| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | |
| | | |
| | | | | | |
| Maart roert z'n staart (voorlopig nog ..)Iedere keer als we denken de lente begint, staat u in de ochtend weer te krabben op de ruiten van uw auto. Of moet de verwarming weer een graadje hoger. Nog heel even geduld. Het lente-weer 'hangt' al in de lucht. Mooie blauwe lucht. Zonnetje erbij. Fris. Prima sfeertje om nog een aantal heerlijke winterrecepten te bereiden. Ondertussen is het voor ons wel de juiste tijd om nieuwe lenterecepturen en menu's samen te stellen voor in de studio, nieuwe wijnen uit onder andere Duitsland en Portugal voor te proeven en de lenteproeverij voor te bereiden. Lees wat we voor u in petto hebben deze maand. |
| |
| | | | | | |
| Wijn van de maand maartDe introductie van een wijn van de maand is bij onze klanten bijzonder goed ontvangen. Dus ook deze maand presenteren we graag een wijn. Het liefst hadden we al een witte wijn uitgekozen. Maar daar wachten we toch nog even mee tot begin april. Vandaar, wederom lekker rood. Maar wel wat minder zwaar en ietsjes makkelijker voor het komende voorjaar. Straks ook prima voor bij de BBQ. We hebben gekozen voor de Italiaanse Valpolicella Classico van Salvalai. Dit wijndomein uit Quinzano produceert sinds 1870 kwaliteitswijnen in de regio Veneto. Toonaangevende wijnen gemaakt van druiven die groeien op de heuvels ten oosten en zuiden van het Gardameer. Voor velen van u een bekende regio. Salvalai was in de jaren 60 een van de eerste bedrijven die op succesvolle wijze Italiaanse wijnen exporteerden naar andere delen van de wereld. De omgeving van het Gardameer is prachtig. Heeft een rijke geschiedenis en een meer dan 1000 jaar oude wijntraditie. Salvalai produceert een breed scala aan wijnen. Denk aan de lichtzoete, traditionele dessertwijn: Recioto. Daarnaast een serie klassiekers uit deze regio: Soave, Bardolino, Valpolicella, Amarone, Ripasso. Niet alleen DOC's maar ook mooie Classico's afkomstig van wijngaarden uit de oorspronkelijke herkomstgebieden. Deze serie van wijnen wordt daarnaast nog versterkt door de productie van een aantal smakelijke landwijnen met de classificatie IGT, de Indicazione Geografica Tipica. De druiven, Corvina Veronese en Rondinella, die gebruikt worden voor de wijn van de maand maart, de Valpolicella Classico, zijn afkomstig uit 5 gemeenten: Negrar, Marano, Fumane, Sant'Arnbrogio en San Pietro in Cariano. Dit is de historische Valpolicella zone. De druiven profiteren van de verkoelende winden vanaf het Gardameer waardoor de rijping vertraagt en de druiven aan fijne aroma's winnen. Na de oogst, het ontstelen en het persen, vindt de alcoholische vergisting plaats gedurende 8 tot 12 dagen. Na het laten aflopen van de most vindt de zogenoemde malolactische vergisting plaats en worden de harde appelzuren omgezet in het zachtere melkzuur. De wijn rijpt verder op vaten van RVS tot januari van het tweede jaar na de oogst. De wijn ruikt en smaakt naar rijpe kers en zwarte bessen. De smaak is mediumvol, soepel en kruidig. Een wijn met lichte pit. Wij combineren hem graag met (geiten)kaa s, pizza, pasta, groentenschotels, geroosterde tomaten met knoflook en basilicum. De wijn kost per fles € 11,95. Eerst proeven? We zetten hem vanaf vandaag voor u open. |
| |
| | | | | | |
| Beter leren koken? Het seizoen kwam dit jaar langzaam op gang. Sommige workshops of cursussen hebben we moeten cancellen of verplaatsen naar een andere datum. Gek genoeg zijn er elk jaar weer hardlopers die vrij snel vol zitten. Dus ook nu. Wees er snel bij, want er zijn nog enkele plaatsen vrij bij: de Aziatische kookworkshop op 9 april en de Italiaanse kookworkshop op 21 mei. Inschrijven kan via de website (op een 'gewone' computer .. zie onder..). Wilt u liever een meerdaagse kookcursus? Op 13 mei staat les 1 gepland van weer een nieuwe serie van onze Basiscursus Kooktechnieken. Kijk op de website voor meer informatie of kom even langs in de winkel. |
| |
| | | | | | |
| Of liever leren wijnproeven?Wij geven wijncursussen op drie verschillende niveau's. De eerste, onze mini-cursus, met de naam Wijnvignet, vinden we zelf een van de leukste. Kort maar krachtig. Twee avonden van 19.30 tot 21.30 uur. U proeft de eerste avond 6 witte wijnen en op de tweede avond 6 rode wijnen. U leert stap voor stap, lekker vlot en to the point, hoe u een wijn proeft, hoe wijn wordt gemaakt op hoofdlijnen en wat de belangrijkste kenmerken zijn van een aantal veel voorkomende druiven. U rondt af met een klein examen bij ons op locatie en zie daar... u weet wat van wijn. De beide andere cursussen, Wijnoorkonde en Wijnbrevet, nemen meer tijd in beslag. De cursus Wijnoorkonde behelst 5 avonden. U leert systematisch proeven, een goede proefnotitie maken van kleur, geur en smaak en we gaan een stukje dieper in op de wijze waarop wijn wordt gemaakt. Alle wijnproducerende landen passeren de revue. U hoeft na afloop geen examen te doen. Maar dat kan wel aan de Wijnacademie in Maarn. De derde wijncursus die we geven, is het Wijnbrevet. Deze cursus is serious business. Alhoewel er ook genoeg cursisten zijn die het een heerlijk uitje vinden. Geheel terecht. We gebruiken een behoorlijk gedetailleerd boek dat bestemd is voor de serieuze wijnliefhebber die meer wil weten over alle facetten van het wijnmaken, wijnstijlen, kwaliteit, wijn producerende landen etc etc. In 8 avonden stomen we u klaar voor het examen. Ook daarvoor geldt: u hoeft geen examen te doen. Lekker wijnproeven, alles doorslikken en een beetje luisteren en kijken is ook helemaal goed. Maar wilt u wellicht daarna toch een stapje verder en naar de Wijnacademie? Dan heeft u het diploma Wijnbrevet wel nodig. Alle wijncursussen worden bij ons gegeven door een Registervinoloog en tevens een door de Wijnacademie aanbevolen wijndocent. Meer weten? Mail ons of bel even. |
| |
| | | | | | |
| Stand van zaken nieuwe websiteDe bouw van onze nieuwe website is van start gegaan. Vorige week is er opdracht verleend aan Het Wep in Deventer om een dummy-versie te maken. Als het allemaal vlotjes en naar verwachting verloopt, hopen we half april onze nieuwe website te kunnen presenteren (nog voor ons 9 jarig jubileum in de maand mei..). Dan wordt het voor iedereen zoveel makkelijker om ons te vinden via smartphone, I-pad, noem maar op. De webshop met ons winkelaanbod en de site met het overzicht van de kookworkshops en wijncursussen worden beiden dan zoveel beter te bekijken. Ook het bloggen gaat een leuk medium worden om informatie te delen, recepten te laten zien etc etc. In de volgende nieuwsbrief volgt weer een update. |
| |
| | | | | | |
| Voor in de agendaOp zaterdag 16 april aanstaande geven wij onze jaarlijkse lenteproeverij. Zoals u van ons gewend bent, zorgen wij altijd voor een speciale gast. Dit keer is dat de Portugese Quinta Felix Rocha uit Alenquer, een gemeente en stad in het noorden van het district Lissabon. De charmante export- en salesmanager, mevrouw Andreia Santos, zal daarbij aanwezig zijn. We zijn nu bezig om het programma met haar samen te stellen en de wijnen uit te kiezen (en niet te vergeten de door ons te bereiden hapjes). In de nieuwsbrief van april wordt u nader door ons geïnformeerd over het programma, aanmelding, wijnen, prijslijst etc. Noteert u in ieder geval 16 april 2016 vast in uw agenda. U kunt bij ons binnenlopen voor de proeverij tussen 17.00 en 20.30 uur. We houden u op de ho ogte. |
| |
| | | | | | |
| | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
aanmelden nieuwsbrief | afmelden nieuwsbrief
Indien u deze nieuwsbrief niet goed heeft ontvangen kunt u hier klikken voor de online versie