Nieuwsbrief 2018 editie 12
View this email in your browser
logo De Eerstelijns
Opmaat naar samenhangende zorg in de regio  

Een jaar geleden zijn afspraken gemaakt over de financiering van Organisatie & Infrastructuur (O&I). Zorgorganisaties en zorgverzekeraars zijn met elkaar in gesprek om daar voor 2019 invulling aan te geven. Hoe staat het ervoor in het land en hoe krijgt de regionalisering vorm? De Eerstelijns deed een belrondje.

Verder lezen?
 
Assistentes zeer enthousiast over nieuwe Vcare Operator.

Vcare is de betrouwbare bereikbaarheidsoplossing van Vtel telecom voor de eerstelijnszorg. Vanuit hun expertise en in samenwerking met specialistische zorgpartners ontwikkelde Vtel een telefonieomgeving die de veiligheid, bereikbaarheid, en flexibiliteit van medewerkers optimaal ondersteunt. Naast het voortdurend ontwikkelen van innovatieve zorgapplicaties werd recent ook de Vcare Operator volledig vernieuwd. 
 
Dankzij deze Multi Device-applicatie kunnen assistentes, zowel via het scherm als via het telefoontoestel, snel en efficiënt uw patiënten te woord staan. De nieuwe interface van de Vcare Operator is overzichtelijk en intuïtief in gebruik. Zo denkt ook Aleida van HAP Gelderse Vallei erover: “In één woord: Super!”


Ontdek Vcare Operator
 
Regierol voor ROAZ in regionale samenwerking acute zorg

In het hele land neemt de druk op de acute zorg toe. Er zijn veel initiatieven om dit te beteugelen – en op sommige plekken stabiliseert de druk inderdaad – maar het blijft een taai probleem. Dat ligt aan de instroom, doorstroom én uitstroom van de acute zorg. Ketenoptimalisatie is dus noodzakelijk. De acute zorg in Nederland is verdeeld in elf regio’s met elk een overkoepelend overleg: het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). Minister Bruno Bruins van Medische Zaken wil dat de ROAZ’en meer de ‘lead’ nemen in de acute zorgketen. Maar hoe moeten ze die rol invullen?

Verder lezen?
 
DOAC’s veranderen trombosezorg

De trombosezorg is met de komst van directe orale anticoagulantia (DOAC”s) als alternatief voor vitamine K antagonisten (cumarinederivaten) ingrijpend veranderd. De patiënt is hierdoor niet meer afhankelijk van de Trombosedienst, maar kan gewoon naar de huisarts. Dit blijft niet zonder gevolgen, stelt dr. Geert-Jan Geersing, huisarts in huisartsenpraktijk Buitenhof en assistant professor bij Julius Centrum.

Verder lezen?
 
Laaggecijferdheid

De meeste mensen kennen de term laaggeletterdheid, maar er zijn naar schatting net zoveel mensen laaggecijferd. Dat betekent dat ze in het dagelijks leven veelvoorkomende handelingen die te maken hebben met rekenvaardigheden niet genoeg beheersen om zelfstandig te kunnen functioneren. In Nederland gaat het om 2,1 miljoen mensen. Het is van groot belang om deze mensen in de gezondheidszorg te herkennen, bijvoorbeeld bij het innemen van medicijnen van zichzelf of bij kinderen. Misschien helpt dit bericht onder de noemer: “je ziet het pas als je het weet”.


Jan Erik de Wildt, directeur De Eerstelijns


 
Facebook
Twitter
Website
Email
YouTube
Copyright © 2018 De Eerstelijns, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail als relatie van De Eerstelijns

Our mailing address is:
De Eerstelijns
Postbus 5034
Den Bosch, Brabant 5201 GA
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences