De Nederlandse ggz stapt morgen opnieuw naar de rechter vanwege het Wlz-inkoopbeleid van de zorgkantoren. De ggz-aanbieders vinden dat de zorgkantoren zich ‘weinig aantrekken’ van het vonnis over hetzelfde onderwerp dat de aanbieders vorig jaar wonnen.
Benieuwd naar de HR-prioriteiten in zorg? In de HRM Barometer kom je achter de belangrijkste HR-thema’s volgens HR-professionals en werkenden zelf. Onderzoek, interviews en praktijkcases bieden inspiratie om direct aan de slag te gaan.
Niemand zal er vreemd van opkijken als ik zeg dat je een depressie of angststoornis beter kunt voorkomen dan behandelen. Het spreekwoord is er niet voor niets. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, zouden we het woord ‘preventie’ voor de geestelijke gezondheidszorg met hoofdletters moeten schrijven.
In de interactieve masterclass De Kracht van Confrontatie leert u door middel van nieuwe feedbackmethodes weerstand en conflicten om te buigen tot iets positiefs.
Het Nederlandse zorgstelsel barst uit haar voegen door een oceaan aan wetten, regels en economische modellen. Dit moet ervoor zorgen dat de kwaliteit en veiligheid van de Nederlandse zorg top is. Maar wel onder de allesoverheersende economische doelstelling dat uitgaven van de zorg duurzaam betaalbaar moeten blijven. Daarin zijn we tot nu toe glansrijk geslaagd.
In een wereld met zo’n beetje alle denkbare data en haast oneindige rekenkracht hebben we geen behoefte meer aan wetenschappelijke onderbouwing van fenomenen, schrijft Egge van der Poel. "Met dromen, durf en data kunnen we steeds dichter bij de ideale wereld geraken."
Multidisciplinair dat is de zorg vandaag de dag. Helaas betekent dat nog niet dat we ook zo zijn georganiseerd of zelfs maar zo denken. We willen graag de werkdruk verlagen, maar lopen vast als dat financiële gevolgen heeft. We willen de zorgvraag verlagen of zelfs voorkomen, maar lopen vast als we over meerdere domeinen moeten samenwerken. Kortom we kunnen alle kanten van het kompas op, maar we hebben geen visie of richting van onze gezamenlijke bestemming.
Voor Jeannette Pols zijn de inzichten en ervaringen uit het project ‘Goed samenleven met de dood’ reden voor optimisme. Want het kan! Praten over de dood, ook als die niet komt na een ‘moe geleefd leven’.
Een op de acht jongeren kreeg het afgelopen jaar een vorm van jeugdzorg. En toch worden nog lang niet alle jongeren écht geholpen. Welke stappen zijn genomen om de problemen op te lossen en wat staat de sector te wachten?