Nieuwsbrief 2018 editie 2
 
View this email in your browser
logo De Eerstelijns
Ondernemen in de huisartsenzorg: spagaat tussen zorg en centen 

Huisartsen zijn zelfstandige beroepsbeoefenaren met een status als fiscaal ondernemer. Hoe staat het met het ondernemerschap van de huisartsen en waar krijgt de huisarts-ondernemer de komende jaren zoal mee te maken? De Eerstelijns analyseert.

Verder lezen?
LHV, KNMP en PharmaPartners stellen checklist informatiebeveiliging beschikbaar

De LHV, KNMP en PharmaPartners stellen de checklist informatiebeveiliging beschikbaar aan huisartsen, apothekers en andere zorgprofessionals binnen de eerstelijn. Doel is om informatiebeveiliging binnen de eerstelijnszorg te helpen verbeteren.
 
Het onderwerp informatiebeveiliging is steeds actueler, zeker ook in het kader van huidige en toekomstige (privacy)wetgeving. Voor velen is het onderwerp ingewikkeld en is het lastig ermee aan de slag te gaan. De checklist komt met concrete ‘checks’ op het gebied van bijvoorbeeld wachtwoorden, gedrag, veilige kanalen en integriteit.


U vindt de checklist hier
“eHealth bij uitstek kans voor laagopgeleiden” 

Grotere letters, korte filmpjes, gesproken teksten. De mogelijkheden van eHealth zijn talrijk. Zeker voor laagopgeleiden, waar veel gezondheidswinst valt te behalen. Maar veel eHealth-applicaties en websites zijn te ingewikkeld en de terughoudendheid onder zorgprofessionals is groot. “Er blijven zo kansen liggen”, stellen Robbert van Bokhoven en Chandra Verstappen van Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen.

Verder lezen?
UNICUM: één regionaal aanspreekpunt namens alle huisartsen

Ziekenhuizen, gemeenten en thuiszorgorganisaties die op regioniveau afspraken willen maken met huisartsen, hebben een steeds grotere behoefte aan één vertegenwoordigende organisatie die makkelijk aanspreekbaar is. Mede daarom zag eind vorig jaar UNICUM het levenslicht in het zuidoostelijk en -westelijk deel van de provincie Utrecht.

Verder lezen?
Wie moet wachtlijsten meten?

Wachtlijsten zijn terug! Na enkele jaren van wachtlijstenloosheid is het nu goed mis. In een Nieuwsbrief van ZN stond: “Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat te lang wachten op zorg onacceptabel is. Zorgverzekeraars spannen zich daarom, samen met zorgaanbieders en patiëntenorganisaties, in om wachttijden terug te dringen”. Tja ZN vindt ... maar ja, ZN koopt geen zorg in en de leden luisteren niet altijd even goed naar ZN. Dus wat hebben we daaraan?

De wachtlijsten zijn een veelkoppig monster, maar een van de redenen dat ze ontstaan, is door omzetplafonds en als er gewoon te weinig volume is ingekocht in relatie tot de vraag. Dat is de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars, maar bij wie moet je dat dan gaan melden?!

De NZA monitort sinds enkele jaren bepaalde zorginkoop door het controleren of er voldoende contracten zijn binnen een bepaalde straal. Dat blijkt in orde, iedereen kan binnen de wettelijke afstand de zorg krijgen. Maar de NZA monitort niet of er voldoende zorg is ingekocht, dus daar hebben we ook niets aan. De patiëntenorganisaties dan; kunnen die niet meten? Ja, dat is een goed idee, want die willen dat de zorg beschikbaar is voor hun doelgroep. Maar als er nu niemand een bepaalde doelgroep vertegenwoordigd? Bijvoorbeeld bij Eerstelijns Verblijf. Uit speciale app’s die de beschikbaarheid per regio meten, weten we dat het regelmatig voorkomt dat er geen bed beschikbaar is. Dus voor niet eenduidig gedefinieerde groepen vallen patiëntenorganisaties ook af. Dan toch de centrale overheid laten meten? Maar die bepalen de macrobudgetten en kunnen het Macro-Beheers-Instrument inzetten als de budgetten overschreden worden. Zouden die wel alles willen weten als ze indirect verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van wachtlijsten?

Ik wacht uw reacties af.



Jan Erik de Wildt, directeur De Eerstelijns


 
 
Facebook
Twitter
Website
Email
YouTube
Copyright © 2018 De Eerstelijns, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail als relatie van De Eerstelijns

Our mailing address is:
De Eerstelijns
Postbus 5034
Den Bosch, Brabant 5201 GA
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences