maart 2024

bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

Digitaaljaar: Carole & computerlinguïstiek

Op 26 februari 2024 hield onze INT-collega Carole Tiberius haar inaugurele rede: de eerste officiële toespraak in haar functie als hoogleraar computerlinguïstiek. Naast haar wetenschappelijke werk op het Instituut voor de Nederlandse Taal zet ze zich door middel van onderzoek en onderwijs in voor het vak bij het Leiden University Centre for Linguistics.

Ga naar het nieuwsbericht op ivdnt.org

Samenwerking Taalinstituut Curaçao

Op 21 februari 2024, de Internationale Dag van de Moedertaal, sloten het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Nationaal Taalinstituut Curaçao (NTIC) een belangrijk samenwerkingsverband. Beide instituten gaan samenwerken aan de opbouw van een taalkundige database voor het Papiamentu, ten behoeve van de verdere beschrijving en bestudering van de taal.

Lees het persbericht op ivdnt.org

Grammaticasafari: met 'kunnen' kan van alles!


Kunnen kennen we allemaal. Het lijkt een werkwoord met een duidelijke betekenis, iets als ‘ergens toe in staat zijn’. Maar kunnen kan nog veel meer. Namelijk, een bepaalde houding weergeven ten opzichte van de eigenlijke boodschap. Kijk maar naar de zinnen Jantje kan al lopen en Jantje kan wel ziek zijn.

Ga mee op grammaticasafari

grietenpresentatie


Lijst met namen en andere persoonlijke gegevens van vrouwen, waarin wordt ingegaan op hun uiterlijk en gedrag, bijvoorbeeld op seksueel gebied.

Nieuw woord van de week

Matthias de Vriespenning

Op vrijdag 26 januari 2024, tijdens het symposium ‘Taal tot op de bodem’, ontving prof. dr. Nicoline van der Sijs de Matthias de Vriespenning. Deze penning wordt bij hoge uitzondering uitgereikt aan een taalkundige die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de taalwetenschap en de lexicologie in het bijzonder.

Lees het nieuwsbericht op ivdnt.org

Taaladvies: dat / die is mijn fiets


Wat is juist: ‘Die is mijn fiets’ of ‘Dat is mijn fiets’? Dit en dat kun je soms gebruiken om naar de-woorden te verwijzen, zoals fiets: ‘Dit / dat is nou mijn fiets’. Maar kan ‘Die is mijn fiets’ ook?
 

Bekijk het taaladvies op de website van Onze Taal

Uitreiking LIA-taalprijzen


Op 15 maart 2024 was het in Gent de dag van de LIA’s (Language Industry Awards): de prijzen die De Taalsector jaarlijks uitreikt voor de meest innovatieve en inspirerende projecten, diensten, publicaties en evenementen op het gebied van taal. De podcast Over taal gesproken, die we samen met Onze Taal maken, was dit keer genomineerd in de categorie ‘beste taalproject’. De LIA voor beste taalproject ging uiteindelijk naar Duik in Taal, de talencampagne van het Vlaams Talenplatform die jongeren inspireert om talen te studeren en een carrière in de taalsector na te streven. Over taal gesproken eindigde op de tweede plaats.

Bekijk de vier winnaars of alle genomineerden

Appelbeet


Vóór 1850 gebruikten schrijvers het woord appelbeet, ‘het bijten in een appel’, voornamelijk in toepassing op het eten van de verboden vrucht uit de Hof van Eden.

Terug in de taal

Boek: ‘Sprekende namen’


Waarom krijgt een kind juist die voornaam en geen andere? Waarom raken sommige namen in (of juist weer uit) de mode? Hoe komt het dat de straatnamen van nu afwijken van die van honderd jaar geleden? In haar rijk geïllustreerde nieuwe boek Sprekende namen beschrijft Marijke Mooijaart met veel voorbeelden hoe tradities en gewoonten bij de naamgeving in de loop van de tijd veranderen, en per streek of leefgemeenschap verschillen. Marijke Mooijaart (1948) werkte en doceerde als historisch taalkundige. Ze hield zich ook al met eigennamen bezig bij haar werk op het Instituut voor de Nederlandse Taal.

Meer over het boek op de website van de uitgever

Malbroek


Malbroek is een Limburgs dialectwoord voor een vogelverschrikker. Waarschijnlijk verwijst die naam naar de graaf van Marlborough. Hoe zit dat?

Uit de streek

CLIN 34 in Leiden


De jaarlijkse bijeenkomst Computational Linguistics In the Netherlands (CLIN) is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met taal- en spraaktechnologie en haar toepassingen. De 34e editie wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) en het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). CLIN vindt plaats op 30 augustus 2024 in Leiden. Het indienen van abstracts is inmiddels geopend. 

Lees meer op de CLIN-website

Superbrabants


Is het dialect, is het nepdialect of is het jongerentaal? In de nieuwe aflevering van Over taal gesproken spreken Laura en Raymond met taalkundige Kristel Doreleijers over het Superbrabants. Te beluisteren vanaf 25 maart!

Luister de podcast

Meer nieuws & agenda

  • 4 & 5 april: Festival der Zinnen, Neerlandistiekdagen 2024 wordt georganiseerd door de neerlandici van de Universiteit van Amsterdam
  • 21 mei: Heerlijk Duidelijkdag in Den Bosch, een (gratis) inspiratiedag voor iedereen die zich inzet voor begrijpelijke taal
  • 23 t/m 25 mei: Regionaal Colloquium van Comenius, Olomouc (Tsjechië)
  • 13 & 14 juni: TABU Dag in Groningen, de jaarlijkse internationale taalkundeconferentie
  • 30 augustus: CLIN34 in Leiden, jaarlijkse bijeenkomst over computationele taalkunde
Zie ook de Taalagenda op ivdnt.org.
Redactie: Laura van Eerten
YouTube YouTube
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
Facebook Facebook
ivdnt.org ivdnt.org
© 2024 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft ingeschreven voor een van de nieuwsbrieven (Algemeen en/of Terminologie) van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

onze contactgegevens:
Instituut voor de Nederlandse Taal
Rapenburg 61
NL-2311 GJ Leiden

Postbus 9515
NL-2300 RA Leiden

voeg ons toe aan uw adresboek


inschrijving of gebruikersprofiel bijwerken of afmelden voor alle nieuwsbrieven