De Bezige Bij Nieuwsbrief: Nominaties, Campert, Boekenweektips

4 jaren geleden


Text only:


Nieuwsbrief De Bezige Bij

Shortlists Libris Literatuurprijs en Gouden BoekenuilDe shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015 is bekend. Peter Terrin maakt met Monte Carlo kans op de titel beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De shortlist bestaat uit zes titels.
Tevens is bekendgemaakt dat Orgelman van Mark Schaevers op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2015 staat, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen. Deze shortlist bestaat uit vijf genomineerden.
Over Monte Carlo
Over OrgelmanRemco Campert in College TourOp zondagavond 8 maart was Remco Campert te gast bij College Tour. Het werd een bijzondere uitzending met de 86-jarige schrijver en dichter. Kijk hier de uitzending terug.
Camperts omvangrijke oeuvre is vaak bekroond. Zo ontving hij onder meer de P.C. Hooftprijs (1977) en de Gouden Ganzenveer (2011) en zal hij dit jaar de prestigieuze driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt krijgen.

Oorlogsenthousiasme van Ewoud Kieft lovend ontvangenʿEen kleurrijk mozaïek van fascinerende verhalen die tezamen een veel groter verhaal vertellen. (...) Kieft heeft een pageturner geschreven die getuigt van visie, kennis en durf.ʾ NRC Handelsblad ****
Oorlogsenthousiasme legt motieven in Europaʾs moderne cultuur bloot die lang zijn doodgezwegen: want wie het oorlogsenthousiasme van 1914 begrijpt, begrijpt ook het ontstaan en de aantrekkingskracht van het fascisme en nationaalsocialisme. Bovenal toont Kieft de verontrustende, aanzuigende kracht die oorlog heeft op mensen, telkens weer opnieuw.Klik hier om de gehele recensie te lezen

Mooie ontvangst Misschien Esther van Katja PetrowskajaAfgelopen maand kwam de vertaling van de debuutroman van Katja Petrowskaja uit, Misschien Esther. In deze autobiografische roman gaat de schrijfster op zoek naar haar familiegeschiedenis. Balancerend tussen reportage en roman probeert ze een samenhangend geheel te maken van de aangrijpende gebeurtenissen die haar familieleden in de twintigste eeuw hebben moeten doorstaan.
De Nederlandse vertaling wordt met veel bewondering ontvangen: ʿIn een dromerige, geestige en associatieve stijl reist deze Duits-Russische schrijfster (Kiev, 1970) terug naar de tijd van haar joodse ouders en (over)grootouders. Een indrukwekkend familierelaas met tragische leemten.ʾ – NRC Handelsblad *****Katja Petrowskaja in gesprek over Misschien Esther

Prijsvraag De wolkenridder van M.M. SchoenmakersHet is zomaar een avond in september als Gerlof Verdegaal met een paar schaarse bezittingen in een plunjezak zijn huis uit loopt, vrouw en kinderen achter zich latend. Hij richt een eenvoudig onderkomen in bij een transformatorhuisje in een stadspark, als tussenstation op zijn reis. Maar het verleden blijft aan hem trekken. Steeds komt dat beeld bij hem terug van dat moment in de hal, de laatste keer dat hij met zijn vrouw sprak, zich omkeerde en vertrok. Ging hij uit zichzelf weg, of werd hij weggestuurd? De wolkenridder is een eigentijdse roman over een man die, op zoek naar de betekenis en waarde van zijn wurgend bestaan, ervoor kiest te verdwijnen.Klik hier om naar de prijsvraag te gaanAanbevelingen voor de Boekenweek:Bestel EbookBestel PaperbackBestel EbookBestel GebondenBestel Mid-priceBestel EbookBestel Paperback

HomeAuteursZojuist verschenenVerwachtNieuwsPrijsvragen & TipsOver onsContactForeign RightsBezoek ons ook op:© De Bezige Bij 2015De Bezige Bij is sinds 1944 een toonaangevende literaire uitgeverij in Nederland, en geeft boeken uit op het gebied van Nederlandse en vertaalde literatuur, fictie en non-fictie. Onder haar dak huizen ook: Uitgeverij Thomas Rap (literatuur, sport, cabaret), Uitgeverij Cargo (thrillers, verhalende fictie en non-fictie), Zoem (luisterboeken) en Oog & Blik (strips en graphic novels).U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een bestelling in de webshop heeft geplaatst. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u via deze link uit.


Debezigebij.nl

Categorieën: Boeken Schrijvers
Leeftijd: 7 t/m 13 jaar 14 t/m 18 jaar 19 t/m 30 jaar 31 t/m 64 jaar 65 jaar en ouder

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019