De cruciale rol van de oudste tunnel van Nederland
De Maas weer onderdoor
Zaterdag 1 december, 21:20 uur, NPO 2

De Maas weer onderdoor


 
De Maastunnel in Rotterdam, met bouwjaar 1942 de oudste tunnel van Nederland, verbindt niet alleen de oevers van Noord en Zuid met elkaar, maar speelt ook een cruciale rol in de geschiedenis van de stad. En nog steeds is de vraag: loopt die tunnel van Zuid naar Noord of van Noord naar Zuid?

Bekijk en lees meer over de Maastunnel op NPO Focus:
- Waarom is de Maastunnel er gekomen?
- Wat gebeurt er tijdens de Duitse bezetting met de tunnel?
- Waarom wordt de Maastunnel gerenoveerd? ?
 
Lees verder online
 

Een vergeten missie
 
Bekijk de laatste uitzending

Een vergeten missie

 

Andere Tijden Sport
 

Andere Tijden Sport

 
 
Vrijdag 30 november, 20:35 uur, NPO 1

Vrouwenschaatsen in 1985
Andere Tijden Sport is terug! Dit programma wordt gemaakt door de NOS en NTR, en behandelt historische sportonderwerpen. In deze uitzending besteedt Andere Tijden Sport aandacht aan het EK Schaatsen voor vrouwen in 1985, waar de Nederlandse dames een opmerkelijke opleving laten zien na de desastreus verlopen Winterspelen van Sarajevo een jaar eerder.
 
Lees verder
 

Focus
 

Focus

 
 
Woensdag 28 november, 02:00 uur, NPO Radio 1

Het gevaar van man-vrouwstereotypen in kinderboeken
Stereotypen over mannen en vrouwen zijn alomtegenwoordig. Ze komen ook veel voor in moppen en kinderboeken. Die stereotypen brengen verwachtingen met zich mee, ook bij jonge kinderen. In radio Focus praat ervaringsdeskundige Fiore Nicolai met Professor Judy Mesman van de Universiteit Leiden en stelt acht tips samen om die stereotypen in de opvoeding te vermijden.

Verder in Radio Focus:
- De geschiedenis van de Siberische eenhoorn
- Democratie in kleinschalige landen
- Historische hitjes: Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot – Bonnie & Clyde
 
Luister uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 2 december, 10:00 uur, NPO Radio 1

De Duitse zelfmoordgolf aan het einde van WOII
6 mei 1945. Het Duitse stadje Demmin is in een paar dagen bijna volledig afgebrand. Tussen de ruïnes liggen honderden doden. Bijna allemaal, zo blijkt later, het gevolg van zelfmoord. Demmin is namelijk een van de vele plekken in Duitsland waar in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een zelfmoordgolf plaatsvindt. Wat bezielde deze Duitsers? Waarom verkozen ze te sterven in plaats van in het Duitsland van na de oorlog te leven?

We praten met de 83-jarige Brigitte Rossow uit Demmin, historica en journalist Annette Birschel en historicus en journalist Florian Huber, auteur van het boek Kind beloof me dat je de kogel kiest over de Duitse zelfmoordgolf.

Verder in OVT:
- Mevrouw Frankenstein-Shelley
- Voetbal in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
- Spoorwegen en Jodenvervolging
 
Luister online
 

Artikelen

 
Een nieuw leven

Een nieuw leven

Een paar jaar geleden vertelt Ahmed Marcouch, tegenwoordig burgemeester van Arnhem, over zijn komst naar Nederland in 1979 als tienjarig jongetje. "Nederland was een droom, maar ons hart lag in de Arabische wereld". Andere Tijden over de gespletenheid die in veel Marokkaanse gezinnen heerste en over de tijd dat de buitenwereld nog niet of nauwelijks aandacht had voor de islam.
 
Kijk Andere Tijden terug
 

Het ontstaan van haute cuisine

Het ontstaan van haute cuisine

Het is weer bijna december en dat betekent voor veel mensen: lekker en veel eten. Alle delicatessen en luxe ingrediënten worden weer uit de kast getrokken. Maar sinds wanneer beheersen wij eigenlijk de kunst van lekker eten en drinken?

Lees verder
De RAF in Nederland

De RAF in Nederland

30 november 1989, de links-extremistische Rote Armee Fraktion pleegt een dodelijke bomaanslag op de bankier Alfred Herrhausen van de Deutsche Bank. Hoe treedt de Nederlandse staat op tegen het terrorisme dat komt overwaaien uit de Bondsrepubliek?

Kijk aflevering terug
 
IVF in Nederland

IVF in Nederland

35 jaar geleden zijn wetenschappers en ouders dolgelukkig met de geboorte van Stefanie, een wonderschone, gezonde baby die er zonder sex kwam. Na jarenlange research en tegenwerking is het eindelijk gelukt: de eerste Nederlandse ‘reageerbuisbaby’ is er.

Kijk aflevering terug
De Prijs der Nederlandse Letteren

De Prijs der Nederlandse Letteren

Judith Herzberg ontving gister de meest prestigieuze literaire onderscheiding van Nederland. Zij is de tweede Nederlandse vrouw die deze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Veertien jaar geleden werd de prijs gewonnen door schrijfster Hella Haasse. Wie was zij?

Lees verder
 

Andere Tijden tipt

Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen.

Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen.

Het Noordbrabants Museum haalt eigenhandig het werk van de wereldberoemde Bossche kunstenaar terug naar ’s‑Hertogenbosch, de stad waar hij woonde, werkte en in 1516 overleed. Het bruikleen is bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard.

Meer informatie
 
Someone is in my House

Someone is in my House

De regisseur David Lynch wordt gezien als boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Veel onbekender is zijn werk als beeldend kunstenaar. Met ruim 500 werken brengt het Bonnefantenmuseum de eerste Nederlandse museumpresentatie van Lynch' beeldend oeuvre en de grootste overzichtstentoonstelling ooit.

Bekijk de website
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.