'Overal neigen wij mensen naar nut en bedrijvigheid, maar kunst, kunst kruipt waar het niet gaan kan.'

Lieve lezer,
 
Net toen er in Nederland een spreekwoordelijke kaalslag door de kunsten raasde – de subsidies van het Kunstenplan werden onder tig kunstinstellingen verdeeld en tientallen stichtingen kunnen opdoeken – raasde er in Libanon een andere kaalslag.
Een echte.
 
Een enorme explosie van opgeslagen materiaal in de haven van Beiroet. Op het moment dat ik dit schrijf lees ik dat er meer dan 150 doden en duizenden gewonden zijn. De helft van de gebouwen is beschadigd, de helft van de mensen heeft geen werkplek of geen huis meer. Op een filmpje van de knal zie ik auto’s en gebouwen uit de grond omhoogkomen, totaal kromtrekken en door de schokgolven knappen, alsof ze zich op de rand van een zeepbel bevinden. Ik heb nog nooit een gebouw zien kromtrekken. Het is lachspiegelachtig.
 
Lachspiegel, omdat zulke verwoesting een grotesk effect heeft en bijna iets belachelijks wordt.
 
Gaan we de scholen sluiten? Dat is niet eens meer een vraag. Er zijn geen scholen. Wanneer kunnen we weer werken? Er is geen werk.
Kan ik de gewonden helpen? De ziekenhuizen kunnen ze niet kwijt.
Het brandweerteam? Opgeblazen.
Een man in een nieuwsvideo (RTL Z) ziet eruit alsof hij met een haai gevochten heeft. “Maar kijk mijn auto!” blijft hij roepen. “Kijk mijn auto!” Onwillig draait de camera mee. Inderdaad, het autootje is een harmonica. De man leeft. Toch lijkt hij het niet belangrijk te vinden om dat te benadrukken.
De auto is weg, de normale orde der dingen is weg.
 
Alles is lachspiegelachtig zinloos geworden.
 
Dan toch zie ik een filmpje van een oude dame met een keurig kapsel. Ze zit achter een piano in haar huis en ze speelt Auld Lang Syne (wat wij kennen als Wij houden van Oranje).We zien haar vanuit een opengebroken woonkamer. Raamkozijnen, kastdeuren, kleedjes en een hele tussenwand liggen verspreid over de grond alsof een reus een hap uit het huis heeft genomen.
Ze speelt.
Bibberig, het galmt raar, maar ze speelt.
 
Als er niets te doen is, niets te repareren, dan toch de kunsten.
Als niets nut heeft en niets zin, dan een piano en muziek.
Overal neigen wij mensen naar nut en bedrijvigheid, maar kunst, kunst kruipt waar het niet gaan kan. Kunst is nog geen brood of water. Brood, water, medische hulp zijn nodig om te overleven, kunst is nodig om te leven.
Kunst is de kakkerlak die de atoombom overleeft.
 
Kunst als troost.
Lachspiegels in lachspiegelende tijden.
 
Laten we elkaar de helpende hand bieden (of die nou water aanreikt of quatre-mains speelt),

Marthe van Bronkhorst
Columnist

 

RE: Ecce homo. Een warme Zomergasten met Nazmiye Oral.
Nazmiye Oral liet zich kennen als een mens met wijd uiteenlopende interesses, maar één thema stond centraal: het luisteren naar de ander.
Column: Slentermijmeringen uit Rotterdam
In de zomerserie ‘Slentermijmeringen’ reist Annelies van Wijk naar vier Europese steden. Dolend langs Manneke Pis, reuzencitroenen en pijnlijke herinneringen, treedt ze in een sprankelende dialoog met de plekken, hun taal en hun bewoners, maar vooral ook met zichzelf. Vandaag: Rotterdam.
Nieuws in beeld: Flierefluiters op tournee
Waarschijnlijk pikten de vogeltjes het lied op tijdens het overwinteren in nabijheid van hun soortgenoten uit het westen. Maar waarom nou juist déze hit het goed doet?
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia Cistakova en Raquel van Haver.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Column: Onder de vraagprijs
Vragen als ‘Wat doe jij nu?’ en ‘Waar woon je tegenwoordig?’ bezorgen Eva's vriend M. een rood hoofd en het gevoel te willen verdwijnen. Zij snapt hem maar al te goed.
Poëzie: Meissie
Dit seizoen warmt Hard//hoofd zich aan de zomer in een samenwerking met de Seizoenszine: een samenwerking tussen schrijvers, illustratoren en fotografen om het seizoen te omvatten. Deze week is de beurt aan Mel Kikkert. 
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat jonge makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2020 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.