Winterse dagen op De Hoge Veluwe

Voor mensen is december de afsluiting van het oude jaar, maar de natuur maakt zich al op voor een nieuw seizoen; een periode van korte daglengte en rust in de natuur. Wellicht niet voor iedereen het meest favoriete seizoen, maar wie voor een wandeling of fietstocht door het Park kiest in deze tijd zal merken dat óók de winter een ongekende charme heeft. De verschillende en soms meest grillige groeivormen van bomen en struiken zijn bijvoorbeeld extra goed zichtbaar. Een andere bijkomstigheid is de weelderige groei van mossen en korstmossen op de stam en takken. Zelfs als er geen sneeuw ligt is een winters bos echt de moeite van een wandeling waard. Even opwarmen? Dat kan met een stevige lunch in het Parkrestaurant. Neem in de Parkwinkel een wildpakket voor thuis mee en laat uw dinergasten deze maand genieten van wild van De Hoge Veluwe. 

Namens alle collega's van het Park wensen we u alvast fijne feestdagen en veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar.

Blog van boswachter Henk Ruseler

Het is eind november dat ik mijn blog voor de nieuwsbrief van december schrijf. Rond mijn huis zijn nog steeds herfstkleuren te bespeuren, nog niet eerder heb ik de monumentale eik bij de Pampel zo laat in het jaar met zoveel bronskleurig blad gezien. Ook elders is te zien dat de natuur zich niet altijd aan de gebruikelijk tijd houdt.
LEES VERDER

Hoe gaat het nu met de moeflons?

Sinds de aanwezigheid van de wolvin Keres in het Park zijn er voor zo ver bekend een twintigtal slachtoffers onder de moeflons gevonden. Opvallend is dat het voornamelijk gaat om rammen. Ook is bekend dat de wolf biggen heeft gegrepen, daarnaast is het niet onwaarschijnlijk dat er slachtoffers zijn gevallen onder de edelherten en reeën. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het moeilijk is om exacte aantallen te noemen, immers; niet ieder door de wolf gegrepen dier wordt gevonden.

LEES MEER

Wildspotten

Voor veel bezoekers is het de kroon op een prachtige dag Hoge Veluwe, wanneer ze oog in oog komen te staan met een kudde moeflons of een imposant edelhert. Om de kans op het zien van grofwild en andere diersoorten te vergroten, zijn er in het Park diverse faciliteiten aangelegd. Op verschillende plekken in het Park zijn overdekte wildobservatie- en vogelobservatiehutten waar u een grotere kans heeft om wild te zien. Ook zijn er diverse wildweides die u vanaf de weg of het pad kunt observeren. In totaliteit heeft het Park drie overdekte wildobservatieplaatsen, vier overdekte vogelobservatiehutten en vijf wildweides. Benieuwd naar welke locaties er allemaal zijn? Bekijk dan het overzicht wat we op onze website hebben geplaatst. En wilt u graag wild spotten, maar bent u even niet in de gelegenheid om naar het Park te komen? Bekijk dan bijvoorbeeld rond zonsopkomst en zonsondergang onze live wildcamera, voor een grotere kans op wild. Mocht er toch even niks te zien zijn, kunt u tot twaalf uur terugspoelen in de tijd. 
LEES MEER

Uitgelicht

IJshaar

Onze boswachters hebben het alweer waargenomen, er is onder de juiste omstandigheden weer ijshaar te zien in het Park. Dit bijzondere natuurverschijnsel komt alleen voor als het vochtig is in de lucht én als een klein beetje vriest. Er ontstaat een haarachtige, wollige ijsstructuur op dood en nat kernhout van loofbomen. Mensen noemen ijshaar ook wel haarijs, baardijs of de baard van Koning Winter. Schrijver Louis Fraanje schreef eerder al een prachtig artikel over ijshaar op De Hoge Veluwe.

Het verlichte Jachthuis

In de donkere dagen rondom de kerst ontsteken we alle lichten in en rondom Jachthuis Sint Hubertus. Ontdek in de avondschemering tussen 16:30 en 17:30 uur de warmte van dit iconische monument. Vanuit alle hoeken heeft het kunstwerk van Berlage iets unieks; dit wordt door het warme licht nog meer benadrukt. Reserveren is niet nodig, kijk voor alle data in onze Agenda.

Vacatures

Werken op een van de mooiste plekken in Nederland, midden in de natuur? We hebben vacatures op verschillende afdelingen. We zijn onder andere op zoek naar een terreinbeheerder, een commercieel medewerker binnendienst, een eerste medewerker bediening en een souschef. Bekijk al onze vacatures hier: Vacatures

Prijzenregen voor Park Paviljoen

Het Park Paviljoen heeft de afgelopen periode een aantal prachtige publieks- en architectuurprijzen in ontvangst mogen nemen. Zo wonnen we onder andere de gerenommeerde
  2021 en de Best Landmark in Nederland-Award van Tiqets. Ook zijn we genomineerd voor de Brick Awards 2022. Een hele eer waar we ontzettend trots op zijn!

Gelderse natuurfotowedstrijd

Van 6 december tot 6 februari kunt u de reizende fototentoonstelling van de Gelderse Natuurfotowedstrijd van Omroep Gelderland bekijken in het Museonder. Er werden meer dan 800 natuurfoto's ingestuurd, alle foto's zijn het afgelopen jaar genomen in de provincie Gelderland.
Meer informatie

Erwtensoep en glühwein

Op het Marchantplein kunt u in december in de weekenden tijdens Zaag je eigen Kerstboom - en in de kerstvakantie zelfs dagelijks - terecht voor heerlijke erwtensoep, warme chocolademelk en glühwein. Geniet ter plaatse van een broodje wildbraadworst, saté van hertenbiefstuk of frietje wildstoof. In het Parkrestaurant is er elk weekend een uitgebreide viergangen wildlunch

Zaag je eigen Kerstboom

Wie dit jaar met kerst geen spar maar een échte scharrel-den in huis wil hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Niet alleen is het een leuk gezinsuitje, ook de natuur in het Park is hiermee geholpen. Let op: reserveren is verplicht en er zijn nog maar een paar tijdsloten te boeken. Lees meer

Wildpakketten in de Parkwinkel

Vanaf 6 december zijn er in de Parkwinkel weer heerlijke en complete wildpakketten te koop, met wild uit eigen Park. Geniet tijdens de feestdagen ook thuis van een door onze eigen chef geselecteerd menu. De pakketten zijn in diverse samenstellingen te koop vanaf € 16,00. 
Parkwinkel

Vriend worden

Wilt u het Park steunen? Overweeg dan om Vriendte worden. Dat kan al vanaf 200 euro per jaar. Deze vriendschap is wederkerig; daarom heeft een Vriend recht op een aantal mooie privileges, waaronder een gratis Jaarkaart met auto. 
Lees meer

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

© 2021 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe



 
Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube