bekijk de webversie
September 2022 | nummer 18
Nieuws
 
Nominaties Hein Roethofprijs 2022 bekend
 
Voor de Hein Roethofprijs 2022 heeft de jury 3 projecten genomineerd die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of de sociale veiligheid bevorderen. Uit 22 inzendingen koos de jury voor de projecten ‘Cyber Ambassadeurs Breda’, ‘YouChoose’ van de gemeente Haarlemmermeer en ‘Bubble Games’ uit Eindhoven.
 Lees meer over de projecten
 
De werkweek van Marcelino Levering
 
Aan de hand van een fotocollage neemt CCV-adviseur Marcelino Levering je mee in zijn werk. Marcelino is sinds 1 februari adviseur Woninginbraken/ Politiekeurmerk Veilig Wonen bij het CCV. Samen met het PKVW-netwerk zet hij zich in voor woninginbraakpreventie. Meer weten over wat het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan betekenen voor jouw gemeente? Kijk dan op politiekeurmerk.nl.
 Lees meer
 
Meld je aan voor de Helingmiddag 20 oktober
 
Op 20 oktober wordt er tijdens de Helingmiddag ‘Stop Heling, Stop misdaad’ aandacht besteed aan alle aspecten van helingbestrijding. Er zijn verschillende workshops, presentaties en ruimte om kennis te delen en te netwerken. 
 Meld je aan
 
Jongeren in 2023
 
De zorgen om jongeren nemen toe. Van de ‘snitchcultuur’ tot aan de negatieve impact die online/sociale media hebben op wat er gebeurt op school of in de buitenruimte waar jongeren niet over (willen) praten. En ook zien professionals dat het de overheid minder goed lukt om vanuit zorg te reageren, maar eerder kiest voor een repressieve aanpak. Herken jij dit of zie je nog andere tendensen? Deel ze met ons.
 Dit zie ik bij jongeren
 
Maak een vliegende start om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden
Hoe stop je de ingroei van jongeren in de georganiseerde criminaliteit? Het CCV helpt je bij de praktische vertaling van de kennis uit het onderzoek ‘Do or Don't’ van Bureau Beke over de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit. 

Wil je een vliegende start maken met de analyse van beschermende en risicofactoren bij jongeren en bijbehorende interventies kiezen? Het CCV helpt je op weg.
 Bekijk ons aanbod
 
 
Laatste plaatsen: Landelijke bijeenkomst 'Jongeren uit de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit houden
 
Het programma voor de landelijke bijeenkomst 'Jongeren uit de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit houden' op 6 oktober 2022 is bekend. Op de CCV-website kun je kijken hoe dat eruit ziet en je aanmelden. Het wordt een leuke en inspirerende bijeenkomst met interessante sprekers, optredens van jongeren uit de doelgroep en workshops. Kom je ook?
 Bekijk het programma en meld je snel aan
 
#Beterblijftjeblasterthuis
 
Jongeren die met gel blasters op voorbijgangers schieten, kunnen iemand anders letsel toebrengen én de blaster kan worden aangezien voor een echt wapen. Met alle risico’s van dien. Daarom waarschuwt de politie jongeren op TikTok voor het gebruik van gel blasters met de campagne #Beterblijftjeblasterthuis. Deze campagne is als praktijkvoorbeeld opgenomen in de Toolbox Wapens en Jongeren.
 Ga naar de toolbox
 
Secondant: Wees geen bange overheid
 
Nadat Amsterdam de polarisatie in de stad eens goed heeft bekeken, kiest ze voor vertrouwen als kapstok voor het beleid. Om te beginnen binnen de eigen organisatie en ten opzichte van de burgers. Heldere taal, de teugels wat losser en de zaken niet te snel juridisch aanpakken. “Maatschappelijke onrust hoort erbij, dat moet je de ruimte bieden en niet alles problematiseren.”
 Lees het artikel op Secondant
 
Kenniskaart over ingroeien en rekruteren van jongeren
 
Bureau Beke deed eerder onderzoek naar de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen in de georganiseerde criminaliteit. De uitkomsten hiervan vertaalde het CCV naar de praktijk. Hoe stop je praktisch de ingroei en rekrutering van jongeren? Wat doe je, of juist niet? Je leest het in de kenniskaart ‘Houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit’.
 Download de kenniskaart
 
 
Animatie ‘houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit’
Bekijk de korte animatie die het CCV liet maken bij de vertaling van de uitkomsten uit het onderzoek van Bureau Beke naar de ‘Do en don’t’ van ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit. Hoe komen jongeren in de criminaliteit terecht en welke stappen kun je volgen om een zinvolle aanpak te kiezen?  
 Naar de animatie
 
 
Geslaagde Meet&Greet Veiligheid en Zorg: over gespreksreflexen en vertrouwen
Op 15 september kwamen professionals uit de Veiligheid en Zorg samen tijdens de Meet&Greet. “Dit jaar kozen we ervoor om vooral inspiratie uit andere werelden naar voren te brengen,” vertelt CCV-adviseur Veiligheid en Zorg Danisa Latuhihin. “We gingen met elkaar op avontuur en maakten een uitstap naar onbekender gebied. Iedereen leerde wat nieuws van de sprekers over samenwerken én communiceren.”
 Lees verder
 
ToeZine: 'Privacy bottleneck bij gerichte aanpak online fraude'
 
Overheid en bedrijfsleven die via een speciaal systeem informatie delen om online fraude tegen te gaan. In Groot-Brittannië gebeurt het al ruim 30 jaar, in Nederland is zo’n publiek-private samenwerking nog geen optie. Het ontbreken van een wettelijke grondslag is de bottleneck. Daarom pleit vereniging VODIOM hier hartgrondig voor.
 Lees het artikel op ToeZine.nl
 
CCV helpt gemeenten bij schrijven IVP 2023-2026
 
CCV-adviseurs Nienke van Zelst en Lilian Tieman hielpen de gemeenten Woerden en Oudewater op weg met hun Integraal Veiligheidsplan (IVP). Onder hun begeleiding zijn afspraken gemaakt over speerpunten, strategische thema’s en onderwerpen die naar een beheersniveau kunnen worden teruggebracht. Ben jij ook bezig met het IVP en heb je inspiratie nodig? Bekijk dan ons webdossier Veiligheidsplannen.
 Lees het hele bericht
 
Met fysiek spel weerbaar op het web
 
'Weerbaar op het Web' is een trainingsgame voor laaggeletterde en minder digitaal vaardige mensen. Zij leren om gevaarlijke e-mails, websites en bijlagen te herkennen. Het spel is een resultaat van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Na een succesvolle pilot in de gemeenten Dordrecht en Coevorden wordt het spel nu landelijk uitgerold. Bestel het spel vóór 4 oktober en zet het direct in bij de Week van de Veiligheid en in de Oktober Cybersecurity Maand.
 Lees meer
 
Congres in Cyberspace: Better Safe Than Sorry
 
Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland organiseert op 12 oktober het congres in Cyberspace ‘Better Safe Than Sorry’. Een techjournalist bij RTL en het cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland brengen ondernemers uit de Achterhoek op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. 
 Lees meer
 
Meer nieuws lezen, ga naar onze website
Publicaties
ToeZine - DNB blijf bij je leest: pas cryptotoezicht aan
 
Secondant: 'Kom in de wijk werken'
 
Agenda
Online vragenuurtje: balanceren tussen veiligheids- en gezondheidspreventie
4 oktober 2022
Landelijke bijeenkomst 'Jongeren uit de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit houden'
6 oktober 2022
Samen werken aan een veilige haven
6 oktober 2022
Cybercongres voor ondernemers
11 oktober 2022
 Complete agenda
 
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact