Nieuwsbrief Teylers Museum

4 maart 2024

De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities

Na een prachtige eerste week trekt ‘De Grote Illusie’ veel aandacht in de media. 'Als het gaat om een expositie over de talloze illusies plus bijbehorende apparatuur – waar de gehele negentiende eeuw overvol van is geweest – lijkt een betere ambiance dan Teylers in Haarlem ondenkbaar', schreef Nicolaas Matsier voor NRC. Ook het Haarlems Dagblad is enthousiast: 'De tentoonstelling ‘De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities’ is een echte – en leerzame – familietentoonstelling, geschikt voor jong en oud, waaruit blijkt dat Virtual Realities veel ouder zijn dan we allemaal denken.' Daarnaast bracht Hans Klok, grootmeester der illusies, een bezoek aan de tentoonstelling. Hij keek vol bewondering naar de originele negentiende-eeuwse illusies: "Te gek om het in het echt te zien! Ik heb het natuurlijk wel eens in boeken gezien, maar nu zie je die lantaarns echt." Bekijk het BNNVARA-item met Hans Klok over ‘De Grote Illusie’.

Vrouwen in Focus – Internationale Vrouwendag

Op vrijdag 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, leer je onder meer Hendrika van Leeuwen, Maria Sibylla Merian en Caroline Herschel en hun bijdragen aan de wetenschap kennen. Hoor meer over hun wetenschappelijke ontdekkingen, geniet van de kunstwerken en laat je inspireren door hun persoonlijke verhalen waarin intellect, doorzettingsvermogen, miskenning en tegenwerking een grote rol spelen. Bekijk het hele programma.

Nieuw: Panorama – 
​Vier eeuwen vergezichten

Panorama’s zijn al eeuwenlang populair. Tegenwoordig kun je zelf met je telefoon prachtige panoramafoto’s maken. Tekenaars trekken er al eeuwen op uit om hun omgeving in panoramavorm vast te leggen. Van groot tot klein en van rechthoekig tot rond. Een vlotte schets, een gedetailleerde tekening of een verzonnen voorstelling: panorama’s worden getekend in alle soorten en maten. Bekijk nu de ruim vijftig getekende panorama’s uit eigen collectie in het Prentenkabinet van Teylers Museum! Meer informatie.



Spiegeltjes aan de wand

Deze betoverende spiegelwand is gemaakt door ruim 1.200 leerlingen van 16 basisscholen én leden van de Hartekamp Groep. Wat is echt en wat niet? Het lijkt wel of je dubbel ziet! Iedere creatie is gemaakt door een duo: elke leerling heeft gewerkt aan één helft. Door de spiegel in het midden smelten de helften samen tot een geheel. Je vindt deze prachtige wand tegenover de ingang van De Grote Illusie

Project Rembrandt

Directeur Marc de Beyer van Teylers Museum is het nieuwe jurylid van Project Rembrandt. Het vierde seizoen van dit populaire NTR-programma is te zien vanaf zondag 24 maart. Dan barst de strijd om de felbegeerde titel ‘beste amateurkunstschilder van Nederland’ weer los. Elke week valt er een kandidaat af, de winnaar mag een meesterwerk exposeren in het Rijksmuseum. Meer informatie.