EETBAAR PARK is nu helemaal groen In slechts enkele weken zijn de bomen en struiken in de Eetbare Parken helemaal uitgelopen en ook de meeste planten zijn allang boven de grond en in vol blad. Bloesems zijn er al bijna niet meer, alleen nog de meidoorn en de mispel. Al het andere heeft al kleine appeltjes, peertjes, kersen, bessen of pruimen. De eerste bijna rijpe bessen van de honingbes zijn al verorberd door ...? Ondertussen worden steeds meer bedden in de voedselbosrand voorzien van eetbare gewassen en wordt er volop gezaaid in de moestuin waar de eerste radijsjes en raapsteel al te oogsten zijn. Dit alles om u enthousiast te maken voor een bezoek aan Eetbaar Park tijdens Fête de la Nature op vrijdag 25 t/m zondag 27, het weekend waarop ook De Voedselkaravaan van Voedsel Anders het Zuiderpark aandoet. Verderop in deze nieuwsbrief: Permacultuur Introductieworkshop >>> Permacultuur Vervolg Jaartraining >>> Nieuw boek >>> Voedsel Anders en Fête de la Nature op een rijtje >>> DE VOEDSELKARAVAAN KOMT ER AAN Voedselbosrand >>> Voedselvijvers >>> Stadslandbouw >>> Fete de la Nature >>> vrijdag 25 t/m zondag 27 mei Voedsel Anders In 2018 gaat Voedsel Anders de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door vijf streken van Nederland trekt. In elke regio halen ze nieuwe verhalen en aanbevelingen op over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. En jij kunt meedoen! De Voedselkaravaan doet op zaterdag 26 en 27 mei het Zuiderpark aan. En wij doen mee! Eetbaar Park 1 en het terrein van Natuur Milieu Educatie van de Gemeente (bij Milieu Service punt en kinderboerderij) biedt plek aan diverse activiteiten rondom voedsel en natuur. Eetbaar Park is natuurlijk al een goed voorbeeld van een Voedselbosrand, de natuurlijke plek voor eetbare vaste planten en dat laten we ook graag zien. Een nieuwe speerpunt in de ontwikkeling van de tuin is de Voedselvijver, de natuurlijke plek voor eetbare vaste water-, moeras- en oeverplanten, en in ons waterrijk landje heeft dat veel potentieel. Een derde aspect van Permacultuur die we deze dagen willen belichten is Stadslandbouw, natuurlijke manieren van voedsel verbouwen in en om de stad. En -niet te vergeten- het is dit weekend ook Fête de la Nature, het grootste grassroots natuurfestival van Nederland en ook daarin gaan we het een en ander bieden. In de vorm van presentaties, rondleidingen, workshops en tuinwerkdagen kunt u kennismaken met onze op de toekomst gerichte activiteiten en ook voor kinderen zijn er speelse en leerzame momenten. De tuin, het paviljoen en de nabij gelegen kas worden daarvoor ingericht. In de tuin zullen op verschillende plekken zitjes neergezet worden, zodat bezoekers zo van de biodiversiteit kunnen genieten. Ons aanbod:
VOEDSELBOSRAND De Voedselbosrand in Permacultuur De bosrand is in ons klimaat de plek waar zeer veel wil groeien. Veel van onze groenten-, fruit- en notensoorten komen oorspronkelijk uit de bosrand. We zijn al enkele jaren bezig om een deel van Eetbaar Park tot een goed voorbeeld van een Voedselbosrand te maken met tientallen eetbare vaste planten. Er zijn twee rondleidingen met het verhaal: de eerste behandelt (een deel van) Permacultuur Ontwerpprincipes, waarmee zo'n ontworpen en opgezet wordt; de tweede gaat dieper in op de voedselbosrand en het verschil ervan met een moestuin en wijst daarbij o.a. op verschillen in bodembehandeling, plantkeuze e.d. Rondleiding 1: zaterdag 26 mei 13.00-14.00 uur door Menno Swaak + desgewenst aansluitend om 14.30 uur een rondleiding op Erasmusveld rond het thema âhet nieuwe etenâ, een reis langs bekende en onbekende eetbare planten! Rondleiding 2: zondag 27 mei 14.30-15.30 uur door Menno Swaak. VOEDSELVIJVERS De Voedselvijver in Permacultuur De laatste jaren is er veel belangstelling voor voedselbossen en niet ten onrechte, maar de Voedselvijver verdient zeker zoveel aandacht en dat gaat zeker komen. Immers, eetbare waterplanten zijn zeer voedzaam. O.a. het eiwitgehalte ligt vaak hoger dan bij landplanten en dat is een welkome eigenschap als we minder vlees moeten of willen eten. En.. Nederland heeft natuurlijk heel veel water, dus volop kansen. Op Eetbaar Park gaan we speciaal daarvoor en deel inrichten door een vijvertje te vergroten en te verdiepen en te voorzien van ook een moerasgedeelte en natte oevers die we gaan gebruiken. Voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart en vrijdagmiddag 25 mei en zaterdagochtend 26 mei (tot zover nodig tot in de middag) willen we de klus zover klaren dat we de nodige water-, moeras- en oeverplanten willen poten. Ben je leergierig of werklustig kom dan helpen de hele tijd of een deel ervan. Op zondag 17 mei geeft Permacultuurdocent Taco Blom uitleg over het idee, de opzet en de mogelijkheden. Eens hopen we dit 'experiment' op een wat grotere schaal te kunnen toepassen. Tuinwerkdag 1: vrijdagmiddag 13.00-17.00 uur - grondwerkzaamheden en kleine constructies. Tuinwerkdag 2: zaterdag 10.00-12.30 uur (met uitloopmogelijkheid) - voedselvijver afmaken, beplanten en vullen Uitleg: zondag 27 mei 11.00-12.00 uur Voedselvijver visie en werking - uitleg door Taco Blom STADSLANDBOUW Stadslandbouw volgens Permacultuur Lokaal Voedsel, stadsland- en tuinbouw, buurttuinen zijn begrippen die de laatste tien, twaalf jaar sterk in aandacht gegroeid zijn en steeds meer toepassingen vinden binnen en aan onze stadsgrenzen. Het belang is duidelijk: meer controle omdat het dichtbij gebeurt, minder vervoer omdat het dichtbij gebeurt, makkelijker gesloten kringlopen omdat het dichtbij gebeurt, meer betrokkenheid van burgers omdat het dichtbij gebeurt en grotere betrokkenheid van kinderen omdat het onder hun neus gebeurt. Er zijn meer voordelen, want we kunnen voedselverbouwen combineren met sociale activiteiten, de gezondheidsaspecten onder de aandacht brengen, het opnemen in lokale, circulaire economieën, en -niet onbelangrijk- biodiversiteit bevorderen, de lucht filteren, voor schoner oppervlakte en grondwater zorgen, CO2 vastleggen en overvloedige regen beter opvangen. Al die aspecten worden in Permacultuur betrokken. De rondleidingen laten een en ander zien. Maar voor wie wat meer wil weten over wat we nu echt (realistisch) met Permacultuur kunnen is de presentatie die Taco Blom hiertoe geeft bedoeld. Wat heb je nou nodig om iemand het jaar rond van verse groente, fruit en noten te voorzien? Hoeveel grond heb je nodig als je voor iedereen in Den Haag hetzelfde wilt doen en hoeveel mensen? Wat moet er dan nog van elders komen.. kortom allerlei weetjes Wat vraagt het aan investering? En wat is de aanloop tijd? Rondleiding 1: zaterdag 26 mei 13.00-14.00u. door Menno Swaak + desgewenst aansluitend om 14.30u. een rondleiding op Erasmusveld rond het thema âhet nieuwe etenâ, een reis langs bekende en onbekende eetbare plant! Presentatie Stadslandbouw met Permacultuur: zondag 27 mei 13.00-14.15u. door Taco Blom Rondleiding 2: zondag 27 mei 14.30-15.30u. door Menno Swaak. FETE DE LA NATURE Geuren, kleuren, smaken en vormen In een keurig geschoffelde en aangeharkte moestuin is er lang niet zoveel biodiversiteit als in Eetbaar Park de Permacultuur tuin waarin naast de moestuinplanten tientalle vaste eetbare planten te vinden zijn. Bij elkaar staan er meer dan 150 van die eetbare en ondersteunende gewassen en dan nog zeer veel andere 'wilde' planten, die van dit weelderige stukje natuur een echt feest maken. Gabrielle van der Linden gaat de bezoekers allerlei facetten van deze overvloed met u en uw kinderen delen. Dat houdt in: kijken, voelen, proeven, onderzoeken en hopelijk ... genieten. Voor volwassenen: de rondleidingen op zaterdag en zondag de uitleg over de voedselvijver presentatie over Natuurlijk evenwicht in je (moes)tuin Voor kinderen: wilde kruidenthee en limonade pesto of kruidenboter maken Zelf twee soorten groente zaaien in een pot die je mee naar huis mag nemen. activiteiten voor jong en oud door Gabrielle van der Linden e.a. zaterdag 26 mei: 13.00-16.00u. zondag 27 mei: 12.00-16.30u. En dat weekend ook : diverse activiteiten rondom voeding en natuur Verschillende organisaties zijn zijn op deze dagen van Fête de la Nature actief in het Zuiderpark. Naast ons eigen aanbod is er dat van de afdeling Stadslandbouw rondom het Voedselpark en dat van de Voedsel Anders karavaan, die op de dagen in Den Haag neerstrijkt. Mogelijk zijn er ook nog burgers en andere organisaties actief die geïnspireerd zijn door Fête de la Nature. Eetbaar Park en Permacultuurcentrum Den Haag dragen bij aan een veelzijdig en zo compleet mogelijk programma. De tijden op een rijtje:Â
1. EETBAAR PARK vrijdag 25 mei 13.00-17.00u. - Tuinwerkdag - grondwerkzaamheden en kleine constructies. zaterdag 26 mei 10.00-12.30u. (met uitloopmogelijkheid) Tuinwerkdag - voedselvijver afmaken, beplanten en vullen 13.00-16.00u. Fête de la Nature activiteiten voor jong en oud door Gabrielle van der Linden e.a. 13.00-14.00u. Rondleiding door Menno Swaak + desgewenst aansluitend om 14.30u. Rondleiding op Erasmusveld rond het thema âhet nieuwe etenâ door Suzanne Monnier 14.30-15.30u. Themabijeenkomst rondom Natuurlijk evenwicht in de (moes)tuin door Menno Swaak zondag 27 mei 11.00-12.00u. Uitleg Voedselvijver visie en werking - uitleg door Taco Blom 12.00-16.30u. Fête de la Nature activiteiten voor jong en oud door Gabrielle van der Linden e.a. 13.00-14.15u. Presentatie Stadslandbouw met Permacultuur door Taco Blom 14.30-15.30u. Rondleiding door Menno Swaak Actuele informatie op de website: klik hier 2. VOEDSELKARAVAAN De Voedselkaravaan pleistert in Den Haag. In het âPanorama Vork en Mesdagâ in het Zuiderpark (op het voedselthemapark-in-wording) worden de verhalen uit het voedsellandschap van Den Haag en omstreken verzameld. Hier kan je meebouwen aan het verhaal over voedsel in en om Den Haag: waar haalde de stad in het verleden haar voedsel vandaan? Waar komt ons eten nu vandaan en wat denken we dat voor de toekomst belangrijk is? Zaterdag 26 mei: Workshops in het Zuiderpark Expedities in en om de stad Dineren op straat Zondag 27 mei: In het Panorama Vork en Mesdag komt een gezellige markt met allerlei voedselgerelateerde activiteiten voor jong en oud en dialooggesprekken. Ook vindt er een vervolg van de expedities in en om de stad plaats Houd de Facebookpagina van de Voedselkaravaan Den Haag in de gaten voor actuele programma: klik hier 3. VOEDSELPARK Proef de Haagse Natuur. Vanuit het idee van het voedselpark wil de Gemeente de link laten zien tussen voedsel en natuur. Zondagmiddag zijn er op het terrein bij de kinderboerderij en de schooltuinen heel veel verschillende activiteiten zoals: Meel uit graan halen en een broodje bakken Pannenkoeken en pizzaâs bakken Eetbare planten uit de natuur gebruiken en kruidenthee of kruidenboter maken Wildplukwandeling Boogschieten en speerwerpen Zonnepitten roosteren en zonnebloemolie maken Haags zeewier proeven Paddenstoelen kweken zondag 27 mei:. 12.00-17.00u. - veel verschillende activiteiten Op onze website worden de aanvullingen en aanpassingen bijgehouden: klik hier
 PERMACULTUUR CURSUSSEN  Permacultuur Introductieworkshop van 2 zaterdagen: 2 juni (Den Haag) en 9 juni (Rotterdam) 10.00-17.00u. ⬠140,- met Rutger Spoelstra en Max de Corte Samenwerken met de natuur. Leer wat permacultuur is en hoe je deze ontwerpmethode kunt toepassen in je eigen leefomgeving. Je krijg een brede indruk van permacultuur. Wat is het? Wat kun je er mee? Hoe kun je het toepassen in je eigen leven?. Divers programma met onder andere - natuurlijke moestuin - voedselbossen - permacultuur ethiek - permacultuur ontwerpprincipes - ontwerpoefening - ecologisch bouwen. De eerste dag vindt plaats op Eetbaar Park, de tweede op een locatie in Rotterdam. Lees meer...  Permacultuur Vervolg Jaaropleiding 2018-2019 10x zaterdag 1x per maand 10.00-17.00u. ⬠750,- start 16 september met Taco Blom en Ishi Crosby
Deze jaartraining is een vervolg voor wie al een jaartraining gevolgd heeft of op andere wijze kennis en ervaring heeft ogedaan. Dit vervolgtraject richt zich vooral op de toepassingsmogelijkheden van Permacultuur in, om en voor de stad. We gaan dieper in op de sociale, economische en productie-aspecten. Er worden verschillende permacultuurprojecten in de regio bij betrokken. De deelnemers maken zoveel mogelijk samen met de beheerders en medewerkers studie van de mogelijkheden en beperkingen van de projecten en zoeken samen naar oplossingen voor gebleken problemen. Hoofdthema's zijn: Hoe om te gaan met de bodems o.a. in relatie tot ziektes en plagen Bodem verbeteren, systemen versterken. Ziektes per locatie leren herkennen en proberen op te lossen. Welke sectoren zijn van invloed en hoe versterk of rem je die. Denk bij specifieke sectoren in de stad aan bv kleinschaligheid en de vele en diverse invloeden van buitenaf. Sociale aspecten van Permacultuur in en om de stad. Economische aspecten van Permacultuur Taco Blom is (hoofd)docent met een enorme kennis van en ervaring in heel veel heel diverse projecten. Er zijn diverse gastdocenten. Lees meer..  NIEUWE BOEKEN Op Scheppen! - Een bord vol permacultuur, anekdotes en recepten van een boerderij in Frankrijk Op Scheppen is doorspekt met ervaring over verschillende uitgeprobeerde permacultuur technieken en staat vol theorie, recepten en humoristische verhalen over Sandra en Santiâs ervaringen als beginnende boeren op hun boerderij in Zuidwest Frankrijk. Op Scheppen is doorspekt met ervaring over verschillende uitgeprobeerde permacultuur technieken en staat vol theorie, recepten en humoristische verhalen over Sandra en Santiâs ervaringen als beginnende boeren op hun boerderij in Zuidwest Frankrijk. Het boek kost ⬠24,95 en is bij ons in voorraad. Meer informatie of bestellen? Klik hier RetroSuburbia: the downshifterâs guide to a resilient future Dat is het nieuwe boek van David Holmgren, mede grondlegger van het Permacultuur concept. In het boek richt hij zich tot de bewoners van Australië en op wat daar bereikt is en nog kan worden. Maar het is zeker ook interessant voor wie hier op individuele of gemeenschapsschaal aan een duurzame en veerkrachtige samenleving wilt werken. Het boek kost ⬠74,- Meer informatie of bestellen? Klik hier ZADEN EN PLANTEN Op de Tuinwerkdagen zijn zaden en planten te koop. Naast zaden van De Bolster hebben we ze nu ook van De Zaderij, een coöperatie met Skal en Demeter keurmerk die 'Vrije biologische zaden met liefde door boeren geteeld' levert en zaden uit onze eigen omgeving van Robbert. We hebben op die dagen uit eigen tuin ook rode en zwarte bessen en frambozen te koop. En op zaterdag 26 en zondag 27 mei is er nog meer aanbod! Graag tot ziens op een van onze activiteiten of bij een Tuinwerkdag                                                                    Menno Swaak                                                                    Permacultuurcentrum Den Haag |