Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen
Beste literatuurliefhebber,

Het geruite optreedjasje van een populaire schrijfster, cd-roms met interviews van een biograaf, een paar versleten balletschoenen, drie uitgetrokken wenkbrauwharen, een pakketje troostende brieven, uitgeprinte fan art van een Duits internetforum, het fantasierijke poppenhuis van een zeer geliefde kinderboekenauteur... 

In de Aanwinsten Adventskalender 2024 pakken we elke dag een archiefdoos uit met daarin een recente toevoeging aan onze collectie. Van het kersverse manuscript van een deze zomer verschenen jeugdroman tot een vergeeld kasboek van een auteur die 160 jaar geleden leefde. We zijn op dag 19, dus er is al een hoop te bekijken, maar blijf ons vooral volgen tot aan kerstavond (of kom daarna nog eens terug!) voor dat prachtige poppenhuis.

Verder in deze nieuwsbrief: een sprookjesachtig en tóch tegendraads kerstverhaal van Henriëtte van Eyk, een onderhoudend interview met de immer scherpzinnige Judith Herzberg, de late doorbraak van een dichter die niet per se op erkenning zat te wachten, de grillige levensloop van een anarchist die monarchist werd, en een boeiend inkijkje in de totstandkoming van de debuutroman van Maarten ’t Hart

Wij wensen iedereen veel leesplezier en sprookjesachtige (en/of tegendraadse) feestdagen toe!
De Aanwinsten Adventskalender 2024

Ook dit jaar kreeg het museum weer veel nieuwe aanwinsten binnen. In de aanloop naar 25 december pakken we elke dag een archiefdoos uit met daarin een mooie, grappige, vreemde, ontroerend, bijzondere of juist heel alledaagse toevoeging aan onze collectie. Bekijk alle tot nu toe geopende vakjes en lees de verhalen achter de aanwinsten.

Bekijk de adventskalender
Een sprookjesachtig en tegendraads kerstverhaal van Henriëtte van Eyk

Alma Mathijsen leest in het Literatuurmuseum een kerstverhaal zónder week makende moraal. In ‘De Sterretjes-steeg’ van Henriëtte van Eyk krijgen meisjes die in een affaire terecht zijn gekomen en door de wettelijke echtgenote belaagd worden, als beloning een feestelijke avond. 

Lees het artikel
Het zelfportret van Judith Herzberg: ‘Dit nam ik gelukkig ook niet te serieus’

Thomas Heerma van Voss ging op bezoek bij Judith Herzberg, die hem ontving in haar pyjama en vertelde over ijsjes, over weggooien en over poëzie als spel. En uiteindelijk ook over wat de aanleiding van het bezoek was: het zelfportret dat ze in 1977 maakte voor De Revisor.

Lees het artikel
‘Door een verstarde gewoonte heen breken is mijn lust en mijn leven’

Thea Beckman schreef geweldige historische jeugdromans. Als een tovenaarsleerling die de beste tovenaar het geheim van de bovennatuurlijke kracht probeert te ontfutselen, bekeek Marjolein Visser een lezing die Beckman in 1980 gaf over haar schrijfproces – van historisch onderzoek tot de bewuste keuze voor meisjes als hoofdpersonen.

Lees het artikel
De late doorbraak van dichter Kreek Daey Ouwens

Als veertiger begon Kreek Daey Ouwens met schrijven. En nu, op haar 82ste, beleeft ze haar doorbraak in het literaire veld. Conservator van het Literatuurmuseum Loranne Davelaar bekeek haar literaire archief en sprak met de dichter over de plotselinge erkenning: ‘Alsof iemand anders dit overkomt.’

Lees het artikel
‘Mijn soties – die durven de uitgevers helemaal niet aan’

Til Brugman schreef honderden absurde verhalen, grotesken, die ze aan de straatstenen niet kwijt kon. Toch bleef ze schrijven. Valentijn Hoogenkamp las de ongepubliceerde verhalen die in het archief van het Literatuurmuseum bewaard worden, en was aangenaam verrast.

Lees het artikel
‘De brieven-besteller, op zondag? Vreemd!... Een telegram misschien?’

Het leven van Alexander ‘van anarchist tot monarchist’ Cohen lijkt wel een avonturenroman. Roman Helinski bekijkt zijn archief in het museum, en meent Cohens grillige levensloop gespiegeld te zien in zijn handschrift en in de chaotische opbouw van zijn brieven.

Lees het artikel
Feestelijke uitreiking Haagse Literatuurprijzen 2024
Zaterdag 25 januari worden de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt aan Tomas Lieske, Marieke De Maré, Simone Atangana Bekono en Anaïs Van Ertvelde. Het feestelijke programma met muzikale en gesproken lofredes door o.a. acteur Gijs Scholten van Aschat en a capella groep Hella wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited. Wees erbij!
Meer info en tickets
Test je literaire kennis: ken jij deze schrijver?
In 1964, toen dit portret gemaakt werd, was hij al een beroemd en succesvol experimenteel dichter en kunstenaar. Zijn poëzie is compromisloos, de beeldtaal volstrekt eigen. In 1954 werd de uitreiking van de Poëzieprijs van Amsterdam aan deze controversiële dichter afgelast, toen hij verkleed als keizer zijn prijs in ontvangst kwam nemen. Maar op dit portret door René Wong zien we een ontspannen schilder in waarschijnlijk zijn eigen atelier.
Bekijk het portret
Maak meer prachtige verhalen mogelijk!
Literatuur ontroert, vermaakt en geeft hoop. Geloof je net als wij in de kracht van literatuur? Steun dan het museum zodat wij nieuwe online exposities kunnen blijven realiseren op literatuurmuseum.nl/literatuurlab, ons online museum. Het museum steunen kan al door eenmalig een klein bedrag te doneren. 
Steun ons!
Verder dwalen? Deze artikelen verschenen eerder online


Lees meer artikelen en bezoek online exposities op het

LiteratuurLab

Facebook
Instagram
Threads
Twitter
LinkedIn
Email
Copyright © 2024 Literatuurmuseum. All rights reserved.

Pas je instellingen aan of schrijf je uit van deze lijst