blijven uitvoeren. Harrell verbeeldt in Sister or he Buried the Body een speculatief verleden. Hij onderzoekt de grondlegger van de Japanse traditionele dansstijl butoh, Tatsumi Hijikata, en diens mogelijke connectie met de Afro-Amerikaanse antropologe en choreograaf Katherine Dunham, die naar verluidt Hijikata’s studie in Tokio beïnvloedde. De voorstelling is gratis voor museumbezoekers.
Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest spelen samen met Iraanse musici, waarbij Westerse en Perzische instrumenten bijzondere klankwerelden vol weemoed, schoonheid en fel protest creëren. Juist nu, in deze roerige tijden, kan muziek bijdragen aan onderlinge verbondenheid. Onder leiding van dirigent André de Ridder klinkt de fijnzinnige muziek van Golfam Khayam uit Teheran, en een wereldpremière van de jonge Nader Adabnejad, opgeleid en woonachtig in Maastricht. Daarnaast presenteert de Koerdisch-Iraanse zangeres Hani Mojtahedy Forbidden Echoes, een aangrijpende liedcyclus over verlies en bevrijding.
Vormgeven aan verschillende generaties dansers en dansidentiteiten
Choreograaf Marc Vanrunxt en danseres Samantha van Wissen verenigen hun krachten in een voorstelling over verschillende generaties dansers, dans-identiteiten, energie en hoe dit alles ‘vorm’ te geven. Componiste en mezzo-sopraan Els Mondelaers, met wie Vanrunxt al regelmatig samenwerkte, zingt op het podium nieuwe muziek, gebaseerd op Morton Feldman en Yoko Ono. Op 24 juni is er na afloop van de voorstelling een Meet the Artist met Marc Vanrunxt.
Visits, workshops van Ondrej Vidlar en Vitor Hamamoto, en meer...
t/m 29 juni, Likeminds
In zijn persoonlijke studio toont Trajal Harrell deze week zijn Visit #3 , #4 en #5: fragmenten van nieuw materiaal in verschillende stadia van realisatie.Met zijn 'fake' boeklancering MACHINE PARALYSIS onderzoekt David Bergé de relatie tussen artistieke expressie en onderwerpen als disability studies, lichamelijke aftakeling en crip-time. Ondrej Vidlar, assistent van Trajal Harrell, gaat in zijn workshop aan de slag met de methodes en choreografische benaderingen van Harrell.In de workshop Corpo entre ar, geïnspireerd op zijn solo Missing Names(eveneens te zien in Likeminds), laat Vitor Hamamoto deelnemers de vertraging opzoeken. Check het volledige programma van Welcome to Asbestos Hall.
'Als schrijver zit je veel in je hoofd, in je eigen wereld. Een goede voorstelling heeft de kracht om mij daar volledig uit te halen', aldus festivalambassadeur Pete Wu. De theatermarathon De seizoenen, naar de boeken Herfst, Winter, Lente en Zomer van Ali Smith is dus zeker aan hem besteed. 7 uur lang in het theater, wie wil dat nou niet?!Pete's tweede tip: Extra Life van Gisèle Vienne. Een indringende voorstelling die fysieke, psychologische en imaginaire aspecten van trauma en herstel blootlegt. Met op het podium de fenomenale Adèle Haenel. Voor Extra Life kun je je nog opgeven voor de wachtlijst.
Het Holland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
subsidiënten
productiepartner
festivalpartner
presentatiepartner
sponsors, fondsen, instellingen
mediapartners
HF business
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Bekijk de online versie als je deze mail niet kunt lezen. Wil je niet langer informatie ontvangen over het Holland Festival dan kun je hier uitschrijven. unsubscribe
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.
Holland Festival, Piet Heinkade 5, 1019 BR Amsterdam