Nieuwsbrief, 10 aug. 2018 


view this email in your browser
Links: Portret van een jongen, familie Martens, Maastricht (1960) © Werner Mantz / Nederlands Fotomuseum 
Rechts: Portret van een baby, familie Castorp, Limburg (1960), © Werner Mantz / Nederlands Fotomuseum  
De portretten van Werner Mantz 

Werner Mantz staat bekend om zijn architectuurfotografie, maar hij beschouwde zijn gemaakte portretten even belangrijk als zijn architectuurwerk. In 1922 opende Werner Mantz een studio in Keulen. Daar specialiseerde hij zich in portretten, die hij op een vrij klassieke en bewerkelijke manier vervaardigde en arrangeerde. Mantz paste vaak verfijnde methodes toe, zoals kool- en gombichromaat druktechnieken om een schilderachtig effect te verkrijgen. “Maar meestal duurt het twee volle dagen om zo’n beeld te maken. Het was dus meer een hobby waar nooit voor werd betaald,” schreef hij later. 

In 1932 opende hij een tweede studio in Maastricht. Hier specialiseerde hij zich in kinderportretten. Voor Mantz was de Rolleiflex de perfecte camera om kinderen te fotograferen. In de Rolleiflex keek hij namelijk met de dubbele lens van bovenaf, in plaats van de camera voor zijn gezicht te houden. Dit gaf Mantz de mogelijkheid om contact te houden met de kinderen die hij voor zich had en ze in het juiste licht te plaatsen. “Een kinderfotograaf moet veel geduld hebben,” schreef hij later. “Ik had dat geoefend tijdens mijn architectuurfotografie, doordat ik op de zon en de wolken moest wachten.”

In Architectuur en mensen zijn de portretten en architectuurfotografie van Werner Mantz voor het eerst samen te zien. De tentoonstelling is nog tot en met 2 september te bezoeken in het Nederlands Fotomuseum.  
Lees meer
© Mario Sorrenti
Boeklancering en Q&A met Mario Sorrenti
18 sep., 19.30 - 21.30 uur
Bestel tickets

 
De Italiaanse fotograaf Mario Sorrenti viel begin jaren 90 als een blok voor het toen zeer jonge, nog niet ontdekte model Kate Moss. Ze werd zijn muze en voor ruim twee jaar reisden en werkten ze samen. Sorrenti fotografeerde haar op intieme momenten zoals tijdens uitstapjes naar het strand of thuis in Londen. De foto’s die Sorrenti destijds van Moss maakte, werden in 1993 opgemerkt door Calvin Klein en als referentie gebruikt voor de legendarische parfumcampagne Obsession. Sorrenti’s foto’s geven de prille kalverliefde tussen twee personen weer, beiden aan het begin van hun carrière, maar inmiddels wereldberoemd.

Dit jaar is het precies vijfentwintig jaar geleden dat Sorrenti en Moss elkaar ontmoetten. Ter gelegenheid daarvan verschijnt deze herfst bij uitgeverij Phaidon de prachtige uitgave Kate met daarin vijftig niet eerder gepubliceerde foto's. Ter gelegenheid van de verschijning van dit boek brengt Sorrenti een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum. Tijdens deze avond zal modejournalist Milou van Rossum Sorrenti interviewen over zijn werk en in het bijzonder over zijn foto’s van Kate Moss. Na afloop van het interview is er gelegenheid tot signeren.

Wees verzekerd van een plek en bestel je tickets nu online. Wanneer je via onderstaande link het boek Kate aanschaft, kun je de avond gratis bijwonen. Je ontvangt het boek op de avond bij aanvang van het evenement. 
Meer info en tickets
Kinderactiviteit: maak je eigen Big Head XL

Wil jij ook altijd al eens als een wereldster door het leven? Dan is dit je kans! Deze zomer hangt het Nederlands Fotomuseum vol met levensgrote portretten van filmsterren, acteurs en sporters. Kies er één uit, knutsel jouw mooiste portret en maak een levensgroot masker van jouw favoriete beroemdheid. Vergeet na afloop niet om je masker vast te leggen in onze Dutch Big Heads Photo Booth
Lees meer

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m zo. 11 - 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl
Corporate partners

                   
Corporate partner collectie

 
Copyright © 2018 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list